in

Irix Variabele ND-filters

Irix introduceert nieuwe serie ultradunne Variabele Neutral Density-filters. Daarmee wordt de productlijn van foto- en cine-objectieven uitgebreid met een logische accessoirelijn.

De nieuwe Irix Edge ultradunne Variabele Neutral Density oftewel VariND-filters hebben een bereik van 2 tot 5 stops en zijn leverbaar in twee versies: traditionele schroeffilters en MMS-filters met een magnetische montage speciaal voor Irix Cine-objectieven.

Wat is VariND?

Een Variabel ND-filter is gemaakt met behulp van twee polarisatiefilters. Bij het draaien schermen ze meer licht af. In plaats van meerdere ND-filters mee te nemen, is er nu dus nog maar eentje nodig. Veel filters op de markt gaan bijna volledig naar zwart. In theorie is dit een voordeel, maar in de praktijk blijkt het problemen te geven. Ten eerste vanwege de constructie van variabele ND-filters: hoe meer je ze ‘dichtdraait’, hoe meer artefacten zichtbaar worden. Ook verlies je scherpte en kleur. De Irix VariND-filters zijn ontworpen om de kleurweergave en scherpte van het beeld ongewijzigd te houden.

Maten

De Irix Variabele ND-schroeffilters zijn verkrijgbaar in de maten 67, 72, 82, 86, 95mm. Het Irix Edge Magnetic Mount System (MMS) filter heeft een sterk magnetische houder waardoor je tijdens het gebruik snel en simpel van filter kunt wisselen. De Irix Edge filters zijn ontwikkeld op basis van de hoogste kwaliteit optisch glas met een hoge lichttransmissie en zijn slechts 4,7mm dun in geval van de MMS-versie. Het filterframe is gemaakt van zwart gecoat lichtgewicht en duurzaam aluminium. Er zijn 24(!) Multi Coating-lagen gebruikt die reflectie verminderen en oliebestendig en waterdicht zijn.

Prijzen en beschikbaarheid

De verkoopprijzen voor de schroefvariant lopen van € 115,- voor 67mm tot € 215,- voor 95mm, de MMS-versie kost € 225,-.

www.irixlens.com


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De mooiste landschapsfoto’s van 2021!

Fraai fotoweertje: de invloed van het seizoen en weer op landschapsfotografie