in

Lightroom: zo sla je je exportinstellingen op


11 januari 2021, 08:11

Het invoeren van je exportinstellingen kan een aardige klus zijn, vooral door al die vele mogelijkheden in Lightroom. Wil je bepaalde exportinstellingen vaker gebruiken, dan kun je die opslaan voor later.

Misschien exporteer je wel vaker iets voor een website van een vriend, of maak je vaker exportbestanden klaar voor de meest perfecte afdrukken. Het telkens opnieuw invoeren van al die exportinstellingen is veel werk. Je kunt het jezelf daarom gemakkelijk maken door je exportinstellingen op te slaan als een Gebruikersvoorinstelling.

Het exportscherm in Adobe Lightroom

Gebruikersvoorinstellingen

Als we eens goed kijken naar het exportscherm, dan zie je aan de linkerzijde een aantal voorinstellingen. Hier kunnen we ook onze eigen voorinstelling aan toevoegen.

Zorg dat je eerst al je parameters aan de rechterzijde hebt ingevuld. Wil je precies deze exportinstellingen bewaren om ze op een later tijdstip opnieuw te gebruiken? Maak dan een Gebruikersvoorinstelling aan door helemaal links onderin het venster te klikken op Toevoegen. Al je huidig ingestelde exportinstellingen worden opgenomen in de voorinstelling.

Instelling opslaan

In het venster dat zich opent, voer je een naam in voor je voorinstelling. Wij kiezen voor de naam Export vogelfoto’s. Vervolgens direct daaronder kies je een map waarin je de voorinstelling wilt opslaan. Wij kiezen voor de standaardmap met de naam Gebruikersvoorinstellingen.

Nadat je op Maken hebt geklikt, verschijnt de nieuwe voorinstelling in het overzicht aan de linker zijde van je scherm, in de door jou aangegeven map.


Het maken van een nieuwe gebruikersvoorinstelling.

Instelling gebruiken

Nu kun je een volgende keer als je weer een export wilt doen met dezelfde parameters en instellingen, deze voorinstelling gebruiken, zodat alle parameters en instellingen automatisch overgenomen worden die betreffende voorinstelling. De voorinstelling inschakelen gebeurt eenvoudig door erop te klikken.


Onze voorinstelling staat in de lijst, en we kunnen hem inschakelen door erop te klikken.

Werk je veel met voorinstellingen? Dan kun je de volgorde van meerdere voorinstellingen wijzigen, de namen ervan aanpassen of bepaalde niet gebruikte instellingen verwijderen. Deze opties verkrijg je door met je rechter muisknop op een gebruikersvoorinstelling te klikken.


Gebruikersvoorinstellingen kun je eenvoudig hernoemen, verwijderen enzovoort.

Voorinstellingen exporteren

Twee perfecte opties die je ziet verschijnen als je met je rechtermuisknop op een gebruikersvoorinstelling klikt, zijn Exporteren en Importeren. Heb je nu een perfecte exportinstelling gemaakt en wil je die delen met vrienden of andere fotografen, dan kun je die voorinstellingen via Exporteren opslaan. Deze voorinstelling kun je vervolgens doorgeven aan iemand anders, die in zijn versie van Lightroom jouw exportinstelling kan importeren in zijn gebruikersvoorinstellingen.

10 fotolocaties voor het fotograferen van het strand

Doe mee met de Fotowedstrijd ‘Architectuur’ en win een Panasonic camera!