in

Landschappen in Schotland


13 maart 2015, 13:49

Schotland is voor de landschapsfotograaf bij uitstek de moeite waard voor een bezoek. Aland de Wit inspireert je en geeft je tips.

Schotland is voor de landschapsfotograaf bij uitstek de moeite waard voor een bezoek. Pak het vliegtuig naar Edinburgh (of de boot vanuit IJmuiden en rijd vervolgens met de auto van Newcastle naar Schotland) en je waant je al snel in een andere wereld. Met name het gebied rondom Glen Coe en het Isle of Skye bieden fenomenale fotografeeropties. Een paar tips:

1. Bewaar het overzicht

Wie voor het eerst in Schotland komt, zal overdonderd worden door het landschap. Probeer in je foto niet alles te laten zien. Het kan gauw een chaos worden wanneer je te veel wilt laten zien. Laat het landschap eerst op je inwerken. Neem daar de tijd voor en kijk goed rond. Plaats je camera op een statief en schakel de liveview in. Wanneer je het raster ook inschakelt, krijg je dit in de liveview modus ook te zien. Op deze manier kun je het landschap inkaderen volgens de regels van derden en heb je gelijk een beeld hoe je foto eruit komt te zien.

2. Slecht weer bestaat niet

Slechte kleding daarin tegen wel. Neem een degelijk regenpak mee naar Schotland. Gegarandeerd dat je een keer midden in een plensbui staat. Staat je camera op een statief en heb je net je compositie gemaakt en begint het te regenen, berg dan niet gelijk je spullen op. Plaats een plastic boodschappentas over je camera en wacht de bui af. Je camera blijft op die manier droog. Voordat je verder gaat met fotograferen, controleer of er geen druppels op de lens of filters zitten. Het voordeel van een beetje slecht weer is dat je niet het harde licht hebt.

Slecht weer bestaat niet. De dreigende lucht hier voegt wel degelijk iets toe aan de foto.

3. Long exposure

Watervallen, bergmeren, snel stromende rivieren en een fantastische kustlijn. Prachtig voor lange sluitertijden. Overdag is een grijsfilter al gauw noodzakelijk. Bij zonsopkomst of -ondergang kom je al snel tot lange sluitertijden zonder dit filter. Houd de isowaarde zo laag mogelijk. Aan een stevig statief en een draadontspanner/afstandsbediening is geen ontkomen aan. Fotografeer met de spiegel opgeklapt. Dit voorkomt een extra trilling die bewegingsonscherpte voorkomt.


Schotland biedt talloze mogelijkheden tot long exposures.

4. Gebruik de menselijke cultuurelementen

Kastelen, oude boten, begraafplaatsen, ruïnes, je kan het allemaal gebruiken in je foto. Zowel als achtergrond en als onderwerp. Scan de omgeving op interessante voorwerpen.

Menselijke cultuurelementen kunnen soms prima in een landschapsfoto. Gebruik daarbij de lijnen, soms letterlijk, die dit je biedt.

5. Elgol

Een locatie die je zeker moet bezoeken is Elgol. Een stukje kust op het Isle of Skye. Een rotsachtige kust, zee en prachtige bergen op de achtergrond.De kust bij Elgol is fantastisch. De zonsondergang zorgt voor mooie kleuren in de lucht.

6. Onmisbaar

Wat je zeker mee moet nemen is een statief, grijsverloopfilters, grijsfilters, polarisatiefilter, afstandsbediening/draadontspanner.

7. Geniet

Mooie foto’s maken is één ding. Kijk regelmatig over je camera heen en geniet van het geweldige Schotse landschap.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe maak je mooie foto’s van de zonsverduistering? 6 tips!

Gebruikersreview Panasonic Lumix DMC-TZ70