in

Kinderen fotograferen in een studio: dit zijn de belangrijkste tips

Professioneel fotografe Maaike Schauer neemt je mee door deze cursus en geeft je haar
toptips over het fotograferen van kinderen in een (thuis)studio.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotografeer Baby & Kind in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze kleine, maar lastige modellen en nog veel meer.

Alles is je studio

Voordat je denkt ‘dit hoofdstuk is niet voor mij want ik heb geen studio’: alles is je studio! Denk vooral niet te moeilijk maar zoek gewoon het grootste raam in je huis, maak wat ruimte en hang naast je raam een laken, deken, groot stuk papier aan de muur. Of maak gewoon gebruik van de bestaande muur.

Pak je camera erbij en een kind (of een plant, hond, teddybeer of echtgenoot) en ga gewoon eens kijken wat er op je cameraschermpje verschijnt. Als het verschil tussen donker en licht te groot is, kun je experimenteren met platen piepschuim of witte lakens die fungeren als reflector.

Een ‘echte’ daglichtstudio steekt niet veel anders in elkaar dan dit eenvoudige basisprincipe. Heb je de smaak te pakken? Experimenteer dan eens met het maken van eigen achtergrondjes en verschuif die naar verschillende plaatsen ten opzichte van je lichtbron (in dit geval je raam). En kijk ook eens naar hoe de kwaliteit van het licht verandert gedurende de dag.

Connectie

Als je fotografeert in een studio, is het van belang om contact te maken met je onderwerp. Deze connectie is terug te zien in je foto en zal een foto interessant maken, levendigheid geven en diepgang brengen. Het is dus een goed idee om vooraf kennis te maken met je model. Zo leer je meer over de persoon achter het gezichtje en stel je meteen het kind gerust. Want vaak vinden ze het best een beetje spannend.

Natuurlijk is dit bij oudere kinderen vaak makkelijker dan bij jongere kindjes. Ook vinden veel kinderen fel flitslicht in een donkere studio spannend, houd hier rekening mee en leg eventueel uit waarvoor de lampen dienen en laat ze de trigger eens bedienen.

Experimenteer

In een studio heb je als het goed is optimale controle over je licht. Daarom heb je vaak meer keuze qua apparatuur, lensgebruik en je camera-instellingen. Je bent bijvoorbeeld niet afhankelijk van een groot diafragma zoals bij reportagefotografie in een donker huis. Je kunt dus in een studio op creatief vlak helemaal los, en kunt je camera-instellingen hierop aanpassen.

Vergeet dan ook niet heerlijk te experimenteren met belichting, kleuren, achtergronden, lenzen en rekwisieten. Dit experimenteren kun je prima doen zonder écht model, maar met een knuffel of plant.

Het enige wat meestal niet echt lukt, is binnen fotograferen met een telelens of zoomlens omdat de ruimte daarvoor beperkter is dan buiten.

In de studio heb je de optimale controle over je licht.

Nick Weijsters
Nikon D750 · ISO 200 · F 3,2 · 1/200 SEC · 70 MM

Afspraken met ouders

Iedereen die regelmatig in de studio fotografeert met kinderen, zal weten dat de ouders soms een extra uitdaging vormen. Het is wel begrijpelijk: ze willen immers de leukste foto’s van hun geliefde kids en willen graag dat ze goed meewerken. Vaak zijn ouders gespannener dan de kinderen zelf en dit leidt soms tot een chaotische boel. Om dan als fotograaf lekker rustig te kunnen fotograferen is best lastig! Maak daarom vooraf met de ouders goede afspraken.

Een voorbeeld van zo’n afspraak is dat maar één persoon tegelijk tegen het kind praat. Dit kan papa of mama zijn, maar ook jij als fotograaf. Dit laatste werkt vaak nog het beste. Houd een van de ouders wel absoluut in de buurt om mee te kijken. Verder ben ik een groot voorstander van omkopen. Check alleen vooraf wel even met de ouders of die het oké vinden om na de shoot een ijsje te gaan halen met hun kinderen of naar de bioscoop te gaan.

Zorg tot slot dat je schriftelijk goed vastlegt wat de doeleinden zijn van de foto’s die je maakt en waarvoor ze gebruikt mogen worden.

Het is belangrijk om goed contact te maken met je model, dat zul je terugzien in je foto’s.

Maaike Schauer
Nikon D850 · ISO 800 · F 8 · 1/60 SEC · 105 MM

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotografeer Baby & Kind in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze kleine, maar lastige modellen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

Alles over het fotograferen van een newborn

De momenten in het eerste levensjaar die moeten worden vastgelegd

Hoe je zowel buiten als in de studio aan de slag gaat

Manieren om foto’s van kinderen te bewerken

Bekijk hier de volledige Cursus Fotografeer Baby & Kind

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nikkor Z 40mm F/2

Vogels fotograferen: dit zijn goede standpunten voor zee- en watervogels