in

Leica M Monochrom: Zwartwit van topkwaliteit


10 mei 2015, 22:16

Al enige jaren is het mogelijk om een Leica M te kopen die alleen maar zwartwit beelden levert. Leica heeft nu een opvolger voor deze M-Monochrom gepresenteerd. De nieuwe Leica M-Monochrom Typ 246 levert opnieuw louter zwartwit beeld.

Meer pixels, hogere ISO-waarden

In vergelijking met de vorige versie is het aantal pixels omhoog gegaan van 18 megapixels naar 24 megapixels. Omdat er geen kleurenfilter voor de sensor zit, krijg je schonere en scherpere foto’s. Er is namelijk geen interpolatie nodig om tot het uiteindelijke beeld te komen: iedere pixel levert de waarde die hij “ziet”. Het ISO-bereik is uitgebreid van 10.000 naar 25.000 ISO. Daar staat tegenover dat de nieuwe M-Monochrom als laagste ISO-waarde 320 heeft; bij zijn voorganger was dat 160 ISO. In sommige situaties is een ND-fliter op het objectief daarom geen overbodige luxe. Leica heeft het sluitertijdenbereik opgerekt van 32 seconden naar 60 seconden maximaal.

Groter display en videofunctie

Ook is het beeldscherm achterop vergroot en verbeterd. Je krijgt nu een 3-inch display met 921.000 pixels om je beelden op te controleren. Dat zijn ongeveer viermaal zoveel pixels als op de vorige uitvoering. In plaats van een ccd-sensor voor de opnamen wordt nu een snellere cmos gebruikt en dat heeft voordelen. Zo is er nu liveview mogelijk en, interessant, een full-HD 1920x1080p videofunctie. Maar geluid opnemen is er dan weer niet bij, tenzij je de optionele microfoon gebruikt. Op de camera zelf is namelijk geen microfoon aanwezig.

Prijs en beschikbaarheid

Prijstechnisch is alles wel bij het oude gebleven, een Leica M blijft duur… De Leica M Monochrom Typ 246 body kost € 6.054,- exclusief BTW (€ 7325,- inclusief BTW) en is leverbaar vanaf deze maand.

www.transcontinenta.nl
www.leica.de

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tijd voor een betere camera of betere vaardigheden?

Zo maak je filmpjes van je foto’s