in

Met deze 8 tips zet je elke vuurtoren in de schijnwerpers20 augustus 2015, 10:41

Vuurtorens vormen vaak een mooi toevoeging aan uitgebreide landschapsfoto’s, gezellige vakantiekiekjes of juist een abstract beeld. Wij geven 8 tips om elke vuurtoren mooi op de foto te zetten.

1. Standpunt

Vuurtorens zijn hoge torens die overal bovenuit steken. Toch kun je met je standpunt variëren om de vuurtoren anders in beeld te brengen. Als je ver weg gaat staan, wordt de vuurtoren steeds kleiner in je beeld. Liggend op de grond, zorgt er juist voor dat de vuurtoren weer groter wordt. Bedenk dus van te voren goed hoe je de vuurtoren in beeld wil hebben, zodat je het juiste standpunt kan innemen.


Door een juist standpunt in te nemen kun je ook leuke trucjes zoals deze uithalen. Foto: hazelaar · ISO 200 · F 7.1 · 1/200 SEC

2. Compositie

Natuurlijk is het leuk om een vuurtoren vol in beeld te zetten, het zijn vaak prachtige bouwwerken. Toch is het voor de kijker vaker interessanter om de vuurtoren in de omgeving te zien. Zoom dus iets uit, of loop een stuk naar achter en neem het landschap mee in je beeld. Wil je diepte creëren in je foto, zorg dan voor iets op de voorgrond in je foto zoals het helmgras in de duinen of een steen in het water.Door de stenen in beeld krijg je diepte en een lijn die naar de vuurtoren leidt. Foto: dickvanduijn · ISO 100 · F 9.0 · 60 SEC

3. Instellingen

Er zijn geen perfecte instellen voor het fotograferen van vuurtorens. Het ligt helemaal aan de foto die je voor ogen hebt. Er zijn een paar handige steunpunten.
– Wil je het landschap én de vuurtoren scherp in beeld, zorg dan voor een klein diafragma.
– Wil je de vuurtoren scherp of juist onscherp in de achtergrond? Zorg dan voor een groot diafragma en stel scherp op de vuurtoren of het andere voorwerp wat je scherp wil hebben.
– Het is ’s avonds en de vuurtoren brandt. Misschien wil je de lichtstrepen op de foto zetten? Houdt dan de sluitertijd kort. Dit betekent vaak wel dat je de iso omhoog moet zetten om toch een goed belichte foto te krijgen.
– Wil je juist een zee van licht? Zet de sluiter dan langer open. Dit betekent dat de iso weer omlaag kan maar je zult wel een statief moeten gebruiken om de foto nog scherp te houden. Als je in de schemering met lange sluitertijd fotografeert, kan het betekenen dat je te veel licht binnenkrijgt. Dan kan een grijsfilter uitkomst bieden.


Hier is een sluitertijd van iets meer dan 2 minuten gebruikt. Om dit te bewerkstelligen moest de fotograaf een grijsfilter gebruiken. Foto: janvanderveenphotography · ISO 100 · F 10.0 · 131 SEC

4. Vertekening

Om ervoor te zorgen dat je vuurtoren niet ´omvalt´ is het belangrijk dat je je camera niet omhoog richt tijdens het fotograferen van een vuurtoren. Houd je camera dus waterpas, het is handig om deze in portretstand te houden. Als je het toestel schuin houdt gaan de lijnen namelijk naar elkaar toelopen. Dit betekent soms dat je een flink stuk naar achter moet, wil je de camera waterpas houden. Is het echt niet mogelijk de camera waterpas te houden, kun je de vertekening rechttrekken in de nabewerking. In deze Fotodokter leggen we uit hoe in Photoshop Elements.


Let op, bij het rechttrekken van de foto in de nabewerking, verlies je altijd wat in je foto. Het is dan belangrijk dat je genoeg ruimte om de vuurtoren houd. foto: digireflexnl

5. Gouden uur

Deze tip geldt voor vele vormen van fotografie maar juist ook voor de vuurtorenfotografie. Probeer tijdens het mooie licht te fotograferen. Dat betekent vaak net na zonsopgang en net voor zonsondergang. Je hebt dan heel mooi, zacht licht wat je vuurtoren nog beter uit laat komen.


foto: john9999 · ISO 100 · F 18.0 · 0,8 SEC

6. Presets

Je hebt vuurtorens in alle soorten en maten maar toch denken we vaak aan een rood of rood/wit exemplaar. Mocht je zo´n vuurtoren voor je lens hebben, kun je die kleur natuurlijk benadrukken in de nabewerking. Er zijn standaard presets die één kleur behouden maar mocht je het nauwkeurig zelf willen bepalen kun je werken met laagmaskers.


foto: andrestruik · ISO 125 · F 11.0 · 1/100 SEC

7. Mooiste vuurtorens in Nederland

Nederland kent vele vuurtorens maar deze bekende moeten we toch allemaal eens voor de lens hebben.
– Vuurtoren bij Burgh-Haamstede op West-Schouwen
– Het Paard van Marken
– De bakstenen Brandaris, Terschelling
– Vuurtoren Lange Jaap bij Huisduinen
– Vuurtoren op Urk
– Vuurtoren van Vlieland
– Vuurtoren van Westkapelle
– Vuurtoren van Ameland
– Vuurtoren Breskens


foto: avico22 · ISO 100 · F 16.0 · 55 SEC
De bekendste vuurtoren van Nederland in Burgh Haamstede in Zeeland.

8. Collectie

Nog meer inspiratie? Bekijk deze collectie met prachtige vuurtorenfoto’s.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gebruikersreview: Rollei Selfie Stick 4 Life

8 tips om je trapfoto’s naar een hoger niveau te brengen