in

JPEG bestanden verbeteren met Topaz DeJPEG


9 juni 2016, 12:00

Topaz Labs is een Amerikaans bedrijf uit Texas dat in 2005 werd gesticht door Albert Yang. Het bedrijf maakte tot dusver 17 programma’s voor fotografen. Taco Vos legt uit wat de verschillende programma’s kunnen. Deze keer legt hij uit wat je kan met Topaz DeJPEG.

Topaz Labs DeJPEG

Topaz Labs DeJPEG is een klein maar interessant programma voor mensen die in JPEG fotograferen met wat oudere camera’s en foto’s willen vergroten. Omdat JPEG foto’s gecomprimeerde bestanden zijn treedt er kwaliteitsverlies op.

Dat is het duidelijkst zichtbaar in twee aspecten van je foto. In de eerste plaats kan er ruis optreden als gevolg van compressie. Daarnaast kun je artefacten in de foto krijgen. Dat zijn zichtbare, vlekkerige kleurovergangen of onscherpe randen. DeJPEG analyseert elke JPEG foto en corrigeert deze waar nodig.

Techniek: bestandsformaten

Met de meeste camera’s maak je foto’s in RAW (Canon, Sony etc.), NEF (Nikon Electronic Format, wat een vorm van RAW is) en/of JPEG. Dit levert RAW, NEF of JPEG bestanden op. Maar wat zegt dat nu eigenlijk?

RAW en NEF zijn beiden bestanden die alle informatie bevatten die door de sensor van je camera is waargenomen. De bestanden zijn daarom groot en nemen veel ruimte in op je geheugenkaart. Het zijn ‘onbewerkte’ bestanden. Daarom zijn ze qua kleur en scherpte ook niet optimaal als je ze opent in een RAW-converter (letterlijk Raw omvormer). Raw foto’s moet je altijd bewerken voordat je ze kunt publiceren.

JPEG is anders. JPEG staat voor Joint Photographix Experts Group. Deze expert groep heeft een standaard bepaald voor beeldcompressie die wij als JPEG kennen.

JPEG bevat niet alle informatie die je sensor heeft waargenomen. Integendeel, JPEG bestanden zijn gecomprimeerd. Dat betekent dat een deel van de informatie die je sensor heeft waargenomen gewist is. Maar wel dat de foto als zodanig toonbaar blijft. Toch levert een JPEG foto kwaliteitsverlies op. Dat is niet altijd zichtbaar, maar soms wel. Met name als er veel strakke rechte lijnen zijn of veel verschillende kleuren. Een ander nadeel van JPEG is dat er slechts acht bits per kleur mogelijk zijn. Dit heeft als gevolg dat de hoeveelheid kleuren die je in je foto’s kunt hebben beperkt is. Dat hoeft trouwens geen probleem te zijn. Bij foto’s op een beeldscherm (internet) en bij kleine afdrukken zie je dit toch niet. Maar wel als je kleurrijke opnames uitvergroot. Ook is ruis in JPEG foto’s vaak goed zichtbaar.


Beweeg je muis over de foto om het zeer subtiele verschil te zien

Wat doet DeJPEG?

Het programma pakt elk JPEG bestand aan op de volgende drie punten: de kleuren worden verbeterd en/of versterkt. Daardoor wordt de foto levendiger.
De lijnen worden verbeterd (strakker gemaakt). Als je op detailniveau kijkt dan zal je zien dat er voornamelijk wordt verscherpt waardoor je de foto in zijn totaliteit verbetert. Ten slotte worden artefacten, zoals ruis, die de foto verstoren verwijderd.

Menu

Het menu van DeJPEG lijkt op die van de ander programma’s van Topaz Labs. Toch is er een groot verschil. Er zijn geen collecties maar vijf presets. Deze presets kun je naar wens gebruiken. Natuurlijk kun je elke preset weer optimaliseren door middel van de schuifknoppen in het rechtermenu.

Aan de rechterzijde tref je ook drie verschillende modussen aan waarin je je foto kunt bekijken. Namelijk: normal, luminance en color.

Met name deze laatste is bijzonder praktisch als je je foto handmatig wilt verbeteren. In de colormodus kun je namelijk het beste zien wat het effect van je handelingen op de foto is. Dus verander je bijvoorbeeld de schuifknop Reduce Artifacts of Sharpen in het rechtermenu, dan zie je direct het effect daarvan. TopazLabs heeft een prima instructievideo gemaakt voor dit programma.


Ga met je muis over de foto om de bewerking te zien


Analyse van de foto

Mijn ervaring

Topaz Labs DEJPEG is vooral bedoeld voor mensen die veel fotograferen in JPEG. Moderne camera’s leveren zulke goede JPEG’s af dat je DEJPEG niet nodig hebt. Maar heb je een wat oudere camera en ben je niet tevreden over kleur en scherpte van je foto’s? Dan is DeJPEG de moeite van het proberen waard.

Met DeJPEG worden de foto’s zichtbaar beter, hoewel het effect vaak subtiel is. Vaak wordt DEJPEG als laatste hulpmiddel gebruikt voordat de foto wordt gepubliceerd. Je zet met het programma als het ware de puntjes op de i.

Je kunt het programma voor 30 dagen uitproberen met volledige functionaliteit. Ben je er tevreden over dan kunt het programma met maar liefst 15% korting kopen. Veel plezier.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Zwart-wit omzetten en uitvergroten

De Lume Cube – Veel licht uit een klein doosje