in ,

Hoe zorg je voor een goede backup van je foto’s?

Eline Sips

Je weet nooit wanneer er iets gebeurt waarbij je veel bestanden kan kwijtraken. Er zijn maar weinig mensen die een computercrash zien aankomen en een flinke brand in huis kan ook voor veel problemen zorgen. Tijdig en regelmatig je bestanden back-uppen is daarom altijd verstandig. Maar wat is de beste methode?

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie


Nog meer fotografietips?

Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus! Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Lightroom en Straatfotografie.


Wil je de foto’s op je telefoon back-uppen? Daar zijn verschillende andere mogelijkheden voor!

De beste manier om te back-uppen

Twee dingen zijn belangrijk bij het zorgen voor een goede back-up van je bestanden:

1. Zorg dat je nooit van één back-up afhankelijk bent.
2. Zorg dat je regelmatig je back-up bijwerkt.

Uit veiligheid hanteren veel fotografen de 3-2-1-methode als het om hun opslag gaat.
3: Zorg ervoor dat elk bestand drie keer opgeslagen is. Bijvoorbeeld: je computer, een externe harde schijf en een online locatie.
2: Zorg ervoor dat de bestanden op twee verschillende soorten opslagmedia staan. Bijvoorbeeld een harde schijf en een online locatie.
1: Bewaar minstens één kopie op een andere locatie. Stel dat je een externe harde schijf gebruikt, dan is het slim om er één bij een vriend of familielid te bewaren.

Als je daarnaast zorgt dat je jezelf aanleert om deze back-up maandelijks, of als je veel fotografeert zelfs wekelijks, weer up-to-date maakt, dan kan er bijna niks meer fout gaan met je bestanden.

SD-kaartjes als opslag

Er zijn fotografen die SD-kaartjes gebruiken om op de lange termijn hun foto’s op te slaan. Voor iedere vakantie, opdracht of vrij werk kopen ze een nieuw kaartje. De RAW-bestanden laten ze daar vervolgens op staan en een klein gedeelte slaan ze op hun pc op. Dit is een risicovolle manier van opslag. SD-kaartjes kunnen zeer onverwacht corrupt gaan, waarna de bestanden vaak niet meer te redden zijn. Bovendien raak je zo’n klein kaartje ook veel sneller kwijt dan een groter opslagmedium. Het is dus zeker voor een slordige fotograaf geen handige methode. Het is wel heel geschikt om tijdens een langere reis als tijdelijke back-up methode te gebruiken. Gebruik dan ook de lock-functie, zodat je niet per ongeluk een oud kaartje hergebruikt.

Harde schijf of NAS als opslag

Verreweg de meeste fotografen gebruiken harde schijven als opslagmedium. Zowel intern in de pc, als externe harde schijven en netwerkschijven zijn erg populair. Een combinatie hiervan zorgt voor een veilige back-up. Zorg bijvoorbeeld voor een ingebouwde harde schijf, waar je altijd snel toegang tot hebt. Dit werkt in het dagelijks gebruik het fijnst, maar is ook risicovol, omdat het toch mis kan gaan als er iets met je pc gebeurt. Een externe harde schijf is daarom handig, omdat deze altijd losstaat van je pc. Als je je externe harde schijf ook nog op een andere locatie opslaat, voorkom je ook problemen bij brand of waterschade. Een netwerkschijf is een externe harde schijf die met verschillende computers tegelijk verbonden is. Het biedt een snellere manier van werken dan een traditionele harde schijf, maar wordt wel gewoon in huis gehouden.

Opslag in de cloud

Als je de eerder genoemde opslagmethoden combineert met een opslag in de cloud, dan geef je jezelf veel zekerheid. De meeste clouddiensten werken met een abonnementsvorm, waarbij je maandelijks of jaarlijks jezelf verzekerd van een veilige opslag. Je kan ook heel eenvoudig zorgen dat je foto’s automatisch naar de cloud worden geüpload, zodat je er zelf nauwelijks nog werk aan hebt. Populaire clouddiensten zijn OneDrive, Dropbox, Stack en Crashplan.

Snelheid bij je opslag is ook enorm belangrijk. Zorg daarom voor een USB-C aansluiting!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het onbekende genre: Microfotografie

Hoe maak je de beste productfoto’s? Vier tips.