in

Hoe zit het ook alweer? Lightroom versus Lightroom Classic

Naast Lightroom Classic bestaat er ook een ‘niet-klassieke’ versie, die kortweg Lightroom heet. Wat zijn precies de verschillen? We leggen het haarfijn uit!

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Beheren en bewerken in Lightroom 2022 in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de nieuwe functies van het fotobewerkingsprogramma.

Lightroom Classic, Lightroom, Lightroom for mobile, Lightroom Classic CC of Lightroom CC … er lijken talloze versies van Lightroom te bestaan. Adobe heeft de afgelopen jaren regelmatig de benamingen veranderd, waardoor een hele wirwar aan namen de ronde doet. Die voortdurende naamswijzigingen hebben een hoop verwarring veroorzaakt. Maar anno 2022 is het simpel. Er zijn twee versies van Lightroom: Lightroom Classic en Lightroom!

Lightroom Classic

Lightroom Classic, de benaming zegt het al, is de klassieke versie van Lightroom. Deze versie kent een rijke historie. Dit is het meest uitgebreide pakket, waarbij de workflow van de gebruiker volledig omarmd wordt en talloze mogelijkheden kent. Lightroom Classic is bedoeld als desktopprogramma en is beschikbaar voor zowel Mac- als Windows-computers. Lightroom Classic is uitsluitend verkrijgbaar in abonnementsvorm. Voorgaande versies, zoals Lightroom 4, 5 en 6, waren nog wel als standalone-programma verkrijgbaar.

Zoals gezegd is Lightroom Classic een desktopversie. Hierbij draait het programma op een Mac of pc, waarbij de catalogus in principe lokaal wordt opgeslagen. Ook de foto’s kennen als basis een lokale opslag, maar kunnen eventueel ook geplaatst worden op een NAS of externe harde schijf of in de cloud.

Lightroom

Lightroom, de niet-classic-versie, die we in deze paragraaf dus kortweg Lightroom blijven noemen, kent veel overeenkomsten met Lightroom Classic, met name qua bewerkingsmogelijkheden. Het belangrijkste verschil is dat Lightroom multiplatform is en cloudgebaseerd. Met multiplatform bedoelen we dat je Lightroom niet alleen kunt draaien op een Mac of pc, maar ook op een tablet of zelfs op een telefoon. Zo heb je dus altijd Lightroom binnen handbereik en kun je overal met je foto’s aan de slag.

Het hart van Lightroom draait in de cloud. Daar worden je trefwoorden, bewerkingen en foto’s opgeslagen. Een voordeel daarvan is dat als je een bepaalde foto aan het bewerken bent op je pc, je vervolgens in de trein op je tablet aan diezelfde foto verder kunt werken. Alle wijzigingen worden keurig in de cloud weggeschreven. Het Lightroom-abonnement dat je kiest, bepaalt hoeveel cloudopslag je krijgt.

De voornaamste verschillen tussen Lightroom Classic en Lightroom.

Overeenkomsten

Desktop tegenover multiplatform, en lokaal georiënteerd tegenover cloudgebaseerd. Beknopter kunnen we het verschil tussen Lightroom Classic en Lightroom niet samenvatten. Uiteraard zijn er meer verschillen. Maar overeenkomsten zijn er ook. Zo hebben beide programma’s de workflow als insteek. Dat wil zeggen dat beide programma’s gebruikt kunnen worden voor het importeren van de foto’s, het archiveren en voorzien van trefwoorden, het bewerken van foto’s en het uiteindelijk exporteren als een eindproduct. Wel is het zo dat het ene programma meer biedt bij de afzonderlijke workflowgebieden dan het andere.

Mocht je Lightroom Classic of Lightroom uitsluitend gebruiken als bewerkingsprogramma, dan is er goed nieuws. Lightroom Classic en Lightroom zijn in de bewerkingsmogelijkheden inmiddels bijna volledig gelijk. Zo kun je in beide programma’s de basisbewerkingen uitvoeren, maar ook verregaande bewerkingen, compleet met lokale aanpassingen zoals radiaalfilters en aanpassingspenselen. Soms kan een bepaalde functie wel op een andere plek zitten. Dus het kan soms even zoeken zijn.

Verschillen

Los van de eerdergenoemde verschillen in lokale of cloudgebaseerde insteek bestaat er nog een aantal andere belangrijke verschillen tussen beide programma’s.

Bibliotheekfunctie

Lightroom Classic en Lightroom zijn niet uitsluitend bedoeld als bewerkingssoftware. Een belangrijk onderdeel van de workflow van de fotograaf is het opbouwen van een duidelijke bibliotheek, zodat uiteindelijk in al die duizenden foto’s de juiste exemplaren teruggevonden kunnen worden. Dit kun je doen door je verzameling foto’s in Lightroom Classic en Lightroom te voorzien van classificaties, kleurlabels, trefwoorden enzovoort. Op dit vlak komt Lightroom Classic wat ons betreft als beste uit de bus. De reden is dat Classic een speciale Bibliotheek-module kent, waarbij alle gegevens een stuk overzichtelijker zijn. Ook het toevoegen van trefwoorden en dergelijke gaat in Classic beter, met name bij verwerkingen van grotere aantallen foto’s. Wat tevens een voordeel is van Classic, is dat je makkelijker met mappen kunt werken. Lightroom biedt slechts het aanmaken van albums.

Lightroom Classic kent een speciale Bibliotheek-module met talloze mogelijkheden.

Bij Lightroom zijn de mogelijkheden wat beperkter of zitten die meer verstopt.

Bediening en interface

Wie Lightroom Classic naast Lightroom zet, ziet in de basisschermen een groot verschil. Classic is opgebouwd uit modules, zoals Bibliotheek, Ontwikkelen en Web. Binnen elke module vind je specifieke mogelijkheden. Dit houdt het uitgebreide arsenaal aan mogelijkheden binnen Classic overzichtelijk.

Deze modules en mogelijkheden kent Lightroom niet. Lightroom is kleiner en compacter, en ook veel meer toegespitst op gebruik op een tablet of zelfs een telefoon. Talloze modules of tabbladen zouden dan onwerkbaar zijn. Lightroom start simpelweg vanuit één scherm, waarbij alles oproepbaar is. Zo kun je in dit scherm foto’s toevoegen, die foto’s bekijken en aan de rechterzijde van het scherm meteen de tools pakken om ze te bewerken. Het handige aan deze één-scherm-insteek is dat alles meteen voorhanden is. Wie een kleine catalogus wil opbouwen en niet aan de slag hoeft met presentaties, webgalerieën of uitgekiende afdrukmogelijkheden, vindt in Lightroom een perfect programma.

Omdat Lightroom ook op een telefoon of tablet gebruikt kan worden, heeft Adobe ervoor gekozen om juist die versie veel touch-vriendelijker te maken. Je touchscreen is je belangrijkste invoerapparaat. Dus zijn de schuiven en de grootte van de diverse elementen in Lightroom uitgekiend voor gebruik met je vinger of een stylus. Bij Classic wordt juist vooral een fysiek toetsenbord plus een muis ondersteund. Zo hebben vele functies in de Classic-versie sneltoetsen, die deels in Lightroom ontbreken.

De interface van Lightroom Classic werkt met modules.

Lightroom daarentegen kent één basisscherm.

De sliders uit het Standaard-paneel van Lightroom Classic (links) en Lightroom (rechts). Op het eerste gezicht ontbrekende regelaars zijn in Lightroom elders ondergebracht.

Foto’s importeren en toevoegen

Ook het toevoegen van foto’s aan Lightroom en Lightroom Classic werkt verschillend. In Lightroom heet deze functie Foto’s toevoegen (in het hoofdmenu onder Bestand). Je kiest simpelweg de foto’s die je wilt toevoegen en je plaatst die foto’s eventueel in een door jou gekozen album. Verder hoef je geen keuzes te maken. De reden daarvoor is dat de bestemming van die toegevoegde foto’s bekend is: de cloud. Een andere optie is er niet. Je foto’s worden dus vanaf je gekozen medium (zoals een SD-kaart) automatisch gekopieerd naar de cloud. Het mooie hiervan is dat als je op een ander apparaat met Lightroom aan de slag gaat onder hetzelfde account, je al je foto’s meteen tot je beschikking hebt. Op ieder apparaat. Handiger kan niet.

In Lightroom Classic is het binnenhalen van je foto’s totaal anders georganiseerd. Hiervoor gebruik je het speciale Importeren-proces. De mogelijkheden zijn veel uitgebreider. Zo kun je tijdens het importeren in Classic al bewerkingen laten uitvoeren, en kun je meteen al trefwoorden toevoegen, bestandsnamen wijzigen en een back-up maken op een locatie naar wens. Aan het importeren en organiseren van je foto’s in Classic hebben we een speciaal hoofdstuk gewijd.

Het Importeren-scherm van Lightroom Classic biedt ongekende mogelijkheden.

Tot slot

Er zijn dus verschillen, maar zeker ook overeenkomsten tussen beide versies. In de cursussen van Zoom Academy maken we gebruik van Lightroom Classic, zodat we het maximale kunnen halen uit alle facetten binnen onze workflow.

Zoom Academy

Wil je nog meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy Cursus Beheren en bewerken in Lightroom 2022, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwe functies uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 fotolocaties om de maan te fotograferen

Onmisbaar bij het fotograferen in de avond: een statief