in

Macphun Luminar: nieuwe fotobewerker voor MacOS17 januari 2017, 15:00

Macphun is een van de nieuwere spelers op de fotosoftware-markt. Is hun nieuwe Luminar een van vele of toch anders?

De laatste jaren komen steeds meer nieuwe fotobewerkers op de markt; een markt die traditioneel beheerst werd door Adobe. Had je een paar jaar geleden alleen nog de NIK collectie als fotobewerker plugins voor specialistisch werk, tegenwoordig kun je kiezen uit een keur van standalone of plugin applicaties voor je fotobewerking.

Macphun is zo’n nieuwe software leverancier. Zij focussen zich specifiek op Apple gebruikers en bieden intuïtieve software als standalone en plugins foor Photoshop en Lightroom. Eerder kwamen zij al uit met Creative Kit (een set aan specialistische bewerkingsapplicaties) en Aurora HDR (een speciale HDR bewerker). Op basis van deze ervaringen komen zij nu uit met Luminar; een totale fotobewerker met functies die je nergens anders vindt. Maurice Hertog zocht het uit.

De bekende Macphun interface

Het programma biedt een ondertussen van Macphun bekende, intuïtieve interface, waarbij je kunt kiezen uit een groot scala van voorinstellingen en specifieke filters, maar ook zelf aan de schuiven kunt trekken voor je eigen interpretatie. De applicatie is te installeren als standalone software maar biedt tevens plugins voor Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom en Aperture.

Het proces is heel simpel. In het hoofdscherm krijg je de mogelijk foto’s in te laden die vervolgens in het werkscherm getoond worden. Onderin heb je de keuze uit een keur van voorinstellingen en aan de rechterkant alle schuifjes en tools die je los kunt laten op de foto. Leuk is de voor-na functie die je over je foto kunt slepen om het effect van instellingen of voorinstellingen op je origineel te kunnen beoordelen.

Unieke functies

Zo op het oog lijkt deze software niet anders dan hun eerdere Creative Kit of Google’s Nik, alleen dan in een stuk software. Je maakt veel gebruik van voorinstellingen om je foto snel te verbeteren. Echter, als je wat dieper kijkt, dan blijkt Luminar toch dingen te kunnen die Lightroom of zelfs Photoshop niet altijd kunnen.

Zo kun je zonder problemen je RAW files naar Luminar halen. NIK en Creative Kit werkten alleen met TIFF en JPG files. Maar ook in de nabewerkingsfuncties zitten mooie toevoegingen, zoals het werken met lagen (iets wat je eerst alleen in Photoshop kon doen).

Luminar claimt zelfs een aantal dingen te kunnen die bijna geen enkel programma standaard meelevert, zoals:

• Kleurbalans filters
• Voor-na interface in de foto
• Cross-processing filters
• Mist filter
• Polarisatie filter

Juist die laatste is wel interessant, omdat het een van de weinige filters is die je niet achteraf in een foto kunt verwerken, tot nu toe. Tijd om die functie eens uit te lichten.

Ik moest even zoeken naar een goed voorbeeld, maar deze foto uit La Hoëgne kon zeker wat extra polarisatie gebruiken. Het proces is heel simpel; je klikt op “Filter toevoegen” en kiest voor de Polarisatiefilter. Het resultaat is niet schokkend, maar in ieder geval heb je wel een effect wat tot nu toe lastig in nabewerking was toe te voegen.

Een intuïtieve bewerker

Al met al ben ik er van overtuigd dat Luminar een goede aanvulling is op je workflow. Met de intuïtieve interface, de grote hoeveelheden voorinstellingen en de mogelijkheid om voorheen lastige handelingen in Photoshop met soms letterlijk een muisklik uit te voeren, levert je een hoop voordelen op.

Luminar werkt nu het beste als plugin vanuit bijvoorbeeld Lightroom, omdat het catalogus en beheertools nog mist, maar Macphun heeft reeds aangekondigd dat het werkt aan verschillende verbeteringen, zoals een Bibliotheekfunctie, een lenscorrectie tool, batch processing en dehazing. Hiermee wordt dit programma ook als standalone opeens heel interessant.

Het enige nadeel is en blijft dat de software alleen voor Mac gebruikers is. Echter, een Windows versie van het eerder uitgebracht Aurora HDR 2017 is al aangekondigd en er zijn berichten dat er ook een Windows versie van Luminar aankomt in de toekomst. Daarmee gaat Macphun de volle concurrentie aan met de gevestigde namen als Adobe.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS M5

Natuurfotografie voor Dummies