in

Maak een moodboard in Photoshop


2 januari 2016, 09:16

Verschillende foto’s rond één thema kun je met een sjabloon en uitknipmaskers samenbrengen in een moodboard. Je kunt met dezelfde techniek ook een wenskaart ontwerpen. Het voordeel van uitknipmaskers is dat je de fotovakken gemakkelijk opnieuw vult.

Na


Foto’s: Marlies Dekker

01 Foto’s selecteren


Deze werkwijze tonen we in Photoshop Elements, maar je kunt hem net zo goed toepassen in de professionele versie van Photoshop. Open een nieuw document met een witte achtergrond. In dit voorbeeld hebben we het formaat van een liggend A4-document genomen: 21×29,7 cm met een resolutie van 250 pixels per inch. Vervolgens open je alle foto’s die je straks wilt toevoegen aan het moodboard. Helemaal linksonder vind je knop om het Fotovak te openen. Zorg dat het wit document geopend op het scherm staat en dat je de overige afbeeldingen voor het moodboard in het Fotovak ziet.

02 Sjabloon


Vervolgens selecteer je in Photoshop Elements het gereedschap Vormen. Of je drukt de U-toets in. In het Optievak zie je dat er verschillende vormen klaarstaan: rechthoekige, stervormige, ovale enzovoort … Selecteer er een die je wilt gebruiken en sleep deze op het werkvlak. In het deelvenster Lagen zie je hoe iedere vorm op een nieuwe laag terechtkomt. Je kunt vormen ook over elkaar plaatsen. Wanneer je de indruk hebt dat een vorm niet helemaal juist is uitgelijnd, kun je hem met het gereedschap Verplaatsen nog anders positioneren. Selecteer de vorm en gebruik de pijltjestoetsen om hem perfect uit te lijnen. Dan is het sjabloon klaar en ga je de foto’s plaatsen.

03 UItknipmasker


Sleep de eerste foto vanuit het Fotovak op het werkvlak. Houd het deelvenster Lagen in de gaten en sleep de laag waarop deze foto staat net boven de vormlaag waaraan je deze foto wilt koppelen. Klik met de rechtermuisknop in het deelvenster Lagen op de laag met de foto en kies Uitknipmasker maken. Met het gereedschap Verplaatsen kun je de foto nog verslepen. Volg dezelfde werkwijze met de tweede foto en herhaal net zolang tot alle foto’s in hun uitknipmasker staan. Je kunt later dit moodboard wijzigen door nieuwe foto’s op dezelfde manier aan het uitknipmasker toe te voegen. Tevreden? Voeg dan alle lagen samen met Laag, Eén laag maken en sla het bestand op. Let op want na het samenvoegen kun je de inhoud niet meer wijzigen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gebruikersreview: Panasonic Lumix DMC-G7

Lens correcties en perspectief corrigeren met SKRWT