in

Lightroom voor gevorderden: werken met afdrukkaders

21 september 2020, 08:09

Bij het afdrukken van je foto’s zijn de juiste instellingen van belang. Wat nu als je je foto’s niet over een volledige pagina afgedrukt wilt hebben? We leggen je uit hoe je werkt met afdrukkaders!

Wie afdrukt in Lightroom, herkent in feite drie schermen in de module Afdrukken, die zijn vergelijkbaar met die van de rest van Lightroom.

Het linkerdeel herbergt dit keer de Sjabloonbrowser. Het middelste scherm laat je afdruk zien en rechts in je scherm vind je allerlei instellingen om je lay-out aan te passen en je printerinstellingen te coördineren.


De Sjabloonbrowser vind je in het linkerdeel van het scherm.

Een sjabloon kiezen

Mocht je nu afdrukken willen maken die niet over het totale blad staan, maar die verdeeld worden over verschillende kaders, dan kun je aan de linkerzijde een keuze maken uit verschillende sjablonen.

In de Sjabloonbrowser kies je simpelweg een sjabloon dat je wilt gebruiken. Je activeert het door erop te klikken. Je ziet de uitwerking van dat sjabloon meteen terug in het midden van je scherm.

Klik je op een sjabloon, dan zie je direct hoe dat wordt toegepast.

Aangepast

In de sjablonen-browser zie je veel voorinstellingen staan, waaronder een aantal met de naam Aangepast. Deze sjablonen omvatten een aangepast pakket. Als je klikt op één van die ‘aangepaste pakket’-sjablonen, dan verschijnt er geen voorvertoning in je scherm met een overzicht van je foto’s. Zo’n aangepast pakket werkt namelijk niet met één foto, maar met verschillende.

Of je te maken hebt met een aangepast pakket, zie je ook rechtsboven in je scherm, in het eerste paneel bij Lay-out stijl.

Meerdere foto’s op een afdruk

Als je een aangepast sjabloon gebruikt, kun je foto’s vanuit je filmstrip onder in je scherm verslepen naar je gewenste positie in het sjabloon in het middenscherm. Zo kun je een soort van collage maken. De kaders kunnen eventueel ook opgepakt worden en worden verplaatst. De kaders laten zich ook aanpassen met de opties uit de panelen aan de rechterzijde van je scherm.

Het sjabloon hebben we gevuld met foto’s vanuit de filmstrip.

Eigen keuze, eigen kaders

Je kunt ook werken vanuit een eigen keuze zonder gebruik te maken van de voorgebakken sjablonen.

Enkele afbeelding

Als je dit wilt, begin je door eerst rechts bovenin bij Lay-outstijl een keuze te maken. Kies voor Enkele afbeelding om één afbeelding af te drukken. Bij de panelen Afbeeldingsinstellingen en Lay-out kun je de grote aanpassen van je afbeelding, door te schuiven met marges en afmetingen.

Het opmaken van een enkele afbeelding in de module Afdrukken.

Fotopakket

Wil je één foto afdrukken, maar met verschillende afmetingen op één vel. Kies dan bij Lay-outstijl voor de optie Fotopakket. Je ziet nu tussen de panelen aan de rechterzijde ook een paneel met naam Cellen. Ga naar dat paneel en klik op Lay-out wissen om je pagina leeg te maken als deze nog gevuld stond. In het paneel Cellen zie je tevens een aantal knoppen met standaardafmetingen. Door op de betreffende knop te klikken, voeg je een kader met de betreffende afmetingen toe aan je afdrukblad.


Kaders met vaste afmetingen voeg je eenvoudig toe aan het afdrukblad.

Wil je een kader toevoegen met afwijkende afmetingen, dan kun je de afmetingen van de meegeleverde buttons aanpassen door op het driehoekje te klikken achter de vermelde afmeting. Klik bijvoorbeeld op het driehoekje achter 10 x 15 en kies voor Bewerken. Je kunt vervolgens een eigen afmeting voor een kader invoeren.


Je kunt ook zelf de afmetingen van een kader opgeven.

In de mogelijkheden van Fotopakket zet je de kaders van jouw keuze op de pagina. Elk kader wordt vervolgens gevuld met dezelfde foto, diegene die je in je Filmstrip hebt geselecteerd. Passen de kaders niet meer op één vel papier? Dan maakt Lightroom zelf nieuwe vellen aan.

Als kaders niet meer passen, worden automatisch nieuwe pagina’s aangemaakt.

Aangepast pakket

De laatste keuze die je in het paneel Lay-outstijl rechts bovenin kunt maken, is de keuze voor Aangepast pakket. In je lege afdrukpagina kun je eerst, net als bij Fotopakket, cellen toevoegen. De cellen blijven nog ongevuld. Je vult de lege cellen of kaders door foto’s vanuit de Filmstrip onder in je scherm naar het betreffende kader te slepen. De kaders kun je nog oppakken, verschuiven en aanpassen om de positie van de beelden op je pagina nog aan te passen.

Verschillende foto’s op één pagina dankzij ‘Aangepast pakket’.

Klaar? Afdrukken maar!

Als je helemaal tevreden bent over je pagina of pagina’s, dan kun je de afdruk starten. Druk onder in het rechterdeel op Afdrukken. Je stuurt hem daarmee naar de standaardprinter.
Wil je zelf een printer selecteren, klik dan op Printer en kies de gewenste aangesloten printer uit de lijst.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 fotolocaties voor urbexfotografie in Nederland

Hoe begin je een eigen fotografiebedrijf?