in

Hoe vind je jouw eigen foto’s terug op het internet?


8 januari 2015, 09:57

Je bent trots op je foto’s die je online publiceert. En dan ontdek je dat iemand het resultaat van je creativiteit, geduld en vakkennis schaamteloos heeft gejat. Omdat het zo gemakkelijk gaat, wordt er ontzettend veel beeldmateriaal zonder toestemming van het web geplukt. Hoe spoor je deze inbreuken op?

Gezocht: gestolen foto’s

foto: Tom Kruissink (tom-kruissink)

01 Reverse image search


Meestal gebruiken we google als we met een zoekterm een afbeelding zoeken. Voor dit doel gebruiken we de zoekmachine in omgekeerde richting. We doen een ‘reverse image search’. Open Google en klik rechtsboven op Afbeeldingen. In het zoekvak klik je op het icoontje van het fototoestel. Daarna kun je het internetadres plakken van de foto die je online publiceert of je kunt de afbeelding gewoon uploaden. Zorg dat de afbeelding niet te groot is, want gek genoeg werkt deze techniek het best met kleine plaatjes. Het resultaat met vergelijkbare afbeeldingen volgt snel. Klik toch nog op de link Zoekhulpmiddelen, zodat de knop Zoeken op afbeelding verschijnt. Als je vervolgens op het pijltje klikt, kom je bij de optie Visueel vergelijkbaar. Pas dan krijg je een waslijst met webafbeeldingen die op jouw foto lijken.

02 TinEye


Het Canadese TinEye werkt ongeveer hetzelfde als Google. Ook hier kun je het plaatje uploaden of de link invoegen. In tegenstelling tot de Amerikaanse zoekgigant zal TinEye pas waarschuwen wanneer het exact dezelfde foto aantreft. Verwacht geen wonderen, maar deze tool is wel in staat een foto te herkennen die op een andere manier is uitgesneden. Wie TinEye vaak gebruikt, kan de extensie voor zijn internetbrowser installeren zodat hij deze speurhond tijdens het surfen rechtstreeks kan aanspreken. Registreren is niet nodig, doe je dat wel, dan kun je ingevoerde zoekopdrachten bewaren.

03 ImageRights


Je kunt een fotodief vragen de foto weg te halen. Bij commercieel gebruik geldt de stelregel: ‘don’t get mad, get even’. Stuur bij een inbreuk geen factuur met btw, want op die manier legaliseer je de inbreuk. Eis een schadevergoeding gebaseerd op de actuele richtprijzen voor fotografie. Als het je tenminste lukt om de identiteit van de inbreukpleger te achterhalen, want dat is vaak moeilijk. Op ImageRights kun je tot duizend foto’s gratis laten beveiligen. Je stuurt de afbeeldingen in lage resolutie, waarna gespecialiseerde scanners het internet in de gaten houden. Bij inbreuk speurt de juridische dienst van ImageRights de dader op en bedingt een fikse schadevergoeding. Omdat voor niets de zon opgaat, zal ImageRights 50% van de vergoeding als commissie vragen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Panasonic presenteert meer compactcamera’s voor alle omstandigheden

Alles bij elkaar: Canon Connect Station CS100