in

Je camera verzekeren op vakantie – hoe werkt dat?

Redactie  

Denk je erover na om je camera-apparatuur te verzekeren voor je vakantie? Dat is zeker slim. Op reis is de kans op ongelukjes namelijk wat groter en dus doe je er verstandig aan om die verzekering eens te onderzoeken. We helpen je op weg!

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Reisverzekering en inboedelverzekering

Naast de algemene (doorlopende) reisverzekering en inboedelverzekering die je waarschijnlijk al hebt, is het verstandig een aanvullende verzekering af te sluiten voor je dure apparatuur. Een (doorlopende) reisverzekering dekt je spullen tegen diefstal en schade in het buitenland, maar tot op een bepaalde hoogte. Ook zit daar vaak nog een eigen risico aan vast.

Meestal sluit je een aanvullende verzekering af bij bestaande verzekeringen, dus bij die betreffende maatschappij. Stel bij het afsluiten van een aanvullende (reis)verzekering altijd de volgende vragen:
– Tot welk bedrag is je apparatuur verzekerd? Dit verschilt aanzienlijk per verzekeringsmaatschappij.
– Hoe hoog is het eigen risico?
– Wat is het dekkingsgebied?
– Wordt de nieuwprijs van je apparatuur vergoed of de dagwaarde van de apparatuur? Het is handig om de waarde te weten van je apparatuur bij het aanvragen van de verzekering.
– Is je apparatuur ook verzekert in geval van schade door eigen schuld?
– Vraag of de dekking wereldwijd is of alleen voor Europa!

Slim nadenken

Denk goed na over waar je je apparatuur laat en ga hier op reis slim mee om. Verzekeringsmaatschappijen hebben vaak een dekking die tot in de puntjes gaat en daarom is het verstandig om over alles na te denken. Laat je apparatuur dus bijvoorbeeld nooit onbeheerd achter in een hotelkamer of auto. Ook de ruimbagage in een vliegtuig wordt vaak niet gedekt, dus houd je apparatuur (voor zover dit kan) bij je in het vliegtuig. Een verzekeringsmaatschappij kan in ieder hoekje en gaatje wel een reden vinden om de schuld bij jezelf te leggen en de schade niet te vergoeden.

Professioneel gebruik

Ga je naar het buitenland voor een professionele opdracht? Dan vervallen de meeste standaard verzekeringen. Een oplossing hiervoor is een apparatuurverzekering, waarmee je de apparatuur voor zakelijk gebruik kunt verzekeren, zowel in Nederland als in het buitenland. Deze verzekeringen werken met de serienummers van al je verzekerde apparaten, dus houdt dit goed bij wanneer je nieuwe apparatuur koopt!

De Consumentenbond geeft een overzicht van de maximale vergoedingen van veel verzekeraars voor foto-, film- en videoapparatuur. Het overzicht komt uit 2017, maar je krijgt een beeld van het verschil tussen verzekeraars en hun maximale vergoedingen voor je apparatuur.

Ga je op vakantie of op reis? Bekijk het overzicht van al onze reisartikelen en haal het beste uit jouw reisfotografie!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Thuisopdracht 7: Het Perfecte Plaatje

12 tips voor bruidsfotografie