in

Je eigen thuisstudio beginnen: dit zijn de voordelen

Heb je er al eens aan gedacht om een thuisstudio in te richten? Bij het woord fotostudio denk je misschien meteen aan een grote ruimte vol studiolampen, uitpuilende kledingrekken en kasten vol attributen. Laat je daar niet door afschrikken. Natuurlijk kun je het thuis zo gek maken als jij wilt, maar ook met bescheiden middelen kom je een heel eind.

Het grote voordeel van het inrichten van een thuisstudio is dat je hiermee een eigen stek creëert waar je lekker aan de slag kunt. Je hoeft er de deur niet voor uit, hebt geen reistijd en het maakt ook niet uit of het wel ‘geschikt fotoweer’ is. Al is het buiten noodweer, in jouw fotostudio heb je daar weinig last van.

Je kunt op elk moment een paar foto’s maken of even een nieuw idee uitproberen. Desnoods als je vlak voordat je in bed kruipt ineens een lumineuze ingeving krijgt, of ‘s morgens vroeg terwijl je haar nog in de war zit en je er niet aan moet denken om zo de deur uit te gaan. Je stapt simpelweg naar binnen, zet een paar lampen aan, pakt je camera en gaat aan de slag.

Lazy Saturdays heet deze foto, en dat is precies waarom een thuisstudio zo fijn is: om de vrije zaterdag weer wat leuker te maken.

Chris van den Bergh
Sony A7 III · ISO 160 · F 5,6 · 1/200 SEC · 85 MM

Gebruiksdoelen

Een thuisstudio kun je voor veel verschillende scenario’s inzetten. Allereerst is het prima geschikt om de fraaiste portretfoto’s te maken van gezinsleden, familie, vrienden en kennissen. Of wat te denken van kinderfotografie, newborn-fotografie of zelfs een heuse love shoot?

Voor zo’n fotostudio heb je wat ruimte nodig voor jezelf, het model en je apparatuur. Daarnaast wil je een passende achtergrond, misschien wat attributen om de boel op te fleuren en niet te vergeten: enige vorm van verlichting. Je kunt alles op voorhand klaarzetten, of een permanente ruimte speciaal hiervoor inrichten.

Verder komt een fotostudio erg van pas bij productfotografie. Dat gaat namelijk een stuk makkelijker op een plek waar je alle fotospullen onder handbereik hebt en je de producten goed kunt uitstallen. Productfotografie kun je hierbij heel breed zien. Zo kun je productbeeld maken voor bedrijven, winkels, webshops, sociale media, maar ook voor spullen die jij op een tweedehandsmarktplaats zet. Behalve voor traditionele productfoto’s met een neutrale achtergrond, biedt een fotostudio ook ruime mogelijkheden voor lifestyleachtige foto’s.

Voor een mooi portret als dit heb je niet per se veel ruimte nodig. Ideaal om thuis te maken dus. Hier is gebruikgemaakt van een daglichtlamp.

Inge Marije de Boer
Fujifilm XT-3 · ISO 200 · F 3,2 · 1/100 SEC · 56 MM

Denktank

Een fotostudio is verder ideaal om eindeloos te experimenteren. Zo kun je er op je gemak allerlei scenario’s uitproberen, waarbij je de effecten bekijkt van bepaalde lampen en lichtvormers. Wat zijn de karakteristieken van een bepaald soort verlichting, op welke afstand kun je lampen het beste neerzetten? Wanneer komen de kleuren het beste tot hun recht? Hoe voorkom je storende slagschaduwen en lukt het tegelijkertijd om een prettige schaduwwerking toe te voegen waarmee je een mooie dieptewerking krijgt? Nergens kan dit beter dan in jouw eigen thuisstudio.

Weer een andere manier van experimenteren is dat je de ruimte hebt om een degelijke opstelling te maken om aan de gang te gaan met creatieve fotografievormen. Denk alleen al aan druppel- en splashfotografie of foto-elasticiteit (zie ook de Zoom Academy-cursus Creatief fotograferen).

Je hoeft de boel dan niet iedere keer helemaal af te breken en op te ruimen, terwijl je net zo lekker bezig bent. Ook mag je gerust een beetje kliederen, zolang je maar de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Dit soort technieken vraagt nu eenmaal om oefening, wil je ze tot in de puntjes beheersen.

Teis gebruikte voor deze foto een beautydish voor de belichting van het hoofd en de mooie catchlight in de ogen, en een stripbox voor de belichting van het lichaam.

Teis Albers
Canon 7D · ISO 100 · F 8 · 1/100 SEC · 40 MM

Vaste of mobiele inrichting

Vooral een kamer die je als permanente fotostudio kun inrichten werkt enorm prettig. Het staat ook een stuk professioneler als jij jouw fotografie als dienst aanbiedt, dan wanneer je een klant midden in je woonkamer of slaapkamer ontvangt.

Ook niet onbelangrijk, in je eigen thuisstudio heb je geen last van spullen die daar niets te zoeken hebben. Dat is wel anders wanneer je in een overvolle woonkamer of de georganiseerde chaos van de gemiddelde rommelkamer aan de slag moet. Daarnaast loop jij niemand in de weg, en loopt niemand jou in de weg. Dankzij een ruimte aan huis hoef je ook geen dure fotostudio af te huren, waarbij je maar moet afwachten of en wanneer je daar terechtkunt en je vooraf goed moet inschatten hoeveel tijd je nodig hebt.

Het lukt vast niet iedereen om een volledige kamer vrij te maken. In dat geval moet je het doen met een hoekje ergens in de woonkamer, een rommelkamer, slaapkamer of desnoods de garage. Ook dan is er gelukkig heel veel mogelijk. Belangrijk is dan wel dat je de studio-installatie zo mobiel mogelijk houdt, zodat je alles snel kunt opstellen en ook weer in rap tempo kunt afbreken. Een plek vrijmaken en inrichten kost je keer op keer wat tijd, maar zodra je het een paar keer hebt gedaan, word je er vanzelf handiger in. Al snel is de klus geklaard voordat je er erg in hebt.

Een mooi portret. Uiteindelijk ziet niemand waar of waarmee je het hebt gemaakt. Het gaat erom dat je kijkt. (Model: Keimpe)

Robert Van Hall
Nikon D600 · ISO 160 · F 5,6 · 1/200 SEC · 85 MM

Stap voor stap

Tot slot is het goed om te weten dat je niet altijd een batterij aan studioapparatuur nodig hebt of enorm veel ruimte hoeft vrij te maken. Nog sterker, het is een goed idee om met een basisset te beginnen die je mettertijd steeds verder kunt uitbreiden. Zo doe je eerst de nodige ervaring op en kom je er al doende achter wat je nog meer nodig hebt om jouw droomstudio te verwezenlijken. In dit hoofdstuk laten wij zien hoe je met drie verschillende budgetten in jouw thuisstudio aan de slag kunt gaan.

Heb je aardig wat budget en ruimte, dan is zo’n studio haalbaar. Maar ook voor minder geld en met minder ruimte kun je al prima uit de voeten!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het mooiste licht: zo verandert het licht gedurende de dag

Creativiteit – Is het geluk hebben of is het af te dwingen?