in

Instagram: tips en trics


7 augustus 2013, 14:15

Als je een smartphone hebt, kun je er bijna niet om heen: Instagram. Stacey Oosterhof helpt je op weg en geeft 6 handige tips om direct te beginnen!

Downloaden en Aanmelden

Binnen twee jaar tijd behaalde Instagram al meer dan 100 miljoen gebruikers en de populariteit en bekendheid van de app blijft onverminderd groeien. De app biedt gebruikers de mogelijkheid om foto’s te maken, bewerken en te delen op een gemakkelijke en overzichtelijke wijze. Als je Instagram wilt gaan gebruiken, dien je in het bezit te zijn van een smartphone. De Instagram app is gratis en beschikbaar voor iOSen Android. Eenmaal gedownload begin je met het aanmaken van een account. Je kunt er voor kiezen een account te koppelen aan je reeds bestaande Facebook account of je kunt een regulier account aanmaken. Als je eenmaal een account hebt, kun je als eerst op zoek gaan naar mensen die je wil volgen. Instagram is immers een vorm van social media en volgen en gevolgd worden is daar een onderdeel van. Op Zoom.nl verscheen al eerder een artikel van interessante profielen om te volgen.

De foto’s

Je kunt er voor kiezen om direct een foto vanuit de app te maken, maar ook kun je er voor kiezen om een eerder genomen foto te gebruiken. Ook is het mogelijk om foto’s te gebruiken die je met je DSRL camera hebt genomen en welke op je telefoon staan. De app verkleint en cropt je afbeelding automatisch, zodat deze past binnen het standaard vierkantje. Ondanks dat het croppen niet te vermijden is, kun je nog wel inzoomen op een bepaald deel van de foto.

Filters

Instagram biedt haar gebruikers de mogelijkheid om gebruik te maken van een 19-tal verschillende filters, met elk uiteraard hun eigen effect. Voor je definitief kiest voor welk filter je gaat, kun je al deze filters gemakkelijk testen en zie je direct het resultaat.
Let op: Maak je bijvoorbeeld een foto van eten en gebruik je een filter met een blauwe gloed, dan kan dit er nogal onsmakelijk uitzien. Let dus altijd goed op dat je geen filters gebruikt die het onderwerp van de foto negatief beïnvloeden.

Overige bewerkingen

Naast de filters biedt Instagram tevens de mogelijkheid om een rand toe te voegen, de afbeelding te draaien, de scherpte te veranderen waardoor je een onderdeel van de foto extra kunt benadrukken en tevens is er een zeer beknopte optie om de lichtbalans aan te passen.

Uploaden en Plaatsen

Ben je helemaal tevreden met je foto? Dan is het tijd om deze te gaan uploaden! Alvorens je dit doet, kun je hem eerst nog voorzien van een stukje tekst. Zo kun je bijvoorbeeld plaatsen: ‘Heerlijke Pasta Pesto gemaakt.’
Na het eventueel toevoegen van een stukje tekst kun je er ook nog voor kiezen om de foto ook op andere media te publiceren zoals Facebook of Twitter. Ook biedt de app de optie om andere Instagram gebruikers te taggen en de locatie van de foto op te slaan op een kaart.
Indien je alle door jouw gewenste opties hebt aangevinkt is het een kwestie van de share button gebruiken en je bent klaar!

Tips and Trics

1. Wil je meer reacties en followers? Kies er dan voor om de foto één of meeredere trefwoorden te geven, bijvoorbeeld; #Zomer #Zon #Strand #Zee #ZoomNL
2. Wil je foto’s in een bepaalde catagorie bekijken? Gebruik dan bij ‘Explore’ ook de hastag om te zoeken naar foto’s, bijvoorbeeld: #cupcakes
3. Veel ‘sterren’ gebruiken ook Instagram om hun dagelijks leven mee vast te leggen, leuk om te volgen. Voorbeelden van bekende Instragram gebruikers zijn: Doutze Kroes, Oprah Winfrey, Mike Tyson en Alicia Keys.
4. Wil je inspiratie op doen, volg dan ook vooral collega fotografen op Instagram. Bekende fotografen die regelmatig posten zijn bijvoorbeeld; Erwin Olaf en Kyle Kuiper. Maar ook Canon en Nikon hebben beide een Instagram profiel.
5. Heb je een eigen site of blog? Dan kun je een button code genereren via de site van Instagram. Hierdoor creëer je meer bekendheid voor je profiel en werf je wellicht nieuwe volgers.
6. Trots op je foto’s? Tegenwoordig zijn er diverse aanbieders die printed Instagram producten aanbieden. Zo heeft de Hema bijvoorbeeld de mogelijkheid om een klein boekje met Instagram foto’s te laten drukken en kun je via Instawall zelfs een hele Instagram collage laten printen voor aan de muur.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Stacey Oosterhof en ik ben een 24 jarige jurist, (hobby) fotografe en blogger. Fotograferen is mijn passie en ik vind het vooral belangrijk om lol te hebben tijdens het fotograferen. Mijn interesse ligt niet alleen bij het fotograferen met een spiegelreflexcamera maar ik zie het ook als een uitdaging om mooie foto’s te maken met compactcamera’s en mijn telefoon. Er valt voor mij nog veel te leren op het gebied van fotografie en ik probeer mezelf constant te verbeteren en te verbreden. Elke cursus, workshop of tip pak ik met beide handen aan om er vervolgens een mooie blog over te schrijven.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Variabel ND-filter: ideaal of toch niet?

De 6 fotogenieke dorpen op Texel