in

Lenzen bij natuurfotografie: tips van Zoomers

Redactie

Bij natuurfotografie kun je eindeloos veel kanten op: van weidse landschappen tot kleine bloemetjes in macrofotografie. Het kan lastig zijn wat voor lens je aan moet schaffen, omdat er veel mogelijkheden zijn. Om jou verder te helpen vertellen in dit artikel vier Zoomers aan de hand van hun mooiste natuurfoto hoe zij te werk gaan en welke lens zij hiervoor gebruiken!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

De foto van AGDBeukhof

ISO 250 – F/5,6 – 1/500sec – 400mm

‘Let op het gedrag van de dieren die je wilt fotograferen. Dieren hebben vaak bepaalde gewoontes en worden daardoor wat voorspelbaarder in hun gedrag. Dat maakt het al iets makkelijker om te voorspellen wat het dier gaat doen en geeft je net iets meer tijd om daar op te anticiperen. Ook help het door niet één keer, maar meerdere keren, naar een locatie terug te gaan. De slagingskans om een goede foto te kunnen maken wordt dan aanzienlijk vergroot.

Ik fotografeer met apparatuur van Sony. Ik ben in het bezit van een Sont A77 mark2 en een Sony A99 mark2. Als objectief gebruik in een Sony 70-400 mm f/4-5.6 G SSM telezoom lens. Ik vind het een erg prettige lens met een mooi bereik. Het geeft mij de vrijheid om een onderwerp wat ver weg is dichter bij te halen, maar ook uit te zoemen als het onderwerp dichterbij komt. Wat mij betreft een Ideale `Walk Around` lens voor natuurfotografie!

De foto van de kolibrie heb ik tijdens mijn vakantie in Suriname gemaakt. Kolibrietjes zijn erg snelle vogeltjes, ze zijn super beweeglijk en hangen maar een fractie van een seconde bij een bloem om vervolgens weer onderweg naar de volgende bloem te gaan. Doordat ze zo snel zijn verbranden ze ook erg veel energie. Ze houden het dan ook niet heel lang vol om aan één stuk te vliegen en moeten dan ook geregeld uitrusten op een takje. Dat gaf mij de gelegenheid om deze foto te maken. Het kolibrietje zat mooi verscholen tussen het groen, wat zorgde voor de mooie vage groene voorgrond. Ik probeer altijd met een zo groot mogelijk diafragma te werken (klein f-getal) zodat er weinig scherpte diepte is en het onderwerp los van de foto komt, met een liefst zo rustig mogelijke achtergrond.’

De foto van IrisPopkema

ISO 200 – F4/5 – 1/640sec – 80mm

‘Voor deze foto heb ik een krokus uitgekozen die er nog mooi fris bij stond en qua compositie naar mijn wens was. De gele bloemetjes die eromheen stonden spraken me aan en er was redelijk vrij zicht achter de bloem naar de blauwe lucht. Door laag bij de grond te zitten en wat afstand te houden worden zowel de voorgrond als achtergrond wazig, dat zorgt voor een rustig beeld. Mijn camera had ik ingesteld op continue opname en continue focus en het focuspunt gericht op de stamper. Eenmaal tevreden over de compositie en instellingen was het wachten tot er een bij langs deze krokus kwam. Ze zweven vaak wat boven de stamper, dan heb je het meest de tijd om een scherpe foto te maken. Het moment van verstrekken is ook makkelijk in de gaten te houden.

Het was een vrij zonnige dag waardoor ik mijn ISO laag kon houden. De snelle sluitertijd zorgt er voor dat de beweging van de vleugels bijna bevroren wordt. Door de beweging niet helemaal te bevriezen met een nog snellere sluitertijd behoud je de illusie van beweging. Het diafragma van F4.5 geeft voldoende scherpte op de bij en bloem maar zorgt ook voor een rustig bokeh. Ik heb een Fujifilm X-T2 systeemcamera met een 80mm f/2.8 macro objectief gebruikt, maar een zoomobjectief zoals een 55-200mm met tussenringen werkt ook. Mijn macro objectief gebruik ik het vaakst, voornamelijk voor bloemen, insecten, paddenstoelen en andere kleine onderwerpen. Daarnaast gebruik ik ook vaak de 10mm f/2.8 of 16-50mm f/3.5-4.8 voor landschapsfotografie, zowel overdag als ’s nachts.’

De foto van ArjanSijtsma

ISO 100 – F/8 – 1/25sec – 11 mm

‘Deze foto heb ik gemaakt op een zomeravond in juli 2017. Een foto waar ik best wel een beetje trots op ben, aangezien ik toen nog maar net bezig was met fotografie en hij op een kalender is geplaatst van National Geographic. Ik ben een enorme natuurliefhebber en daarom vaak op het Wad te vinden. De prachtige structuren bij laag water, de geur, enorme hoeveelheden vogels die je er ziet en hoort is gewoon genieten! Tevens fotografeer ik eigenlijk altijd alleen rond zonsopkomst- en ondergang, dit omdat het licht dan het mooiste is. Voordat ik op pad ga, heb ik van tevoren al bedacht waar ik naartoe wil gaan. Vooraf kijk ik eerst wat de weersvoorspellingen zijn, omdat ik o.a. van mooie wolkenpartijen hou en liever geen kale luchten op mijn foto’s wil hebben. Vervolgens kijk ik via een app hoe laat en waar de zon t.o.v. de gewenste locatie opkomt of onder gaat. Komt dit een beetje uit met de gewenste compositie dan zorg ik dat ik een uur voor opkomst of ondergang op de locatie aanwezig ben zodat ik alle tijd heb om de gewenste compositie te bepalen, filter(s) schoon te maken en het statief klaar kan zetten. Als laatste wacht ik het juiste moment af en schiet ik vaak meerdere foto’s, zodat er eigenlijk altijd wel wat moois tussen zit. Vervolgens bewerk ik thuis de foto’s in Lightroom, geheel naar eigen smaak.

De lenzen die ik adviseer voor natuurfotografie zijn groothoeklenzen en telelenzen. Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand. Denk hierbij aan lenzen van minimaal 400mm of meer. Ga voordat je een lens aanschaft je er vooral in verdiepen. Weet wat je budget is, wat je ermee wilt gaan fotograferen en ga testen lezen aangezien er zoveel keuze in is.’

De foto van dylano

ISO 640 – F3/5 – 1/125 – 100mm

‘Een foto met titel: ik doe het niet, ik doe het lekker niet..puh! De titel slaat op het ietwat stoïcijnse gedrag van deze bidsprinkhaan die heel mooi dreiggedrag kan vertonen, maar dat hier niet deed. Ik houd deze diertjes als huisdier wat mij in gelegenheid stelt ze uitgebreid te fotograferen. Dit doe ik met de fijne Canon 6D. Ik gebruik voornamelijk een macrolens van 100mm. Bij deze foto heb ik twee daglicht lampen gebruikt en een spotlampje om op de achtergrond te schijnen. De 100 mm lens is een fijne lens zeer geschikt als macrolens. Ik gebruik er soms nog een of twee tussenringen bij: niet alleen kan je daardoor dichter bij de diertjes komen, maar ontstaat er ook een heel zachte sfeer. Ik vind het dan zelf fijn om met een zo groot mogelijk diafragma te werken. Buiten fotografeer ik ook regelmatig met de 70-300mm. Ik fotografeer dan bijvoorbeeld libellen of kikkers. Je stoort dan de diertjes niet zo waardoor ze (soms) mooi blijven zitten. Voor mij zijn deze twee lenzen heerlijk om mee te werken.’

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Aan de slag met Adobe Lightroom: Hoe begin je?

Fotodokter: Cropfactor