in

Magische mist: 5 tips voor de mooiste mistbeelden

In de lage landen vinden we geen woeste rivieren, ruige bergketens of rotsachtige kusten. Om onze landschappen volledig tot hun recht te laten komen, moet je het dus vooral hebben van optimale omstandigheden. Nevel en mist hullen het landschap in een laagje mysterie, wat meteen voor sfeervolle beelden zorgt. En wanneer tref je deze omstandigheden? In de herfst natuurlijk! We geven je wederom vijf tips voor stemmige mistbeelden.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Bosfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het maken van de beste bosfoto’s en nog veel meer.

Tip 1: Mist voorspellen

Hoewel mist in principe op elk moment kan ontstaan, zijn de beste periodes ongetwijfeld het voor- en najaar, wanneer de temperatuur overdag nog vrij aangenaam is en het ‘s nachts flink afkoelt. Mist ontstaat immers wanneer de luchttemperatuur in de buurt komt van het dauwpunt. Er bestaan weersites en apps die je daarover de avond ervoor uitsluitsel kunnen geven. Als volgens de voorspellingen de temperatuur ‘s nachts (of overdag) in de buurt komt van dat dauwpunt, stijgt de luchtvochtigheid boven de 90% en ontstaan nevel en mist.

Houd hierbij echter wel rekening met één ander belangrijk aspect: wind. Voor mistfoto’s moet het namelijk rustig weer zijn, want bij te veel wind verdwijnt de mist telkens snel. De luchttemperatuur hoeft trouwens niet altijd gelijk te zijn aan het dauwpunt. Zelfs bij een paar graden verschil vormt zich op locaties met een hogere vochtigheid, in de buurt van rivieren, meren, vennen, vochtige heideterreinen of weilanden, altijd wel wat nevel of mist.

Mist ontstaat sneller op locaties met een hogere vochtigheid, zoals rivieren, vennen of natte weilanden.

Edwin Rem (fotoreme)
Canon 5D IV · ISO 400 · F 14 · 1/800 SEC · 312 MM

Tip 2: Gebruik tegenlicht

De meest indrukwekkende mistbeelden maak je met tegenlicht. De opkomende zon laat de mist oplichten, waardoor die helemaal oranje of geel kleurt en voor een prachtige sfeer zorgt. Ga daarom van tevoren op zoek naar op het oosten georiënteerde landschappen, zodat je ‘s morgens weet waar je met tegenlicht kunt fotograferen.

Fotografeer bij tegenlicht voor de meest sfeervolle opnames. De opkomende zon laat de mist oplichten.

Peter van Wieringen (pvanwieringen)
Nikon D750 · ISO 560 · F 4 · 1/1500 SEC · 68 MM

Tip 3: Wees er op tijd bij

Wordt mist voorspeld? Zorg dan dat je op tijd ter plaatse bent: minimaal een halfuurtje voor zonsopkomst. Zo heb je voldoende tijd om je camera op te stellen en ben je paraat wanneer de zon boven de horizon komt. In het ideale geval heb je de locatie vooraf verkend en heb je al een goed idee van wat je wilt fotograferen. De mooiste momenten duren meestal kort. Probeer ze dus optimaal te benutten en vermijd dat je halsoverkop van de ene naar de andere locatie moet hollen.

Mist verlaagt het contrast. Optimaliseer achteraf de helderheid en contrasten tijdens de nabewerking.

Ellis Pellegrom (ellispellegrom)
Canon 70D · ISO 200 · F 5,6 · 1/8 SEC · 75 MM

Tip 4: Een hoog uitkijkpunt

Bij nevel en mist loont het altijd de moeite om op zoek te gaan naar een hoger gelegen punt. Van bovenaf kun je dan ‘laagjeslandschappen’ fotograferen met de telelens. Als je ‘s morgens vroeg landschappen fotografeert met de telelens, moet je de sluitertijd goed in de gaten houden. De langere brandpuntsafstand maakt dergelijke lenzen veel gevoeliger voor trillingen. Zet de diafragmawaarde dus iets lager en de iso-waarde wat hoger, zodat je sluitertijd korter wordt. Combineer dit met een afstandsbediening en (bij een dslr) een vooraf opgeklapte spiegel om elke trilling te vermijden. Loop ook niet te snel weg, want wanneer de opkomende zon de mist zachtjes wegbrandt, krijg je steeds meer van het landschap te zien. Zo ontdek je ongetwijfeld nieuwe fotomogelijkheden.

Tip 5: Let op de belichting

Besteed bij mist extra aandacht aan de belichting. Op zulke momenten heeft de camera namelijk de neiging om onder te belichten. Dan wordt die mooie mist grauw en grijs, zeker bij dichte mist. Je zult dus vaak wat moeten overbelichten door gebruik te maken van belichtingscorrectie wanneer je met diafragmavoorkeuze werkt, of door een langere sluitertijd in te stellen wanneer je volledig handmatig belicht. Let er onder zulke omstandigheden dus op dat het histogram mooi aan de rechterkant zit.

Let op de belichting, zeker bij dichte mist. Je zult vaak moeten overbelichten om te vermijden dat de mist grijs en grauw oogt.

Hilda Vanderlee (hilda1)
Canon 70D · ISO 100 · F 4,5 · 1/50 SEC · 18 MM

Nabewerking

Mist verlaagt het contrast in je beeld, waardoor je achteraf vaak wat extra contrast moet toevoegen. Je zult de schuifregelaar voor Contrast dus wat hoger moeten instellen dan je doorgaans doet. Door ook gebruik te maken van regelaars voor Helderheid (in Camera Raw Lokaal contrast) en Nevel verwijderen, kun je het contrast verder optimaliseren. Ook de Zwarte tinten en Witte tinten hebben meestal enige aanpassing nodig.

Een dromerig herfstbos, waarbij de zachte mist een magische sfeer geeft.

Kees van Dongen (keesvandongen)
Fujifilm X-T3 · ISO 500 · F 10 · 1/60 SEC · 238 MM

Tips van Kees van Dongen

Landschapsfotograaf Kees van Dongen (www.keske.com) maakt op Zoom.nl furore met zijn stemmige bosfoto’s, niet zelden verfraaid met een vleugje mist. Hierbij zijn persoonlijke lezerstips.

Laag standpunt

Gebruik een laag standpunt om de bomen hoger te laten lijken. Omdat je een beetje van onderen fotografeert, worden de bomen nog imposanter. Het gekozen standpunt heeft zeker effect op het uiteindelijke resultaat.

Vroeg uit de veren

Om een magische sfeer in je foto’s te krijgen, kan mist in combinatie met laagstaand en warm zonlicht schitterend zijn. Mist verzacht de foto en geeft een dromerig effect. Het zachte strijklicht van de ochtend komt dan mooi tussen de bomen en de mist door. Hierdoor krijg je die magische sfeer in je bosfoto’s. Ga dus vroeg op pad voor het mooiste licht.

Mooie locatie

Deze foto is gemaakt in Griendtsveen, een pittoresk dorpje op de grens van Limburg en Brabant. Een dergelijke locatie is uitstekend geschikt voor mooie bos- en landschapsfoto’s.

Donker standpunt

Als je in het bos fotografeert, kun je de diepte goed laten zien door te fotograferen vanuit een donker standpunt. Lange bomenrijen hebben van nature al een prachtige dieptewerking. Echter, je kunt door een donker standpunt deze diepte nog verder benadrukken. Je voert de kijker als het ware richting het licht.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Bosfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je de technieken te beheersen die beweging in je foto’s brengen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

Alles over de vier seizoenen in het bos

Het dynamisch bereik kennen van je camera

De beste locaties voor de mooiste bossen

Alle mooie details die in het bos te vinden zijn

Bekijk hier de volledige Cursus Bosfotografie.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lichttraining LIVE: Praktijk workshop | Meld je aan voor de gratis livestream

Flitsen bij daglicht: zo combineer je dag- en flitslicht