in

Lange sluitertijden gebruiken voor avondfotografie


16 juni 2020, 07:02

De avond leent zich voor prachtige foto’s. Straten en gebouwen laten opeens een heel ander karakter zien. De contrasten zijn een wereld van verschil vergeleken met overdag. We leggen je uit hoe je dit met een lange sluitertijd vastlegd.

Avondfotografie gaat hand in hand met langere sluitertijden. Hiervoor zal je wel je statief mee moeten nemen. De klassieker onder de nachtfoto’s is de skyline. Een horizon aan verlichte gebouwen geeft een spectaculair beeld. Vooral met water op de voorgrond heb je al snel een spectaculaire foto. Overigens maak je de beste skyline foto’s niet in het pikkedonker, maar tijdens het blauwe uurtje. Dit is het deel van de dag waar de zon al onder is, maar hij nog wel de lucht verlicht. Hierdoor ontstaat een donkerblauwe gloed, die langzaam overgaat naar het volledige donker.

Het blauwe uurtje doet zijn naam geen eer aan, want het duurt geen uur: na een half uur is het fenomeen meestal al voorbij. Wees dus al ter plekke voor het blauwe uurtje intreedt en schiet dan de perfecte skyline. Het grote voordeel van het blauwe uurtje is de balans tussen lucht, gebouwen en lichtjes. In het volstrekte donker zijn de contrasten vaak veel hoger en wordt het lastiger alle details goed in beeld te krijgen. Worden contrasten te lastig, dan wordt er nog weleens een speciale techniek gebruikt in de vorm van HDR.

De skyline van Almere. Door een wat langere sluitertijd wordt ook hier het water glad. De spiegeling speelt fantastisch met de gebouwen.

Foto: Bart Hendrix (barthendrix.zoom.nl)

Bij het goed in beeld brengen van een avondfoto komen een paar uitdagingen om de hoek kijken. Zo kun je als gezegd het best vanaf statief werken. De sluitertijden lopen al snel op tot meerdere seconden en uit de hand red je dat niet. In het blauwe uurtje zit je al snel op een seconde of langer. Je zou dit kunnen oplossen door de ISO te verhogen, maar daarmee voeg je onnodig ruis toe aan je foto. Ook een meer open diafragma is meestal niet voldoende bij dermate weinig licht. Dat statief dus wel, want daarmee blijft je camera perfect stil. Zo kun je sluitertijden tot wel enkele minuten laten oplopen zonder dat je onscherpte in beeld krijgt.

Tip: voor nog minder beweging in je beeld kun je de stand ‘mirror-up’ gebruiken. Hierbij druk je twee keer op de ontspanknop. De eerste keer gaat alleen de spiegel omhoog. Pas de tweede keer druk je echt af, dus zonder de beweging van de spiegel. Je foto wordt daardoor nog scherper. Dit geldt alleen voor spiegelreflex-gebruikers. De systeemcamera’s hebben geen spiegel en kennen dit ‘probleem’ dus niet. De mirror-up functie vind je in het menu van je camera en kan je daar aan- en uitzetten.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo kun je foto’s snel beoordelen in Lightroom

Hoe sla je veilig je foto’s op?