in

Lightroom vs Capture One – welke moet je hebben?

Jasper van Bladel

Fotobewerking is een belangrijk aspect in het leven van een fotograaf. Adobe Lightroom is een vaste waarde voor veel fotografen. Natuurlijk zijn er ook alternatieven, zoals Capture One. Hoe verhouden deze twee software-pakketten zich tegenover elkaar?

Wil je alles leren over Lightroom om je foto’s na te bewerken als een pro? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Voor veel fotografen is Lightroom van Adobe een softwarepakket waar dagelijks mee gewerkt wordt. Het biedt ontzettend veel bewerkingsmogelijkheden, maar daarnaast is het ook een fijn programma om je (grote) fotocollectie mee te beheren. De bibliotheek waar al je foto’s in zijn opgeslagen is de basis van het programma, waardoor je snel en eenvoudig al je foto’s opslaat, bewerkt en archiveert. Capture One gooit het daarentegen over een andere boeg. Dat programma werkt namelijk met sessies, waarbij je voor iedere batch foto’s een nieuwe sessie aanmaakt.

Capture One wordt gemaakt door Phase One, de makers van (kostbare) middenformaatcamera’s. Daardoor is het een erg serieus programma, dat zich bijvoorbeeld uitstekend leent voor ’tethered’ fotograferen, waarbij de gemaakte beelden meteen op de computer zichtbaar zijn voor bijvoorbeeld klanten. Ook handig: in Capture One kun je ‘annotaties’ aan je beelden toevoegen. Je ‘schrijft’ dan als het ware met een pen of stift aanwijzingen op je foto’s. Dit is handig voor studiofotografen die aanwijzingen willen geven aan klanten, collega’s of beeldbewerkers.

Capture One

Net als in Lightroom kun je in Capture One ‘plaatselijk’ bewerken via het toevoegen van maskers. Zo kun je specifieke gedeeltes van je beelden bewerken. Het mooie van Capture One is dat je dit kunt doen met zo ongeveer alle bewerkingen die in het programma te vinden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld plaatselijke bewerkingen uitvoeren als het gaat om de kleurtint van één specifieke schaduw. Ook kun je bij het toepassen van deze maskers kiezen voor de optie ‘pendruk’, waarbij het programma rekening houdt met de intensiteit van je bewerking; vaker over één punt bewegen betekent een zwaardere bewerking op die plek. Zo kun je uiterst precies en netjes bewerken. Daarnaast beschikt Capture One over een ontzettend krachtige kleuren-engine waarmee je iedere kleur, tint, huidtint en nuance snel en goed kunt aanpassen.

Adobe Lightroom is een uitstekende keuze als je alle beelden graag op één overzichtelijke plaats beschikbaar hebt. Daarnaast is het programma gericht op allerlei soorten fotografen – niet alleen serieuze amateurs en veeleisende professionals. Daardoor is het een relatief gemakkelijk programma om mee te werken en vereist het geen uren studie. Wil je Capture One gaan gebruiken dan is het aan te raden om flink tijd te investeren in het leren kennen van alle (verstopte) mogelijkheden. Zo ongeveer elk aspect van het programma is compleet ‘eigen’ te maken, waardoor je een programma hebt dat volledig werkt zoals jij dat wilt.

De twee programma’s zijn allebei zeer goed uitgerust voor de kritische fotobewerker, maar door de uitgebreidere mogelijkheden kun je Capture One beschouwen als een iets ‘professionelere’ tegenhanger van Lightroom. Laat dit zich dan ook zien in de prijs? Lightroom is anno 2019 enkel nog verkrijgbaar als onderdeel van Adobe Creative Cloud, waarvoor je – inclusief gratis online opslag en updates – minimaal €12,09 per maand kwijt bent. Capture One is los verkrijgbaar voor €349 of voor €24 per maand.

Welk pakket is beter? Dat is niet direct te zeggen en hangt vooral af van het soort fotografie dat je beoefent en waar je wensen liggen op het gebied van opslag en archivering. Heb je een voorkeur voor ‘snelle’ en makkelijke bewerkingen en wil je dat al je foto’s zich graag op één plek bevinden? Kies dan voor Adobe Lightroom. Werk je graag per sessie, doe je veel en precieze plaatselijke aanpassingen én wil je graag volledige controle over je kleuren? Kijk dan eens naar Capture One.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 fotogenieke locaties in Nederland!

Hoe werkt de witbalans in digitale fotografie?