in

Lucht vervangen: met Lightroom en Photoshop25 februari 2014, 10:00

Het samenvoegen van twee foto’s om bijvoorbeeld een goed belichte lucht te krijgen kun je goed doen met Lightroom en Photoshop. Jack van Dalen legt het uit.

Het komt wel eens voor dat we een foto maken waar de lucht geen of te weinig doortekening heeft. Wanneer er nog doortekening in de lucht zit kun je dit natuurlijk proberen op te lossen door in Lightroom, Photoshop of Elements, met het (Aanpassings)penseel de hoge lichten donkerder te maken of door de lucht te kleuren. Er is echter ook nog een andere methode om dit op te lossen waarbij je geen globale aanpassingen doet of met een penseel werkt. Het gaat het als volgt.

Selecteer in Lightroom twee foto’s: de foto met uitgebeten lucht en de foto met lucht, die de lucht in de andere foto vervangt. In dit voorbeeld worden de volgende foto’s gebruikt.


Afb. 1. Bestanden exporteren

Klik vervolgens met de rechter muisknop en selecteer “Bewerken in”. Selecteer in het submenu “Bewerken in PhotoshopElementsEditor.exe…” (Afb. 1).


Afb. 2. Voorkeuren extern bewerken

Zorg ervoor dat je bij de instellingen in “Voorkeuren”, te vinden in het menu-item “Bewerken> Voorkeuren…” , het tabblad “Extern bewerken” hebt gekozen om te openen met de Elements EDITOR (Afb. 2). Kies je voor Elements, dan wordt Elements wel geopend, maar worden de bestanden niet geladen.


Afb. 3. Exportvoorkeuren

Heb je gekozen voor “Bewerken in PhotshopElements Editor.exe…”, dan verschijnt het volgende venster (afb. 3). Om zoveel mogelijk kwaliteit te behouden kies je voor TIFF, met een bitdiepte van 8 bits per component. 16 bits per component is kwalitatief beter, maar Elements kan niet alle bewerkingen in 16 bits uitvoeren.


Afb. 4. Lucht gekopieerd

Aangekomen in Elements zijn beide bestanden geopend. Klik op de foto van de lucht en selecteer de hele afbeelding door “Ctrl+A” in te drukken. Met “Ctrl+C” kopieer je de afbeelding. Ga naar de foto met de uitgebeten lucht en toets “Ctrl+V” in. De nieuwe lucht is nu gekopieerd over de foto met de uitgebeten lucht (Afb. 4).


Afb. 5. Laagmasker gemaakt

De onderste afbeelding is nu niet meer zichtbaar, maar dat wordt zo meteen opgelost. Met “Laag 1″geselecteerd maken we een Laagmasker. Klik hiervoor op het blauwe vierkantje (Afb. 5).


Afb. 6. Overvloeimodus instellen

De blauwe rand om het witte vlak geeft aan dat het laagmasker actief is. Nu ga je de overvloeimodus voor de laag instellen. Klik hiervoor op “Normaal” (Afb. 5) en kies voor “Vermenigvuldigen” (Afb. 6). De onderste laag (de achtergrond) is nu weer zichtbaar.


Afb. 7. Voorgrondkleur instellen

Zorg ervoor dat je voorgrondkleur zwart is (Afb. 7).

Kies uit de gereedschapsbalk het gereedschap “Verloop” of druk op de letter “G” van je toetsenbord (Afb. 8). Wanneer je “gereedschapsopties hebt geselecteerd zie je het scherm van Afb. 9. Kies voor “Lineair”, zorg dat “Omkeren” is aangevinkt. Klik op “Verloop”. Afb. 10 verschijnt. Klik op het tweede vierkantje van links (Voorgrond naar transparant) en klik op OK. Ga nu met de muis bovenin de afbeelding staan. Klik en sleep met de linker muisknop en met ingedrukte “Shift”-toets (voor het trekken van een horizontale lijn) naar beneden, iets verder dan waar de bomenrij begint (Afb. 11).


Afb. 8. Verloop

Afb. 9. Gereedschapsopties


Afb. 10. Verlooopbewerker


Afb. 11. Verloop maken

Afb. 12. Resultaat

Afb. 13. Nieuwe laag maken

Dit is de basistechniek (van een van de vele manieren om een verloop te maken).

Nu kun je het resultaat aanpassen door het maken van een nieuwe laag, bijvoorbeeld “Niveaus…” of “Helderheid/Contrast…”, (Afb. 13).


Afb. 14. Doordrukkenn

Ook het resultaat aanpassen, door de dekking van de laag aan te passen, met het gereedschap “Doordrukken” (duw op de letter “O” van je toetsenbord (Afb. 14) om dit gereedschap te activeren) behoort tot de mogelijkheden.

Let er wel op dat je de laag alleen linkt aan de laag die er meteen onder ligt. In dit geval is dat “Laag 1”. Het linken doe je door het vierkantje links beneden in de hoek van het lagenvenster aan te vinken.


Afb. 15. Lagen linken

Als je tevreden bent met het resultaat sla je de afbeelding op. Klik op “Bestand> Opslaan als…”. Selecteer de map waarin de afbeelding opgeslagen moet worden, voorzie het bestand van een naam en kies de indeling waarin je het bestand wilt opslaan. Klik op “Opslaan” en daarna op “OK”. In tegenstelling tot Photoshop is het helaas is het niet mogelijk om vanuit Elements het nieuwe bestand rechtstreeks naar Lightroom te importeren. Dit dient in Lightroom zelf te gebeuren.

Wie is deze auteur?

Mijn naam is Jack van Dalen. Reeds in het analoge tijdperk had ik grote interesse in fotografie. In een donkere kamer ontwikkelde ik zelf zelf rolletjes en drukte foto’s af. Toen de tweede generatie digitale camera’s op de markt kwamen en Adobe Lightroom uitbracht was ik verkocht, hoewel ik analoge fotografie nog altijd een warm hart toedraag. Fotografie is geen hobby maar een passie, het maakt deel uit van wie ik ben. Zie hier mijn website en Zoom.nl profiel.

Ook bloggen?
Het blogteam van Zoom.nl bestaat uit een groep van tientallen enthousiaste Zoomers die allemaal graag hun kennis met je delen. Wil jij ook graag jouw fotografiekennis delen met de bezoekers van Zoom.nl, en heb je een vlotte pen, stuur dan eens een mail naar redactie@zoom.nl.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De toekomst van de fototechniek

Het onbekende genre: interieurfotografie