in

Lightroom 5: Hoe werkt het Radiaal Filter?13 augustus 2013, 16:52

Eén van de nieuwe gereedschappen van Lightroom 5 is het radiaalfilter. Jack van Dalen zoekt uit hoe deze nieuwe functie in elkaar steekt.

Het Radiaalfilter is veel meer dan alleen een filter om vignettering toe te voegen in een niet-centraal deel van het beeld. Het is te vinden tussen het Gegradueerd Filter en het Aanpassingspenseel in de module Ontwikkelen Sneltoets. Het Radiaalfilter kan geactiveerd worden door één maal op het pictogram te klikken of de sneltoets Shift + M te gebruiken.

Waar je het Radiaalfilter kan vinden

Ter illustratie gebruiken we een foto van een bloem.

Effect van het radiaalfilter

Wanneer de schuifregelaars niet allemaal in het midden staan, kun je ze allemaal in één keer resetten door te dubbelklikken op het woord Effect. Vervolgens kan je de effecten naar jouw smaak instellen. Door verschillende effecten uit te proberen leer je snel de mogelijkheden kennen.

Vorm van het Radiaalfilter
Klik in de afbeelding en schuif tegelijkertijd met je muis om de vorm van het filter te bepalen. Door aan de witte randen te trekken of duwen maak je het filter groter of respectievelijk kleiner. Het filter verplaats je door in het filter te klikken en te slepen. Wil je een ovaal filter (bij een rechthoekige afbeelding) of rond filter (bij een vierkante afbeelding), houd dan de Ctrl-toets ingedrukt en dubbelklik ergens in de afbeelding.

Als je de Alt-toets indrukt, heb je de mogelijkheid om één kant van het radiaalfilter te vergroten of te verkleinen. Wil je een perfect rond radiaalfilter houden, druk dan tijdens het slepen van de muis de Shift-toets in en laat deze pas los nadat je de linker muisknop hebt losgelaten.

Doezelen van het radiaalfilter

Maak de randen van het radiaalfilter zachter door de optie Doezelaar.

Met de schuifregelaar Doezelaar maak je de randen van het radiaalfilter harder of zachter. Het masker keer je om door een vinkje te plaatsen bij Masker Omkeren of door de apostrof op je toetsenbord te gebruiken. Standaard staat het filter ingesteld op aanpassing buiten het filter.
Wil je het filter kopiëren, houd dan de Ctrl + Alt-toets ingedrukt en klik en sleep met je linker muisknop. Kopiëren gaat alleen wanneer het filter geactiveerd is, dus wanneer de witte randen van het filter zichtbaar zijn.

Voor en na
Door de letter H op je toetsenbord in te drukken maak je de pins aan de witte randen onzichtbaar. Het filter blijft geactiveerd. Door nogmaals de H in te drukken worden de pins weer zichtbaar. Tenslotte de back slash (). Deze kun je gebruiken om het resultaat voor en na te bekijken.

Wie is deze auteur?

Mijn naam is Jack van Dalen. Reeds in het analoge tijdperk had ik grote interesse in fotografie. In een donkere kamer ontwikkelde ik zelf zelf rolletjes en drukte foto’s af. Toen de tweede generatie digitale camera’s op de markt kwamen en Adobe Lightroom uitbracht was ik verkocht, hoewel ik analoge fotografie nog altijd een warm hart toedraag. Fotografie is geen hobby maar een passie, het maakt deel uit van wie ik ben. Zie hier mijn website en Zoom.nl profiel.

Review: Samsung NX300

Timelapse