in

Hoe onderhoud je je camera?7 februari 2019, 15:05

Het is belangrijk dat je je camera af en toe wat extra aandacht geeft door hem schoon te maken. Je apparatuur wordt door het gebruik en ook door het stilstaan wat vies of stoffig. Als je hier niets aan doet, kan je apparatuur beschadigingen oplopen. Met het juiste onderhoud gaan de onderdelen langer mee en blijft je camera in topvorm. Lees hieronder onze tips!

Schoonmaken

Er zijn een hoop schoonmaakkits, doekjes en andere gadgets op de markt waar je uit kunt kiezen om je lens schoon te maken. In de meeste fotografie-webshops kun je speciale schoonmaakartikelen aanschaffen. Het belangrijkste hiervan zijn de lensdoekjes en lensschoonmaakvloeistof. Gebruik geen gewone tissues of microvezeldoekjes zodat je zeker weet dat er geen pluisjes achter blijven. Gebruik voor hardnekkig vuil lensreinigingsmiddel. Je hebt hier maar een paar druppels van nodig, waardoor zo’n flesje lang meegaat. Doe deze vloeistof nooit rechtstreeks op de lens, maar gebruik hier een lensdoekje voor. Maak de lens schoon met zachte ronddraaiende bewegingen.

Om de lens schoon te blazen kun je een blaasbalg gebruiken, bijvoorbeeld van Giottos, Hama of König. Dit werkt beter dan wanneer je zelf blaast, omdat er dan mogelijk speeksel mee komt. Een blaasbalg blaast luchtstoten uit wanneer je erin knijpt en blaast zo het stof en vuil weg. Het is slim om hiermee te beginnen als je je camera gaat reinigen. De grotere deeltjes stof kunnen krassen veroorzaken wanneer je er met een doekje over wrijft.

Een andere optie voor het schoonmaken van je lens is een lenspen. Deze penachtige gadget heeft een borsteltje aan de ene kant, en een viltachtig kussentje aan de andere kant. Dit kussentje is behandeld met reinigingsmiddel, wat perfect is om stof mee weg te vegen en vlekken van de lens af te halen. Als je vlekjes op je foto’s ziet en de lens al gereinigd hebt is de kans groot dat er wat vuil op de sensor zit. Op je camera zit een zelfreinigingsmodus voor de sensor. Kijk in het menu of in de handleiding om te zien hoe je deze modus gebruikt. Deze modus zet de sensor in beweging waardoor het stof lostrilt. Als je sensor nog steeds vies is, kun je ervoor kiezen om je sensor professioneel te laten reinigen. Lees dit artikel voor tips hoe en waar je je sensor kunt reinigen.


King-Jackal
De onderdelen van je camera zijn gevoelig, dus ga hier voorzichtig mee om zodat je geen beschadiging oploopt.

Preventieve maatregelen

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om je camera goed te behandelen. Door deze tips te volgen blijft je camera nog beter schoon en voorkom je beschadigingen.

Allereerst is het slim om de camera altijd uit te schakelen voordat je een lens vervangt. Dit vermindert de kans dat er stof wordt aangetrokken. Vervang je lenzen ook het liefst in een droge omgeving zonder veel zand of stofdeeltjes. Deze omgevingen maken het moeilijker om je camera schoon te houden vanbinnen. Gebruik ook altijd je lensdoppen, ook wanneer je niet aan het fotograferen bent. Zorg er voor dat je cameratas schoon is. Er blijft meer stof en vuiligheid in zitten dan je zou denken. Maak je tas regelmatig leeg en ontdoe deze van vuil en stof. Zuig je tas eens een keer goed uit of gebruik een vochtige doek.

Stof komt vaak in je camera terecht tijdens het wisselen van je objectieven. Een manier om dit te verminderen, is door je camera op de kop te houden. Doordat de opening naar beneden gericht is, is de kans kleiner dat er stof naar binnen dwarrelt. Draai het objectief los en zet direct het nieuwe objectief op je camera. Zorg ervoor dat de buitenkant van het achterste element stofvrij is voordat je het op je camera bevestigd. Om je objectieven te beschermen tegen krassen en vuil kun je een UV filter plaatsen. Het nadeel hiervan kan zijn dat het glas van mindere kwaliteit is dan je lens, waardoor er onscherpte of reflecties kunnen ontstaan. Een zonnekap kan daarnaast ook het verschil maken tegen stofdeeltjes en beschermt je lens tegen stoten.

Voorkom vette vingers op het glas van je lens. Als er vingerafdrukken te zien zijn, verwijder ze dan niet met een kledingstuk of zakdoek. Deze ruwe stof zou krassen kunnen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan liever een lensdoekje. Berg ten slotte je spullen altijd op in een cameratas en ga voorzichtig met je spullen om.


marbraam

Natuurlijk kan een camera wel wat hebben: het is tenslotte een gebruiksvoorwerp. Door onderhoud en bescherming verleng je de levensduur en is je camera meer waard als je van plan bent hem te verkopen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Video: Bekijk de Olympus Challenge uitslag met GEHEIME extra opdracht: Zelfportret

2000mm telezoom – Olympus ED 150-400mm F4.5