in

How it’s made: een foto van een steigerend paard

Een prachtig dier, een prachtige lichtval én een goede timing. Dat is waardoor deze foto opvalt tussen honderden andere beelden. We vragen aan Suzan Roodbeen hoe ze deze foto heeft gemaakt.

Suzan Roodbeen, Suzan Minten op Facebook, plaatste deze foto in de Facebook-groep Fotografen voor elkaar: een groep beheerd door Zoom.nl. In deze groep kun je vragen stellen, tips uitwisselen en feedback op andere foto’s geven. Suzan plaatste deze foto en kreeg veel positieve reacties. Wij willen graag weten hoe ze deze foto maakte.

Spaans paardenras

“In het dagelijks leven werk ik in mijn hondentrimsalon Kwispel. Mijn liefde voor dieren is in mijn leven een belangrijke factor geweest. Honden en paarden zijn absoluut favoriet. Deze foto heb ik in januari gemaakt in Spanje. Mijn grote liefde voor het Spaanse paardenras Pura Raza Española speelt een grote rol, en ik heb twee lieve vriendinnen in Spanje wonen bij wie ik altijd welkom ben. Die nemen me dan mee naar de meest fantastische plekken. Het Spaanse paard is een uniek ras voor mij, evenals de Lusitano, een Portugees ras. Het paard op de foto is een Lusitano. Krachtig, gracieus, edel en mensgericht, zijn deze paarden met vaak weelderige manen echte sprookjespaarden!”

Camera

“Fotograferen is altijd een grote hobby van me geweest. In 2017 ben ik van een Canon 550D overgestapt op de Canon 7D II met daarbij de 70-200 mm F 2,8. Met die laatste combinatie is deze foto gemaakt.”

Deze foto van deze Lusitano maakte Suzan in Spanje.

Suzan Roodbeen, Suzan Minten Fotografie
Canon 7D II · ISO 1250 · F 3,2 · 1/1600 SEC · 70 MM

Klein raampje

“De foto is genomen in een vrij donkere binnenbak. Er was alleen een klein raampje aan de zijkant waar wat licht door kwam. Het is een uitdaging om in zo’n omgeving te fotograferen, omdat je een korte sluitertijd nodig hebt: paarden zijn snel in hun bewegingen. Het lichtsterke objectief komt dan wel goed van pas. Ik ben heel blij met deze foto. Het licht op de bodem is daadwerkelijk het licht dat door het kleine raam naar binnen viel!”

Steigeren op commando

“Het paard werd begeleid door zijn trainster Blanka Satora. Zij heeft hem de steigeroefening echt aangeleerd. Zelf stond ze op een kleine afstand van het paard om het commando te geven. Het paard had een halster om, maar deze heb ik in Photoshop weggehaald.”

Bewerking

“Ik heb in 2018 een paar cursussen en workshops gevolgd om beter te leren fotograferen en om te leren werken met de fotobewerkingsprogramma’s Lightroom en Photoshop. Een uitdaging, maar dat biedt zó veel mogelijkheden. Hierdoor heb ik bij deze foto de spijlen van het raam dat op de achtergrond zichtbaar was, kunnen weghalen.”

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Inspiratie voor newbornfotografie: maak gebruik van accessoires

Vogels fotograferen: wat heb je nodig?