in

Lightroom truc: Snel ruis verwijderen


1 september 2019, 09:50

Het paneel Details in Adobe Lightroom bevat onder andere de ruisreductie. We leggen je de snelle truc voor het verwijderen van ruis uit!

Onder de tab Details kun je de eventuele ruis in je foto verwijderen met de schuifjes onder Ruisreductie. Dit onderdeel bestaat uit zes schuifjes in totaal.

Luminantie verwijdert ruis die als lichtere pixels tot uiting komt. Met dit schuifje stel je de mate van ruisonderdrukking in, terwijl je daaronder twee schuifjes hebt om de balans tussen de ruisreductie en het ‘uitsmeren’ van details te finetunen. Het probleem van luminantieruis is namelijk dat kleine details en ruis nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn voor een computer. Wij mensen zien dat meteen, maar voor een computer is het min of meer hetzelfde. Details is een soort drempelwaarde om dat verschil aan te geven. Zet je dit schuifje hoog, dan blijven de details beter bewaard, maar vermindert de effectiviteit van de ruisonderdrukking dus ook. Contrast beïnvloedt het uiterlijk van de ruis. Bij een lage waarde zie je een mooie, fijne structuur, maar ook dat kan wel ten koste gaan van detaillering. Een hoge waarde kan de ruis doen ‘samensmelten’ tot grotere brokken en dat is ook weer niet mooi.

Kleurtint verwijdert ruis die zichtbaar is als verkeerd gekleurde (vaak paarse) pixels. Omdat dit niet zo snel ten koste van details gaat, kun je dit schuifje wat rigoureuzer instellen. Ook hier heb je weer een schuifje Details dat een drempel is, in dit geval tussen meer ruisonderdrukking en verlies van kleur op randjes. Zoom heel sterk in (400%) om te begrijpen wat de verschillen tussen een hoge en een lage waarde zijn. Met het schuifje Vloeiendheid kan je de ruisreductie nog iets verder aanpassen, maar in veel foto’s zie je geen effect.

Bekijk deze video waarin we laten zien hoe je te werk gaat!

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lightroom Classic CC in Zoom Academy. Hierin leer je alles vanaf het importeren van je foto’s tot lokale aanpassingen en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Het organiseren van je foto’s door middel van metadata

  • Alles over de panelen in de ontwikkelmodule van het programma

  • Zeer complexe en specifieke bewerkingen in je foto’s

  • Het juist exporteren van je foto’s voor jouw doeleinden

Bekijk hier de volledige Cursus Lightroom Classic CC.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste camera-instellingen om de wolkenlucht te fotograferen

Sony A6600 Preview