in

iPhone foto’s maken bij zeer weinig licht – 3 tips


28 oktober 2019, 11:17

Een telefoon heeft nou eenmaal een mindere lichtsterkte dan een camera bij donkere omstandigheden. Met deze tips maak je ook in de avonduren nog mooie foto’s met je smartphone!

Gebruik de Night Mode

Apple heeft van eerdere iPhones al eens beweerd dat ze goede prestaties leverden bij minder daglicht, maar van de iPhone 11 is de fabrikant zó overtuigd, dat er een speciale nachtmodus is. Night Mode zorgt daadwerkelijk voor betere foto’s bij minder daglicht, al moeten we er wel bij zeggen dat daarvoor de basisprincipes van fotografie worden toegepast, namelijk: je camera stilhouden.

Night Mode is niet iets dat je zelf hoeft in te schakelen, wanneer je toestel merkt dat er te weinig licht is voor een scherpe foto, dan zal Night Mode automatisch worden ingeschakeld. In beeld zie je vervolgens een geel pictogram met een getal daarbij, en dat geeft aan hoe lang je het toestel stil moet houden om het beste resultaat te behalen. Eigenlijk is Night Mode daarmee meer een onderwijzer dan een technisch hoogstandje, maar als het helpt bij het behalen van betere resultaten (en dat doet het) dan hoor je ons niet klagen. Standaard kiest Night Mode zelf een sluitertijd, maar wanneer je op het Night Mode pictogram drukt, kun je die sluitertijd ook veranderen naar Max, zodat je met de maximale sluitertijd de allerbeste foto schiet. Overigens raden we je aan om Night Mode foto’s met een statief te schieten.

Het licht verbeteren

Er zijn nog meer aandachtspunten waardoor je de beste avondfoto’s kunt maken.

Allereerst is het een idee om te kijken of je niet alsnog wat meer licht kunt toevoegen. Want waarom zou je het jezelf extra moeilijk maken, toch? Misschien kun je een lamp aanzetten, de verlichting een stukje dichterbij schuiven, of de dimmer anders afstellen.

Fotografeer je een persoon of gaat het om een voorwerp dat je kunt verplaatsen, dan is het een idee om een beter verlichte plek op te zoeken. Zorg er hierbij voor dat het licht vooral op je model of het voorwerp valt en bijvoorbeeld niet voornamelijk erachter of ernaast terechtkomt.

Foto: Popplagid

Op al deze manieren zorg je ervoor dat je niet bij te weinig licht fotografeert terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

Zo stil mogelijk

In de meeste andere gevallen moet je het simpelweg doen met het licht dat er is. Dan is het vooral belangrijk dat je jouw iPhone zo stil mogelijk en met twee handen vasthoudt.

Je kunt steun zoeken door ergens op of tegenaan te leunen met je ellebogen. Daarmee voorkom je dat de telefoon trilt tijdens de opname en zo krijg je veel makkelijker een scherpere foto.

Foto: PeHartog

Steuntje in de rug

Wat je ook kunt doen, is je smartphone ergens op of tegenaan zetten. Op een tafel tegen een stapeltje boeken, bladen of een doos bijvoorbeeld. Zolang je maar een beetje op het scherm kunt zien wat je in beeld neemt. Nu weet je zeker dat de telefoon volledig stilstaat en niet trilt.

Een ministatief heb je al voor een paar euro, hiermee kun je je smartphone in allerlei posities vastzetten zodat je geen last meer hebt van bewegingsonscherpte.

Aftellen

Om tot slot te voorkomen dat je tijdens het maken van de foto de telefoon laat trillen, schakel je ook nog de timer in. De foto wordt dan met een vertraging van enkele seconden gemaakt.

Om trillingen en dus onscherpte bij weinig licht te voorkomen, is een vertraging van twee seconden meestal meer dan genoeg. Zodra je afdrukt maakt de telefoon dan pas na twee seconden een foto, waardoor je geen last hebt van trillingen door het tikken tegen het scherm.

Heb je oortjes voor je smartphone met een volumeregelaar? Sluit dan eens die oortjes aan, je kunt namelijk ook op een volumekop drukken om een foto te maken, zolang tenminste de camera-app geactiveerd is. Je gebruikt de oordopjes nu dus als een echte afstandsbediening. Hiermee voorkom je dat de telefoon trilt en dan heb je de zelftimer niet per se nodig.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Canon EOS 1Dx Mk III – Goed, beter, nog beter

Zo creëer je diepte in een foto – 5 tips