in

Liever grijsverloopfilters of meerdere belichtingen voor een landschapsfoto?17 december 2015, 12:23

Wat is de beste manier om de mooiste landschapsfoto’s te maken? Gebruik maken van grijsverkoopfilters tijdens het maken van de foto, of het nemen van meerdere belichtingen om later samen te voegen in Photoshop? Het is al een eeuwenoude discussie die waarschijnlijk nooit helemaal gewonnen wordt door een van de partijen. Maurice den Hertog aan het woord.

Als ik tijdens mijn workshops uitleg dat ik gebruik maak van grijsverloopfilters, omdat ik de opname in de camera al zo goed mogelijk wil krijgen, krijg ik als tegenargument vaak te horen dat grijsverloopfilters veel minder flexibel en duur zijn en er bij oneven horizon al gauw donkere filterbanden te zien zijn. Het samenvoegen van meerdere belichtingen in Photoshop is preciezer en goedkoper en past beter in mijn idee dat je op het moment zelf het licht moet vangen, omdat je naderhand niet meer terug kunt. 95% van mijn opnames zijn echter enkele belichtingen met gebruik van filters, die net zo goed of mogelijk zelfs beter gemaakt hadden kunnen worden door twee of meerdere belichtingen te combineren tot een opname. Je kunt van de workshopvolgers zeggen dat zij de foto ook al in de camera in een keer correct maken, omdat zij hard werken om de twee of meerdere belichtingen direct goed te schieten.

Toch blijf ik een voorstander van het gebruik van filters bij mijn landschapsfoto’s. Ik heb hier ook al vaker over geschreven op mijn eigen blog. Voor mij is het maken van een goede landschapsfoto te verdelen in drie delen. Het eerste deel is de voorbereiding; het selecteren van de locatie en het bepalen van de optimale tijd en condities om de foto te maken die je in je hoofd hebt, ten tweede het ter plekke bepalen van de beste compositie en het laten samenvallen van de tijd, plaats en de condities, en als laatste de technische kennis en kunde om het licht te vangen en de opname te maken zoals die bedoeld was, op welke manier dan ook. Dat kan filtratie, maar ook samenvoeging van meerdere belichtingen zijn.

Tot nu toe alleen nog maar overeenkomsten, echter ik hou er niet van om urenlang achter mijn beeldscherm te zitten en voor een goede landschapsfoto meer computerkennis nodig te hebben dan kennis van het licht. Ik zit voor mijn werk al genoeg achter de computer. Door een juiste gebruik van filters en gebruik van mijn kennis van licht en de camera kan ik mijn werk in Lightroom binnen een paar minuten importeren, selecteren en ontwikkelen tot het eindproduct.

Zo ook de onderstaande foto. De plek kende ik al eerder, ik moest alleen het juiste licht hebben. Een paar dagen later deed zich deze kans voor en ik stond paraat. Ja, je ziet misschien als je goed kijkt filterbanden op de heuvels aan de rechterkant; als je weet dat ze er zijn en dat dit niet schaduw is. Maar na thuiskomst had ik al na vijf minuten het eindresultaat voor me en liet ik een A4 print uit de printer komen om er van te genieten. Met blenden was ik vele malen langer bezig geweest, tijd die ik nu stak in het genieten van het eindresultaat!

Ik ben benieuwd naar jullie mening, grijsfilter of meerdere belichtingen?

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: De juiste beeldverhouding afdrukken

Review: Canon EOS M10