in

In de stijl van Wim Denijs – Landschapsfotografie


8 december 2016, 12:00

Het is als fotograaf belangrijk om je eigen stijl te ontwikkelen. Op die manier kan een kijker je herkennen aan de stijl van je foto’s. In de rubriek ‘In de stijl van’ zetten we elke week een Zoomer in de spotlight. Deze week is Wim Denijs (wimdenijs) aan de beurt met zijn landschapsfotografie.

Wim Denijs is 61 jaar en woont in Lommel, België. Hij fotografeert al ruim 40 jaar. Wim leerde de magie van het beeld kennen toen hij als kind de afgedankte filmstrookjes van zijn vader kreeg die in een bioscoop werkte. Zijn allereerste camera was een analoge Practica met verwisselbare lenzen. Toen bestond zijn fotografie voornamelijk uit zwart-wit opnames. Later begon hij ook in kleur te fotograferen en dat heeft hem op weg geholpen in het digitale tijdperk. ‘Fotografie is een passie die ik, net als mijn tweede passie IJsland, graag deel met andere mensen.’ Wim organiseert samen met Sven Broeckx fotografiereizen voor fotografieliefhebbers, onder de naam Northscapes.

Kun je jouw ‘stijl’ kort omschrijven?
‘Dat is een moeilijke vraag. Als landschapsliefhebber probeer ik de natuur en zijn pracht zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Ik zoek ook wel de extreme weersomstandigheden op. Ik hou namelijk van de dramatiek in een landschap, zoals een storm of jagende wolken. Ook probeer ik dynamiek in mijn beelden te steken, door langere sluitertijden te gebruiken.’

Wat doe je eraan om je eigen stijl te behouden?
‘Mijn stijl heeft zich door de jaren heeft gevormd en deze probeer ik steeds te verbeteren. Hoewel er nu veel nieuwe en betere software op de markt is om beelden te bewerken, probeer ik de techniek van het fotograferen zelf te verbeteren. Met andere woorden beter te kijken naar een landschap en er helemaal in op te gaan. Ik schuw het ook niet om verscheidene keren naar eenzelfde land te gaan. Ik ben bijvoorbeeld al elf keer in IJsland geweest.’

Had je altijd al een voorkeur gehad voor een bepaalde soort fotografie?
‘Buiten mijn landschappen, waag ik me ook weleens aan architectuur. Dit doe ik het liefst in combinatie met een landschap of een dramatische lucht. Wie kan het lijnenspel van Station Guillemins of de pracht van de Erasmusbrug te Rotterdam onderkennen? Verder hou ik ook van de kleine “landmarks” door de mens aangebracht, in een weids landschap. Dit kan een vuurtoren zijn, een oude schuur of een kerkje. Ik zou mezelf willen omschrijven als een dramatische, romantische landschapper. Verder heb ik ook veel portretten gemaakt, omdat ik jaren in Vietnam heb gewerkt. Er zijn namelijk in een stad van 23.000.000 inwoners weinig landschappen te bespeuren en veel gezichten.’

Heb je nog tips voor andere Zoomers om een eigen stijl of handtekening te ontwikkelen?
‘Ten eerste, heb geduld en bereid je goed voor. Kies zorgvuldig de plek uit waar je gaat fotograferen en onderzoek die ook. Waar gaat de zon onder en hoe laat? Hoe vallen de schaduwen in een bepaald gebied? Ga op in een landschap en leer het kennen. Ten tweede, foto’s maak je “in the field ” en niet achter je computer. Wees kritisch, wondermiddelen bestaan niet. Zorg voor een zo correct mogelijke opname. Tot slot, wees niet te snel tevreden. Daag jezelf uit, het kan immers altijd beter. Maar, wees ook niet te snel ontmoedigd. Je leert van je eigen fouten. Want als het allemaal zo gemakkelijk ging, was het ook geen passie meer!’

Heb je nog een ultieme fotografiedroom?
‘Een ultieme droom heb ik niet, om de eenvoudige reden dat ik deze nu aan het vervullen ben. Met name door mij verder te bekwamen in de fotografie en vooral door de noordelijke gebieden van onze planeet regelmatig te bezoeken, zoals IJsland en Lofoten. Verder wil ik vooral genieten, zo lang mogelijk en ik wil zoveel mogelijk delen met gelijkgestemde zielen.’

Is er een Zoomer met een geheel eigen stijl die jij bewondert op Zoom.nl en wie jij een keer ‘In de stijl van..’ zou willen zien?
‘Zoomer Sven Broeckx. Vooral om zijn jeugdig enthousiasme en zijn gedrevenheid om landen en mensen te leren kennen. Hij is een meester in het vastleggen van het onbekende en de weinig toegankelijke plaatsen.’

Geïnspireerd door Wim? Bekijk zijn Zoom-profiel voor veel meer mooie foto’s! Bekijk ook de collectie met de mooiste foto’s uit Wims portfolio op Zoom.nl!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Op zoek naar de fotoclub die bij je past – Deel 1: De oriëntatie

Basiscursus beeldbewerking – Met 5 tips naar de top