in

Maak je eigen fotografiewebsite (deel 3)4 januari 2014, 21:00

Een beetje fotograaf kan tegenwoordig bijna niet zonder een eigen website. Je wilt immers laten zien wie je bent en wat je kunt. Maurice Hertog helpt je in drie delen naar een professionele website met WordPress en de NextGen Gallery plugin. Deel 3: Het beheren van je NextGen Gallery met Lightroom.

Je eigen foto’s online, deel 3

In het eerste artikel van dit drieluik schreef ik over het bouwen van een fotografiewebsite met behulp van WordPress. Daarna schreef ik over de WordPress plugin NextGen Gallery, die je in staat stelt om overzichtelijk je online portfolio te beheren en tentoon te stellen. Echter, je zult nog altijd je foto’s moeten uploaden naar je website om dit te kunnen doen. Als je een programma zoals Lightroom gebruikt, zul je eerst je foto’s moeten exporteren om ze daarna te kunnen uploaden naar je website. Een Amerikaanse ontwikkelaar schreef een Lightroom plugin die voor mij de missende link was tussen mijn favoriete fotoprogramma en mijn website; de NextGen Gallery Export Plugin.

Exporteren vanuit Lightroom

De plugin downloaden van de website

De plugin kun je downloaden hier via de website van Alloyphoto of via de Adobe Exchange. Je dient, net zoals bij andere Lightroom plugins, de map in een bepaalde plaats te zetten en Lightroom op te starten en dan werkt het. De plugin is gratis om te gebruiken, er zijn dan echter een aantal restricties. Zo kun je maar tien foto’s tegelijkertijd exporteren en mogen galerijen maar tien foto’s bevatten. Ook zijn er een aantal opties uitgezet. Voor een eenmalige aankoop van $ 15,- (ongeveer € 10,- die je kunt betalen via Paypal) kun je een licentie kopen die voor elke grote upgrade van Lightroom geschikt is. Dus je hoeft pas een nieuwe licentie te kopen als Lightroom 6 uitkomt.

Exporteren naar NextGen Gallery

Ik heb mijn hele online portfolio in NextGen Gallery staan, het beheer doe ik via Lightroom. Je kunt slimme mappen aanmaken in de export service van de plugin, die meteen werkt nadat je je WordPress gegevens hebt ingevoerd. Ik heb er zelf voor gekozen om handmatig foto’s toe te voegen aan de verschillende mappen. Als je gebruik maakt van de mogelijkheid om direct een blogpost of pagina aan te maken vanuit Lightroom, ben je zelfs meteen klaar!

Je portfolio online

Zo heb ik in drie stappen een mooie website met mijn portfolio online.

1 Ik heb een WordPress website gebouwd waarin ik mijzelf presenteer
2 Ik laat mijn portfolio zien door middel van de NextGen Gallery (Pro) Plugin
3 Ik beheer mijn online portfolio via de NextGen Gallery Export Plugin in Lightroom

Natuurlijk zijn deze drie artikelen niet compleet. WordPress biedt gigantisch veel mogelijkheden voor het maken en onderhouden van websites, terwijl zoekmachine optimalisatie, oftewel SEO, een wetenschap op zich is. Ik leer nog elke dag bij hoe ik mijn website beter kan maken en meer bezoekers kan trekken.

Ik hoop dat ik, als enthousiast gebruiker, met deze drie artikelen jullie een glimp heb kunnen geven in WordPress en NextGen Gallery!

Drieluik

Heb je de vorige delen gemist? Lees hier deel 1: Installeren van WordPress en dingen die je moet weten voordat je je website af is.

Deel 2: NextGen Gallery plugin, die je in staat stelt om je foto’s op een overzichtelijke en mooie manier tentoon te stellen,

Wie is deze auteur?
Ik ben Maurice Hertog, landschapsfotograaf uit het Zuidlimburgse Heuvelland. Ik ben altijd op zoek naar kleuren en sfeer om zo de schoonheid van het landschap vast te leggen. Kijk op mijn website voor mijn portfolio en mijn workshop aanbod! Ook ben ik actief op Facebook.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lightroom drieluik: module Ontwikkelen deel 2

Review: Pentax K-500