in

Knaagdieren binnen fotograferen: zo pak je het aan!


25 november 2020, 07:14

Knaagdieren zijn erg fotogeniek en worden daarom ook vaal door hun baasjes gefotografeerd. Vaak hebben die foto’s een komische kant, want de ‘droge’ en schattige blik van een konijn of cavia levert in combinatie met een verrassende achtergrond of attributen vaak de leukste beelden op. Leef je daarom lekker uit, maar denk wel aan de volgende zaken.

Lage ooghoogte

Als je konijnen, cavia’s of andere kleine knaagdieren gaat fotograferen, dan is het eigenlijk in alle gevallen leuker om als fotograaf zelf op het niveau van je huisdier te gaan werken. Van bovenaf fotograferen is niet fraai en levert zelden een geschikte foto op. Ben je echter op ooghoogte van je fotomodel aan het werk, dan maak je veel aantrekkelijkere beelden. Je kunt dus plat op je buik gaan liggen, of je dierlijke model op een hogere plek fotograferen.

In het hok?

Een hok vol met stro is niet de meest aantrekkelijke fotolocatie binnenshuis. Leg je knaagdier dus bij voorkeur vast buiten zijn of haar kooi en zoek daar naar leuke plekken. Doordat je konijn, cavia, hamster of ander knaagdier erg klein is, kun je daarbij allerlei kanten op binnenshuis. Houd het natuurlijk veilig en prettig voor het dier!

Loopt je konijn vaak los? Dan is hij volledig op z’n gemak en kun je hem makkelijker fotograferen.

Johan van Oostrum, johanvanoostrum.zoom.nl

Eenvoudige fotostudio

Door de kleine maatvoering van je huisdier is het daarnaast eenvoudig om een fotostudio te bouwen. Die studio hoeft niet groot te zijn en kun je dus eenvoudig in je huiskamer opbouwen met geïmproviseerde materialen. Een gordijn is bijvoorbeeld een prima achtergrond, maar ook een wit tafellaken kan al een geweldige studio-omgeving zijn. Laat je creativiteit dus de vrije loop en kijk ook naar attributen of leuke en toepasselijke rekwisieten.


Het voordeel van kleinere huisdieren is dat je met eenvoudige middelen een kleine studio kunt bouwen.

Anna Rose, Hendrickx, 2anna3.zoom.nl

Regisseren

De attentie vasthouden van een knaagdier is een stukje moeilijker dan bij een kat of hond, ook omdat de aandacht die je van een knaagdier krijgt anders van aard is dan de rechtstreekse aandacht van een kat of hond. Regisseren is moeilijk, dus is het verstandig te werken op basis van wat de dieren zelf doen. Als je de bewegingsvrijheid van het dier enigszins beperkt door de ‘studio’ aan de randen af te schermen, is het voor je huisdier(en) niet mogelijk om weg te lopen en kun je ze rustig observeren en fotograferen. Dat ligt natuurlijk ook aan het knaagdier, want een rat zal zich niet zo veel van een opstaand randje aantrekken.

Neem vooral ook de tijd, want het kan even duren voordat alles op z’n plek valt en je een bijzondere foto maakt.


Hier is prachtig gebruikgemaakt van natuurlijk licht om het konijn te fotograferen.

Linda Janssen, lindajanssen.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

10 tips voor een leuk familieportret

Zo creëer je een onscherpe achtergrond