in

Landschapsfotografie: de verschillende filters


24 juni 2020, 07:07

Je ziet veel landschapsfotografen werken met filters voor hun lens. Je hebt verschillende filters die verschillende effecten hebben op een landschapsfoto. We behandelen hier de belangrijkste filters en laten je meteen het effect ervan zien.

Grijsverloopfilter

Het dynamisch bereik van een camera vertelt je hoe groot het verschil tussen de lichtste en donkerste tint is die een camera binnen één foto kan vastleggen. Een camera met een groot dynamisch bereik is dus belangrijk. Maar het contrast tussen het lichtste en het donkerste deel is vaak zo groot dat zelfs de sensoren van de beste camera’s er niet in slagen het beeld weer te geven zoals je dat je met je eigen ogen ziet. Daarom krijg je vaak foto’s waarbij óf de lucht goed belicht is met de voorgrond veel te donker; of omgekeerd: de voorgrond is goed belicht, maar de lucht is helemaal wit en bevat geen detail meer.

In zulke gevallen is het dynamisch bereik van de camera dus te klein en hebben we hulpmiddelen nodig om de foto goed te belichten. Grijsverloopfilters zijn dan een oplossing. Zo’n filter bestaat uit een licht en een donker deel, waarbij het donkere deel in de meeste gevallen voor de lucht geplaatst wordt. Zo verklein je het contrastverschil tussen de lucht en de voorgrond en worden beide goed belicht.

Polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is een handig hulpmiddel tegen reflecties. Daarnaast kan het contrasten verbeteren: in een contrastrijke blauwe lucht worden de wolken beter geaccentueerd. Draai aan het filter om meer of minder te polariseren. Het beste effect bereik je met de zon in een hoek van 90 graden. Een polarisatiefilter heeft nog meer – minder bekende – voordelen. Zo is het uitermate geschikt om reflecties van bladeren of vochtige onderwerpen weg te werken, zodat de kleurverzadiging toeneemt. Lente- of herfstkleuren laat je met een polarisatiefilter meer spreken.

Hier zie je het effect van een grijsfilter gecombineerd met een polarisatiefilter.

Links zijn geen filters gebruikt.
Rechts: een polarisatiefilter haalt reflecties weg, toont de zeebodem en verbetert de kleuren. Een grijsfilter maakt het water glad en een grijsverloopfilter maakt de lucht donkerder.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De techniek van het foto’s scannen: scan je archief van dia’s, film en negatieven

Snelheid vastleggen met panning