in

Maak een omgekruld fotohoekje in Photoshop


16 april 2016, 09:04

Een ezelsoor in een foto is een speels effect om bijvoorbeeld je handtekening of logo te plaatsen. Dit kan alleen in de professionele Photoshop, omdat je het gereedschap Pen hiervoor nodig hebt.

Voor en na

01 Verdraaien


Dupliceer de achtergrondlaag met Ctrl+J (Mac OS: Cmd+J). Selecteer de onderste laag en vul deze met wit via het menu Bewerken, Vullen en daarna kies je Inhoud: Wit. Dan klik je op de bovenste laag. Selecteer de zone waar de krul komt met het Rechthoekig selectiegereedschap. Terwijl de selectie actief is, druk je Ctrl+T (Mac OS: Cmd+T, met de T van transformatie). Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde zone en kies uit het menu de opdracht Verdraaien. In het geselecteerde gebied verschijnt een rooster. Aan de buitenkant hiervan staan hendels om de inhoud te vervormen. Klik op de hendel in rechter benedenhoek van dit raster, houd de muisknop ingedrukt en sleep die hoek een beetje naar het midden. Nu ontstaat er een mooie krul. Bevestig met Enter.

02 Pad


Door de krul is een stukje van de achterkant te zien. Die ga je een grijstint geven. Plaats een nieuwe lege laag, zoom flink in en selecteer het gereedschap Pen. Hiermee teken je een pad om het deel van de krul dat wit moet worden. Klik met de pen op de onderste punt van de krul, laat de muisknop los en klik nog een keer in het midden van de gebogen lijn van het onderste kruldeel. Sleep de ingedrukte muisknop richting de top van de krul. Zorg dat het pad de gebogen vorm van de krul volgt. Laat dan de muisknop los en klik op de punt van de krul. Zo vorm je een pad om de krul tot het pad gesloten is. Klik met de rechtermuisknop op het pad en kies Selectie maken.

03 Laagstijlen


Vul deze selectie op de bovenste laag met wit. Plaats dan de laagstijl Verloopbedekking. Zorg dat de hoek van de laagstijl de richting van de krul volgt. Hier is dat 130°. Dan klik je met de rechtermuisknop op de bovenste laag en je gebruikt de opdracht Verenigen, Omlaag laag. Zorg dat niets meer is geselecteerd met Ctrl+D (Mac OS: Cmd+D). Pas op de verenigde laag de laagstijl Slagschaduw toe. Kies een schaduwgrootte, de juiste hoek en de goede dekking met behulp van de schuifjes tot je helemaal tevreden bent. Ten slotte kun je een logo aanbrengen in een nieuwe laag onder de fotolaag, zodat de slagschaduw van de omkrulling een beetje over het logo valt.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Fujifilm X-E2S

Lensbaby Twist 60: Klassieke sferen