in

Inspiratie voor babyfotografie: de tijd in beeld

De tijd is iets ongrijpbaars. Althans, dat denken we. Het lijkt zich moeilijk te laten vangen, maar wie slim denkt en werkt, kan op fantastische manieren de tijd vastleggen die gerelateerd is aan het groter worden en het opgroeien van je kind. Het mooie is dat het nooit te laat is om te beginnen. Ook als je kind al wat ouder is, zijn er nog steeds mogelijkheden te over. Begin dus vandaag nog. Wat ga jij doen om de invloed van de tijd te verbeelden?

De generatiefoto

Generaties leggen overbruggingen in de tijd bloot. Zo vertelt opa nog over de lp als muziekdrager, waarbij een kleinzoon hem indringend blijft aankijken wat de beste man toch allemaal bedoelt. Maar ook leren we van vorige generaties en geven we normen en waarden van generatie op generatie door. Je kindje leert van jou hetgeen jij van je moeder leerde, wat zij vervolgens weer van haar moeder leerde. Die verbinding gaat oneindig door. De generatiefoto is dan ook een fantastische momentopname en is een perfecte manier om die verbinding tussen generaties vast te leggen. Hoe mooi is het om drie of vier generaties in één foto te kunnen vangen! Van kind tot overgrootouder.

De keuze die je hierbij kunt maken, is of je de foto in één keer maakt door alle generaties samen te laten komen en een mooie locatie te zoeken, of dat je juist iedereen afzonderlijk vastlegt en deze foto’s later samenvoegt in bijvoorbeeld Photoshop.

Die laatste methode geeft wat extra creatieve mogelijkheden. Wil je een uniform geheel vervaardigen tijdens het samenvoegen, fotografeer dan iedereen op dezelfde manier. Denk hierbij aan de hoek, het standpunt en de lichtval. Denk er ook aan om telkens met dezelfde brandpuntsafstand te fotograferen en hetzelfde F-getal. Zo is de scherptediepte van ieder portret gelijk en heb je niet opeens in die ene foto een groothoek-vertekening die je in de andere foto niet hebt. Schrijf dus voor jezelf de gebruikte instellingen op om consistentie te waarborgen.

Vier generaties met voortdurend dezelfde lichtval per foto.

Audrey van Wessum
Sony A68 · Exif onbekend

Oei, ik groei!

De eerste weken en maanden gaan snel. Maar ook de jaren erna zullen niet stilstaan. Wil je met name die eerste weken en maanden vastleggen om het groeiproces van je kindje vast te leggen, dan kun je bijvoorbeeld iedere week of twee weken een foto maken van je kindje. Iedere keer op dezelfde plek. Is je kind nog echt een baby’tje, dan kun je eventueel een meetlint naast hem of haar leggen als je je tweewekelijkse foto maakt. Zo zie je daadwerkelijk dat je kind groeit als kool. Of je legt telkens dezelfde knuffel neer. Zo zie je hoe de verhouding ten opzichte van die knuffel razendsnel verandert.

Er komt een moment dat de knuffel de kleinste is van deze twee is.

Laura
Canon 5D III · ISO 500 · F 4 · 1/250 SEC · 50 MM

Terugkerende gebeurtenissen

Die eerste weken van een nieuw leven gaat het snel. Om dat goed vast te leggen, moet je wel gedisciplineerd aan de slag gaan. Is je kind niet meer zo klein en kun je dat proces niet meer inhalen, dan zijn er uiteraard legio mogelijkheden om alsnog de tijd en de groei van je kind vast te leggen. Een mooie leidraad zijn terugkomende gebeurtenissen.

Wat dacht je van ieder jaar een foto bij de verjaardagstaart of ieder jaar een foto bij de kerstboom? Maar ook minder voor de hand liggende terugkerende gebeurtenissen lenen zich hier perfect voor. En die zijn minstens zo aansprekend. Zo loopt je kind op een dag voor het eerst de crèche binnen. Wat later de kleuterschool en basisschool. Nog weer later de middelbare school en uiteindelijk misschien wel de universiteit. Fantastisch is het dan om telkens een foto te hebben dat hij of zij het betreffende gebouw voor het eerst binnenloopt.

Ander voorbeeld? Maak een foto van je kind op zijn eerste driewieler. Daarna ook op zijn eerste fiets. En de volgende fiets. En vergeet dan ook niet die foto dat ie voor het eerst op zijn scooter stapt als ie zestien wordt. Kies ook bij dit soort series voor dezelfde standpunten, etc. Dus maak je de eerste foto in zwart-wit, houd dat dan vast bij de toekomstige foto’s die bij deze serie horen.

Over 14 jaar dezelfde foto, maar dan op een scooter.

Simone
Nikon D90 · ISO 200 · F 2,8 · 1/3200 SEC · 50 MM

Namaak

Ook inspirerend is het namaken van foto’s. En hiermee bedoelen we niet het jatten van andermans ideeën. Misschien heeft je zoon of dochter onlangs wel een zwemdiploma gehaald of een veterstrikdiploma. Daar heb je uiteraard een foto van gemaakt. Maak er dan nog eens een en denk goed na over de locatie. Kies een locatie die je later weer zou kunnen gebruiken. Zo zou je die foto voor het huis kunnen maken, met het huis en de voortuin op de achtergrond. Bewaar die foto. Als straks je zoon of dochter zijn middelbareschooldiploma heeft gehaald, zul je ook daar een foto van willen nemen. Doe dat dan op exact dezelfde locatie. Stem ook de kleuren en kleding af op de tijd van toen. Zo zie je hoe je kind, huis en tuin veranderd zijn, maar heeft je foto nog wel dezelfde stijl.

Je kunt ook een foto nemen uit het fotoalbum van jezelf, waar je op staat met het rode gietertje in het zwembadje achter in de tuin. Wellicht is het leuk nu exact eenzelfde foto te nemen van je eigen kindje. Zet hem of haar net zo op de foto zoals jij toen gefotografeerd bent. Kijk dus goed naar die oude foto. Wat was het standpunt? Welke kleuren zijn er in beeld? Hoe scherp was de achtergrond? Maak met die kennis in je achterhoofd een plan om die foto van toen in de tijd van nu te maken, maar dan met jouw kind in de hoofdrol.

Als Noa later haar rijbewijs haalt, zou een foto op exact dezelfde plek fantastisch zijn.

Marijke
Olympus E-M1 II · ISO 800 · F 3,5 · 1/1600 SEC · 45 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met maskers in Photoshop: zo maak je een selectie en transformatie

Dit waren de mooiste foto’s van augustus 2021