in

Maak een collage met de app Diptic30 juni 2015, 10:23

Wil je een aantal vakantiefoto’s aan je vrienden op Facebook laten zien? Of een samenvatting van die leuke verjaardagsfoto’s maken? Kijk dan eens naar Diptic: een collage app. Janou Zoet bespreekt deze handige app.

Toegegeven, er zijn alternatieven voor Diptic te vinden die net zo handig en uitgebreid zijn. De markt voor apps ontwikkelt zich wat dat betreft razendsnel natuurlijk. Waarom ik dan toch Diptic aanraad? Omdat het een hele fijne gebruiksvriendelijke app is. What you see is what you get. Ja, je kan je foto’s ook bewerken met deze app, maar daar draait het niet om. Het gaat om collages maken. Om verhalen vertellen met je foto’s. Lees hier een inleiding in het fotograferen met je smartphone.

Als je de app opent, zie je meteen de vele mogelijkheden qua layouts. Twee foto’s, vier foto’s, acht foto’s; het kan allemaal. Vierkant, rond, langwerpig of vreemde vormen: ook dat is allemaal mogelijk. Het is maar net wat je wil!

Vierkant

Het standaard formaat van een Diptic layout is vierkant. Maar voor nog geen €1,- is het mogelijk om binnen de app een aankoop te doen waardoor je ook rechthoekige layouts krijgt. Klik daarvoor op Ditpic store en kies onderin voor aspect. Met de aankoop is het mogelijk om de breedte van je layout aan te passen, waardoor rechthoekige layouts ook mogelijk zijn.

Layouts te over

Binnen de app zijn je foto’s ook te bewerken. Op zich prima, al geef ik er nog altijd de voorkeur aan om de foto’s eerst met mijn vaste apps te bewerken en daarna pas in Diptic te uploaden. Met apps als Snapseed (iOS en Android) () en VSCOcam (iOS en Android) heb je gewoon meer mogelijkheden qua bewerking.

De layouts zijn helemaal naar je eigen hand te zetten. De randen zijn dikker of dunner te maken en ook in kleur aan te passen. De layouts zijn er dus in allerlei vormen en soorten lijnen en bij het exporteren naar social media of je camerarol krijg je de keuze voor een hoge of lage resolutie versie.

Tip: Als je op ‘border’ klikt en daarna op ‘size’, is het ook mogelijk om een geheel ronde layout te maken. Daarvoor schuif je rechts onderin het schuifje helemaal naar rechts.

Niet alleen telefoon

Een app als Diptic is natuurlijk niet perse voor je smartphone foto’s. Om het je wat dat betreft makkelijk te maken, is er ook een versie beschikbaar voor op de Mac of PC! Ideaal om ook DSLR of andere foto’s in een collage te kunnen gieten.
Een ander leuk weetje is dat Diptic een video zusje heeft: Diptic video. Zoals de naam al doet vermoeden, is het met Diptic Video mogelijk om collages met video’s te maken! Ook een combi van foto’s en video’s is mogelijk.

Laat je creativiteit de vrije loop en maak mooie dingen met je foto’s! Denk aan het vertellen van een verhaal, zoals in het voorbeeld. Of het samenvatten van een leuke avond of feest. Wissel overzichtsfoto’s af met details, dat geeft sfeer!

Kortom: Diptic is wat mij betreft een van die apps die niet misstaat op je telefoon. Het is een app die jaren geleden als een van de eerste foto apps op mijn iPhone terecht kwam en sindsdien niet meer verwijderd is. Dat zegt genoeg, nietwaar?

Diptis is verkrijgbaar voor zowel iOS als Android en Windows toestellen. En ook als app op de PC of Mac. Reken op een prijs rond de € 0,99.
Wil je meer weten over het gebruik van Diptic? In dit filmpje is een uitgebreide gebruiksaanwijzing te zien.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Objectieven aanschaffen

Cameraverzekeringen