in

Huisdieren binnen fotograferen: deze apparatuur kun je gebruiken


18 januari 2021, 09:40

Je hoeft natuurlijk niet naar buiten om je huisdier te fotograferen. Met de juiste spullen en kennis maak je binnenshuis net zulke mooie foto’s. Sterker nog: een dier laat in zijn eigen veilige omgeving vaak sneller zijn ware karakter zien.

Dat ware karakter dat een dier in z’n veilige omgeving laat zien, is vaak precies wat je wilt vastleggen! Om goed beslagen ten ijs te komen, leggen we je de basis uit voor het binnen fotograferen van je huisdier.

Welk objectief?

Bij het kiezen van een juist objectief is als eerste de ruimte die je hebt belangrijk. Je hebt minder licht en bewegingsruimte dan buiten en dus moet je de keuze van je lens daarop aanpassen. Daarnaast is het belangrijk om eerst te bedenken wat je wilt fotograferen en hoe dichtbij je kunt komen. Als je het hele dier wilt fotograferen, heb je een ander objectief nodig dan wanneer je voor een close-up-portret gaat.

Kortom: het maakt behoorlijk uit waar en wat je op welke manier wilt fotograferen. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt mee.

Kitlens

Heb je binnenshuis voldoende licht, dan kan een standaard kitlens al voldoen. Zo’n kitlens wordt vaak bij een camera geleverd, en heeft bijvoorbeeld een brandpuntsafstand van 18-55 mm. Het diafragma loopt daarbij meestal van bijvoorbeeld F 3,5 bij 18 mm tot F 5,6 bij 55 mm. Op 18 mm kun je het dier met z’n omgeving in beeld brengen (mits je genoeg ruimte hebt om wat afstand te nemen), en op 55 mm kun je vaak al mooie portretshots maken. Maar: met zo’n kitlens heb je wel voldoende licht nodig, want het diafragma is niet al te groot, zeker niet op 55 mm.

Betere zoomlens

Wil je graag je kitlens upgraden maar wel kunnen zoomen? Dan kun je zoeken naar bijvoorbeeld een 17-50 mm met F 2,8 over het hele zoombereik. Je kunt hiermee ook bij iets minder licht heel mooie foto’s schieten. Ook kun je bij F 2,8 een mooi kleine scherptediepte bereiken, waarmee je de achtergrond wat vervaagt.

Primelens

Om binnen te fotograferen, kun je ook een primelens gebruiken. Dit is een populaire lens bij fotografen die mensen of dieren portretteren. Deze lenzen zijn dus vooral erg geschikt voor portretfotografie waarover je in het volgende cursusonderdeel alles leest.

Primelenzen zijn lenzen met een vaste brandpuntsafstand. Dit betekent dat je er niet mee kunt in- en uitzoomen. Een voordeel is dat ze daardoor lekker klein zijn en dus handig mee te nemen. Bovendien zijn ze niet al te prijzig, en dus al snel een leuke aanvulling voor in de fototas. Een betaalbare primelens is vaak ook veel lichtgevoeliger dan een betaalbare zoomlens. Met het grote diafragma zorgen ze voor een kleinere scherptediepte, waardoor de achtergrond mooi onscherp wordt. Dergelijke lenzen met een vaste brandpuntsafstand zijn er in verschillende soorten, zo heb je ze op 35 mm, 50 mm of bijvoorbeeld 100 mm.

Wil je een primelens gaan aanschaffen maar weet je niet welke brandpuntsafstand je moet kiezen? Kijk dan eens in de exif-gegevens van foto’s die je al gemaakt hebt. Op hoeveel mm fotografeer je vooral?

Door de achtergrond wazig te houden, komt het dier hier prachtig naar voren.

Carina Verhaegen, drupje.zoom.nl

Welke belichting?

Een groot verschil tussen het fotograferen van huisdieren buitenshuis en binnenshuis is de hoeveelheid daglicht. Op een zonnige dag heb je buiten al het licht dat je je kunt wensen, maar in de huiskamer is dat vaak heel anders. Zeker als de zon niet sterk is of als er weinig daglicht je kamer binnenkomt. Bovendien leveren sfeervolle avonden met je huisdier op de bank ook waardevolle beelden op, maar dan is er weinig of helemaal geen daglicht. Soms is daardoor noodzakelijk om met kunstmatig licht te gaan werken. Je moet er hierbij wel rekening mee houden dat een flits niet voor alle dieren even prettig is. Gelukkig zijn er ook nog andere opties.

Natuurlijk licht

Fotograferen met natuurlijk licht kan binnen gelukkig ook vaak. Je hebt vooral mooie mogelijkheden in kamers of op plekken waar er voldoende licht door de ramen komt. Serres of ramen op meerdere plekken in een kamer zijn perfect. Het liefst fotografeer je met het licht mee of laat je het licht van de zijkant komen. Richt je camera dus liever niet in de richting van het raam, dan heb je snel last van te grote contrasten.

Een hond geniet van haar favoriete plek in huis, de bank. Hier is gebruikgemaakt van zijlicht en licht dat door het raam boven de hond komt.

Sanne Bontan, www.sannebontan.com
Canon 5D IV · ISO 640 · F 1,4 · 1/320 SEC · 105 MM

Door de serre waarin deze eettafel staat, is er voldoende zacht licht aanwezig voor een mooie belichting van de kat.

Sanne Bontan, www.sannebontan.com
Canon 5D IV · ISO 320 · F 1,8 · 1/320 SEC · 105 MM

Flitslicht

Fotograferen met een invulflits of de flitser van je camera is natuurlijk ook een optie. Zeker op donkere plekken ontkom je er soms niet aan. Belangrijk om te bedenken is dat niet elk dier van zo’n lichtflits houdt! Dieren moeten altijd wennen tot ze het niet eng meer vinden. En bij sommige dieren, zoals konijnen, is flitsen bijna nooit een optie. Meer hierover lees je in het volgende hoofdstuk waar we je ook uitgebreid uitleggen welke flitsers je kunt gebruiken en vooral hoe je ermee werkt. Gebruik je een (invul)flits, gebruik dan ook een diffuser of richt je flits naar boven toe. Dat voorkomt onnatuurlijk licht en vindt het dier ook wat prettiger.

Continulicht

Tot slot is er nog een middenweg: continulicht. Je denkt misschien direct aan professionele en dure studiolampen, maar zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Zo kom je al een aardig eind met een simpel bureaulampje of spotje. Ga je voor het iets grotere geschut zonder de hoofdprijs te willen betalen: zoek dan eens in de bouwmarkt naar een sterke bouwlamp. Dat is een goede optie om mee te oefenen en te experimenteren.

Deze fotografe bedacht een list voor het donkere licht binnen: door haar hondje in de vensterbank te zetten, kon ze met het buitenlicht een mooie scherpe foto maken.

Valerie Eeckloo, tails-of-life-photography.zoom.nl
Nikon D850 · ISO 1000 · F 2 · 1/250 SEC · 85 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Workflow duinlandschap: zo bewerk je een landschapsfoto van A tot Z

Tips om steden te fotograferen in regen, sneeuw en mist