in

Lightroom: je originelen veilig in de cloud8 februari 2020, 12:23

In deze dubbele Quickstart gaan we kijken naar Lightroom, niet te verwarren met Lightroom Classic, dat we tot dusver steeds gebruikt hebben. Lightroom is een nieuwe applicatie, waarbij het grootste verschil met Lightroom Classic is dat jouw originele foto’s in de cloud worden opgeslagen.

Voor

Na

1 Foto’s toevoegen

Lightroom is de ‘cloudversie’ van het bekende programma: een geheel nieuw ontworpen variant die je als de ‘Lightroom Mobile-app voor de desktopcomputer’ zou kunnen beschouwen. Het programma wordt gewoon op je lokale computer geïnstalleerd, maar de catalogus en de originele foto’s worden in de cloud opgeslagen. Daardoor synchroniseert alles naadloos met andere computers én met je mobiele apparaten. Je begint uiteraard met je foto’s toe te voegen vanaf het geheugenkaartje. Je kunt daarvoor eerst in Lightroom een album aanmaken (dat mag ook achteraf), maar verder hoef je je niet druk te maken over waar de foto’s worden opgeslagen. Dat gebeurt veilig online.

1 Voeg jouw foto’s aan Lightroom toe en kies bovenin eventueel meteen een album.

2 Informatie toevoegen

In Lightroom Classic zou je nu als eerste trefwoorden gaan toevoegen, zodat je de foto’s kunt terugvinden. In Lightroom kan dat ook (klik op het Label-icoontje rechtsonder), maar tijdens het opslaan in de cloud heeft de ‘Sensei’ artificiële intelligentie van Adobe de foto’s geanalyseerd en daar ook al (onzichtbaar) kenmerken van genoteerd. Zo kun je op allerlei onderwerpen zoeken, zelfs als je daar nog nooit trefwoorden van hebt toegevoegd. Zo vindt het programma keurig netjes vier foto’s van de Etna als ik ‘vulkaan’ intyp in het zoekveld bovenin. Alleen als je op de naam ‘Etna’ zelf wilt kunnen zoeken, zul je dit als trefwoord moeten toevoegen. Zó slim is Sensei ook weer niet … Je kunt bovenin ook zoeken op allerlei exif-gegevens.

2 Lightroom analyseert zelf de foto’s met AI, waardoor trefwoorden toevoegen vaak niet nodig is. Het kan overigens wél (klik op het labeltje rechtsonder).

3 (Raw-)foto’s bewerken: Licht

De belangrijkste functie in Lightroom is natuurlijk beeldbewerking. Lightroom werkt het beste met raw-beelden, maar ook het jpeg- en het HEIC-formaat van Apple iPhones worden ondersteund. In tegenstelling tot bij Lightroom Classic heb je geen speciale modules, maar klik je gewoon op het Bewerken-icoontje om te starten. Wie Lightroom Classic kent, zal veel mogelijkheden herkennen, want beide programma’s zijn rond dezelfde ‘raw-engine’ opgebouwd. Alleen de indeling is wat anders. Eerst kies je eventueel een ander Profiel (zelf vind ik Adobe Landschap mooier dan Adobe Kleur), en vervolgens kom je bij het Licht-blokje, waarin alle schuifjes voor helderheid- en contrast-correctie zitten. Rechtsboven in het blok zit ook nog een knopje om Curven te gebruiken voor verdere finetuning. Deze foto verbetert flink als we de Hooglichten verminderen om daarin meer doortekening te krijgen en de Schaduwen oplichten om ook daar de doortekening te verbeteren. Daarna zorgen we er via de Witte Tinten voor dat de lichtste pixels ook echt wit blijven. Zwarte tinten doet hetzelfde voor de donkerste pixels.

3 In het Licht-blokje kun je de doortekening van de hoge lichten en de schaduwen verbeteren, en ervoor zorgen dat de lichtste pixels wit blijven en de donkerste pixels zwart.

Classic-gebruikers zullen veel mogelijkheden herkennen, want beide programma’s zijn rond dezelfde ‘raw-engine’ opgebouwd

4 (Raw-)foto’s bewerken: Kleur

Het volgende blokje is Kleur. Daar kun je om te beginnen de Witbalans van de foto instellen. De witbalans zorgt ervoor dat de foto gecorrigeerd wordt voor de kleur van het licht, die niet constant hetzelfde is. Je kunt dit op het oog doen, maar je kunt ook het pipet gebruiken om een nauwkeurige, neutrale witbalans te vinden. Klik met het Pipet op een stukje in de foto dat neutraal grijs zou moeten zijn. Bij deze foto zijn de stenen op de voorgrond een goede plek hiervoor. Daaronder zie je de schuifjes Levendigheid en Verzadiging. Beide schuifjes passen de kleurverzadiging aan, maar Levendigheid doet dat op een intelligentere manier en is daarom beter. In het laatste geval wordt namelijk rekening gehouden met de aanwezige kleurverzadiging, zodat pixels die al een sterk verzadigde kleur hebben, minder worden opgepept dan andere pixels.

4 In het Kleur-blokje kun je de witbalans en de kleurverzadiging aanpassen. Verzadiging verandert de kleurverzadiging van iedere pixel hetzelfde; Levendigheid is een intelligentere versie.

5 (Raw-)foto’s bewerken: Kleurmixer

Als je op het gekleurde rondje rechtsboven in het blok klikt, wordt de Kleurmixer actief. Daarmee kun je de kleurtoon (de soort kleur) en de kleurverzadiging (de hoeveelheid kleur) van iedere kleur apart veranderen. Je krijgt een handig hulpje als je het rondje aanklikt en dan de cursor ergens in de foto plaatst. Nu kun je met het scrollwiel van de muis de onderliggende kleur veranderen. Je hoeft dus niet eens exact te weten welke kleur dat is: dat bepaalt Lightroom voor je. Onderin kun je kiezen of je hiermee de Kleurtoon, de (kleur)Verzadiging of de Luminantie (de helderheid) aanpast.

5 Met de Kleurmixer kun je individuele kleuren aanpassen. Je kunt zelf een kleur kiezen, maar je kunt dat ook door Lightroom laten doen.

6 (Raw-)foto’s bewerken: Vlekken verwijderen

Deze foto heeft een sensorvlek in de lucht. Die haal je met één klik van het Retoucheerpenseel weg. Als je kritisch wilt nagaan of er nog meer vlekjes zijn, klik dan Vlekken visualiseren eens aan. Dan krijg je een zwart-witbeeld te zien, waarbij sensorvlekken als typische ‘donuts’ zichtbaar worden. Behalve dat je kleine vlekjes kunt weghalen met een enkele klik, kun je ook schilderen met dit gereedschap. Deze optie kun je gebruiken om wat ongewenste beeldelementen te verwijderen, zoals een grasspriet op de verkeerde plek.

6 Met het Retoucheerpenseel haal je vlekjes weg die veroorzaakt worden door een stofje op de sensor.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een afstandsbediening kopen? Hier moet je op letten

Optische zoeker vs elektronische zoeker