in

Inspiratie: Out of the box9 mei 2014, 14:30

Ben jij iemand die altijd alles tot in de puntjes voorbereidt en vooraf al precies bedenkt hoe en wat je wilt gaan fotograferen? Ben jij iemand die altijd ‘gaat voor de plaat’ en teleurgesteld thuis komt als het niet is gelukt? Dan raad ik je aan om eens onvoorbereid en gewoon met een open ‘focus’ de natuur in te gaan. Laat je vaste patroon los en ‘klim uit je eigen box’ en…verras jezelf!

Planloos

Een bepaald doel voor ogen hebben, een plan maken en goed voorbereid zijn bij natuurfotografie, daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Neem het fotograferen van wilde dieren, dat vergt meestal wat studie en voorbereiding. Overigens herkent ook dan iedereen de situatie dat je toch net de verkeerde lens op je camera hebt zitten als een dier eerder dan verwacht je pas kruist of de hilarische beelden waar een rij fotografen zitten te wachten op de het hert, terwijl het achter hen voorbij loopt.
Macrofotografie leent zich naar mijn mening heel goed om eens ‘planloos’ tewerk te gaan. De onvoorspelbaarheid van de natuur is al een goede reden. Ondanks alle weerberichten en handige apps pakt het vaak toch net even anders uit. Of de plek waar je naartoe gaat blijkt toch tegen te vallen omdat alles helaas is uitgebloeid, er net is gemaaid of bomen zijn omgezaagd. Wat doe je dan op dat moment? Ga je zitten balen en bij de pakken neer zitten of zet je je erover heen en ga je kijken hoe je deze dag toch jouw dag kunt maken?

Stel eens op de voorste bloem scherp, daarna op de achterste en kijk dan wat een spannender beeld oplevert.

Het moment

In tegenstelling tot sommige andere fotografen ben ik iemand die graag zonder omlijnd plan op pad gaat. Natuurlijk heb ik meestal wel een idee wat ik wil gaan fotograferen maar ‘hoe’ laat ik graag over aan het moment zelf. Geregeld kom ik ook thuis met foto’s van een onderwerp dat ik helemaal niet in gedachten had. En waar ik heenga, dat is vaak ook een ingeving waar ik op dat moment zin in heb. Dat voelt heel bevrijdend en het fijne is dat ik nooit teleurgesteld thuis kom..

Overbelichten tegen een bewolkte lucht geeft frisse foto’s en een mooie lichte achtergrond.

Blijf nooit thuis

Begin met het tijdstip van de dag. Natuurlijk krijg je prachtige foto’s bij ochtend- en avondlicht. Maar wat weerhoudt je ervan om toch de camera te pakken als je een paar uurtjes tijd hebt maar die precies midden op de dag vallen? Ga je dan maar niet of ga je dan eens kijken hoe je het beste ervan kunt maken? Precies, gewoon doen! Met een paraplu of reflectiescherm kun je prima je onderwerpen in de schaduw zetten of oplichten. Als je dan de zon in de achtergrond houdt, krijg je een prachtige dieptewerking in je foto. Je onderwerp behoudt mooi zijn kleuren en het contrast. Zeker voor gele, rode en blauwe bloemen is dit bijvoorbeeld aan te raden. Een sombere dag, moet ook geen reden zijn om thuis te blijven. Voor het fotograferen van klaprozen is dit juist ideaal. Geen harde schaduwen en de kleuren gaan niet dichtlopen. Door over te belichten krijg je vaak frisse foto’s.

Bovenstaande foto’s laten goed het verschil zien tussen een bloem in de volle zon en in de schaduw.

Blijf kijken

En dan: waar ga je heen? Ga gewoon eens een bos, tuin of park in en kijk wat je opvalt en waarom het je opvalt. Als je denkt dat het een mooi onderwerp is, ga dan eens door je knieën en kijk vanaf dat moment alleen nog maar door de camera. Bedenk niet hoe je het onderwerp wilt fotograferen maar begin gewoon te fotograferen. Ga vervolgens dichterbij je onderwerp staan en dan weer verderaf. Neem foto’s vanuit verschillende hoeken, verander de lichtinval en verleg je scherptepunt eens naar een wat minder voor de hand liggend punt. Maar blijf steeds door je camera kijken. Alleen op die manier zie je het licht, de achtergrond en het lijnenspel om je onderwerp heen veranderen. Denk anders, doe anders dan je normaal doet. Fotografeer je normaal op statief, probeer het eens zonder. Je bent dan veel vrijer. Ook als je denkt dat je ‘dé foto’ hebt gemaakt, probeer dan toch nog eens verder te gaan. Sterker nog, maak van dat onderwerp nog minstens 20 verschillende composities te maken. Dat hoeft niet gelijk te lukken, maar het dwingt je anders te kijken en geduld te hebben.

5 verschillende composities en invalshoeken van hetzelfde onderwerp.

Wat ik soms merk in mijn workshops is dat mensen niets willen ‘missen’ en het liefste veel verschillende onderwerpen willen fotograferen. De kunst is juist om het uiterste uit een onderwerp te halen. Het van meerdere kanten te bekijken en niet gelijk verder te gaan als je denkt dat je de foto hebt. Laat je verrassen door wat de natuur jou kan laten zien.

Misschien wel de meest waardevolle feedback die ik ooit heb gekregen, was hier op Zoom.nl. Iemand schreef bij een foto ‘mooie sfeer, het ziet er een beetje willekeurig uit’ . Dat sloeg in als een bom, maar ik ben die persoon nog steeds erg dankbaar. Ik zag dat hij gelijk had. Ook ik was toen vaak te ongeduldig en ging te snel weer verder. Vanaf dat moment is alles veranderd. Vaak zijn we teveel alleen op het onderwerp gefocust en vergeten we de andere bepalende factoren zoals scherpte, compositie, licht. Dat lukt ook niet allemaal in een keer. Neem daar dan ook de tijd voor. Het heeft mij in ieder geval geleerd goed te kijken en geduld te hebben. Er alles uit te halen wat erin zit, maar vooral ook te genieten van de natuur. Ik daag je uit om het te proberen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Onweer

Photoshop Elements: rechtzetten, bijsnijden en schalen