in

Je foto klaarmaken voor print: stap voor stap door Lightroom Classic


20 juli 2020, 07:37

Je hebt een prachtig bewerkte foto, die graag wilt afdrukken. Hoe bereid je je beelden daarop voor? We lopen nu stap voor stap door het proces heen in Lightroom Classic.

Stap 1

Kies een afbeelding om af te drukken en open deze in Adobe Lightroom. Wij gebruiken een foto van Rob Menting, https://robmenting.zoom.nl.

Stap 2

Om ervoor te zorgen dat de foto er als afdruk exact hetzelfde uitziet als op je scherm, gaan we een digitale ‘proefversie’ maken: de Elektronische proef. Dat kan in Lightroom. Misschien heb je de optie weleens zien staan net onder je beeld. Als je deze optie aanvinkt verandert er niet zo heel veel, maar verschijnt rechtsboven in je beeld de optie Proefexemplaar maken. Klik daarop.


Onder je beeld vind je de instelling Elektronische proef.

Stap 3

Vervolgens zorg je dat je zowel het origineel als de ‘elektronische proef’ selecteert en naast elkaar ziet, via de weergave-optie onderin je beeld (naast de tekst ‘elektronische proef’). Nu is het zaak om het profiel dat bij je printer en papier hoort in te schakelen, want op die manier kan Lightroom een exacte digitale proefversie van je afdruk maken. Selecteer achter Profiel het bewuste profiel en vink het vakje aan bij Papier en inkt simuleren.


Vink het vinkje bij Papier en inkt simuleren aan om een digitale proefversie te maken.

Stap 4

Als je de twee beelden naast elkaar ziet, valt op dat er een behoorlijk verschil te zien is. De proefafdruk (rechts in beeld) is een stuk fletser en minder krachtig dan het origineel op links. Daar moet iets aan gedaan worden, anders dreigt de afdruk te mislukken.

De proef is nu nog veel fletser en minder krachtig dan ons origineel.

Stap 5

Nu is het tijd om de proefversie aan te gaan passen. Goed om te weten is dat het maken van de digitale proef geen invloed heeft op je originele beeld, want het is een Virtuele kopie. Pas je beeld zodanig aan dat de twee beelden in deze weergave zo goed als mogelijk op elkaar lijken.

We hebben de foto nog wat extra bewerkt zodat de drukproef meer spreekt en minder flets is.

Stap 6

Als de ‘elektronische proef’ naar wens is, dan kan deze afgedrukt worden in de module Afdrukken, die je boven in beeld selecteert. Daar kun je allerlei zaken regelen, zoals positie, afmetingen en marges. Zorg ook hier dat je de juiste printer en het juiste papier selecteert.

Als alles klopt kun je op de knop Afdrukken klikken. Als het goed is komt de foto nu precies zoals jij dat wilt uit de printer rollen.


De laatste instellingen voor het afdrukken.

Het afdrukvoorbeeld in Lightroom.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Doe mee met de Fotowedstrijd ‘Dieren’ en win een Panasonic camera!

Help, mijn eerste expositie!