in ,

Macrofotografie met je smartphone

Janou Zoet

Macrofotografie met een spiegelreflex of systeemcamera is wel bekend. Maar wist je dat je ook met een smartphone mooie macro foto’s kunt maken? Janou Zoet geeft je drie manieren.

Wil je alles leren fotograferen met je smartphone? Bekijk dan onze Cursus Smartphonefotografie (boek & online cursus)

Nog meer fotografietips?                                                                                                       Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus! Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Lightroom en Straatfotografie. 

Macrofotografie is wat mij betreft een kunst op zich. Het vergt oog voor detail, licht en geduld. Een mooie tak van sport die je ook met je smartphone kunt beoefenen.

Uiteraard staat de kwaliteit van een smartphone macrofoto niet gelijk aan die van een spiegelreflex met macro objectief, maar geef toe: het is toch hartstikke leuk om de fotografie mogelijkheden van je smartphone uit te breiden en extreme close-ups scherp in beeld te krijgen!

Het verschil tussen met- en zonder macrolens fotograferen

Maar hoe doe je dat dan? Je hebt vast wel eens gemerkt dat een smartphone maar tot een bepaal-de afstand kan scherpstellen. Kom je te dichtbij, dan levert het alleen een onscherp beeld op. Geen nood, want er zijn drie manieren om dat te omzeilen en de macro mogelijkheden van je smartphone aanzienlijk uit te breiden. Je zult versteld staan:

1. met de standaard camera app

Er zijn een aantal smartphones waarbij de standaard camera app mogelijkheden biedt. De Sams-ung Galaxy’s bijvoorbeeld (vanaf de Galaxy S6), waarbij je met de app in de prof-modus handmatig kunt scherpstellen. Ga in de pro modus naar de MF knop (Manual Focus) en schuif naar het bloemetje. Je kunt er flink wat dichterbij door fotograferen, waardoor de details van je onderwerp beter in beeld komen en macrofoto’s mogelijk zijn.

Foto genomen in de pro modus met een Samsung Galaxy S7

2. met een externe smartphone lens

Als je geïnteresseerd bent in smartphone fotografie, is een externe smartphone lens sowieso een must have. Je hebt ze in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Een leuk 3-in-1 lenzensetje begint al bij € 5,- (Hema) en kan op-lopen tot zo’n € 250,- voor een professionele smartphone lens zoals ExoLens.

foto genomen met een Hema macro lensje

Wil je niet meteen al te diep in de buidel tasten, maar wel kwaliteit aanschaffen, dan is het merk Olloclip een aanrader. Ook Olloclip verkoopt setjes waarbij je drie of vier lensjes in één krijgt (met macro-, fish-eye- en groothoeklens), maar ook losse lensjes met een specifiek doel zijn verkrijgbaar.

Olloclip externe smartphone lenzen zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar.

Met een macro lensje kun je je helemaal uitleven met je smartphone. De vergrotingsfactor verschilt per merk en type lensje, maar over het algemeen kun je met een externe smartphone lens tot bijna op je onderwerp fotograferen. Bedenk maar eens hoeveel creatieve mogelijkheden dat geeft!

3. met een third-party app

Voor de smartphones waarmee je niet handmatig kunt scherpstellen, biedt een externe app uit-komst. Denk aan de bekende app Camera+ (voor € 3,49 verkrijgbaar in de Appstore) , die een speciale macro modus heeft. Met de camera van de app in deze modus creëer je in een handomdraai de mooiste detail foto’s.

Ontdek de macro mogelijkheden van je smartphone. Je zult versteld staan.

Ben je geïnteresseerd om de macro mogelijkheden van je mobieltje verder te ontdekken? In deel twee van deze tweeluik geef ik praktische tips hoe je de mooiste macro foto’s maakt met je smartphone en er alles uithaalt wat er technisch in zit. Houd de blog dus in de gaten.

Wil je aan de slag met macrofotografie, zonder meteen flink te investeren? Lees dan deze tips over budgetmacrofotografie!


Janou Zoet

Mijn naam is Janou Zoet. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelance fotograaf en content creator. Voor mijn fotografie- en video opdrachten gebruik ik een Canon EOS 5D Mark III, maar sta net zo graag met een smartphone in mijn handen. Keer op keer verbaas ik me weer over de kwaliteit van smartphone foto’s, het gemak van de camera’s en alle handige en creatieve bewerkingsapps die verkrijgbaar zijn. Wil je meer weten over smartphone fotografie, of ben je geïnteresseerd in een workshop? Neem dan een kijkje op mijn blog www.foonfoto.nl.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe werkt de witbalans in digitale fotografie?

Camera’s en lenzen voor concertfotografie