in

Mijn eerste fotoshoot


11 april 2014, 10:00

Op een dag komt het moment dat je gevraagd wordt voor je eerst fotoshoot. Edwin van Alfen had dit onlangs ook en deelt zijn ervaringen en geeft tips.

Vorig jaar ben ik begonnen met fotografie. Na een basiscursus en een cursus nachtfotografie werd ik onlangs gevraagd om een fotoshoot te verzorgen van de gehele jeugdafdeling en de A-selectie van voetbalvereniging GVVV uit Veenendaal. Dit in het kader van de Hoogvlietsupermarkt Voetbalpaspoorten Actie.

De voetbalpaspoortenactie van de Hoogvliet

De opdracht

Ik moest er wel even over nadenken. Ik ben tenslotte beginner in de fotografie en heb nog nooit een fotoshoot gedaan. Wat nou als het mis gaat! Maar ja, fotograferen leer je door te doen. Als eerste heb ik bij de organisatie van Hoogvliet de voorwaarden opgevraagd waaraan de foto’s moesten voldoen. Stel dat ik toezeg en ik kan het niet waar maken. Per mail kreeg ik keurig netjes een toelichting op de sessie.

Apparatuur

Het ging om een paar honderd individuele portretfoto’s vanaf het middel genomen. Ook moesten de foto’s binnen worden gemaakt. Dat betekende dus dat ik studioflitsers en een achtergrond moest regelen. Via de club kwam ik in contact met Michiel Pothoff, eigenaar van Studio Pothoff uit Veenendaal. Studio Pothoff is een reclamestudio die alles van concept tot creatie verzorgt. Zij hebben gezorgd dat ik gebruik kon maken van hun studioflitsers en een achtergrondscherm. Nu ik het gevoel had aan de voorwaarden te kunnen voldoen kwam de volgende stap.

Tip: huur of regel de benodigde apparatuur als je hier zelf (nog) niet over beschikt.

Ik had sinds een klein jaartje een tweedehandse Sony Alpha A330 spiegelreflexcamera maar wilde al langere tijd een wat uitgebreidere camera. Speciaal voor de shoot verkocht ik mijn A330 en heb een A580 aangeschaft. Achteraf bleek dit een hele goede keuze te zijn geweest. Een heerlijke camera waar in tegenstelling tot de A330 wel een batterijgrip op geplaatst kon worden. Ook deze schafte ik tussendoor nog aan. Een onmisbaar item op je camera als je veel bezig bent met portretfotografie.

De studio in het clubgebouw van GVVV voor alle portretfoto’s

Voorbereiding op de shoot

Tussen de 500 en 550 kinderen moesten gefotografeerd worden. Om dat in goede banen te leiden werd er zoveel mogelijk om de trainingstijden heen een schema gemaakt. Ook schreef ik de naam van iedere speler met het team waarin hij of zij speelt op een A4-tje. Dit zou mij helpen bij het selecteren van de juiste foto bij de juiste naam in een excelbestand. Samen met Michiel Pothoff bouwde ik de studio op in een ruimte in het clubgebouw van GVVV. We plaatsten de achtergrond die bestaat uit een rol wit papier die tussen 2 statieven werd opgehangen. Daarop richtten we een flitser om deze te verlichten. Twee meter voor de achtergrond markeerden we een vierkant met tape. Daarbinnen moesten de spelers gaan staan. De reden dat dit punt zich op 2 meter van de achtergrond bevond was om een schaduw van het model op de achtergrond te voorkomen. Op het gemarkeerde punt werd schuin van voren een tweede flitser gericht. Deze werd voorzien van een paraplu om het licht wat meer te verspreiden en te verzachten. Aan de zijkant werd een reflectiescherm geplaatst. Deze moest ervoor zorgen dat er geen hinderlijke schaduw in het gezicht zou komen. Met een lichtmeter stelde Michiel de flitsers op de juiste sterkte af. De trigger die de flitsers moest aansturen werd op de camera geplaatst, de witbalans op de camera op flits gezet en de eerste proeffoto’s konden gemaakt worden. Met een diafragma van F 8, ISO 100 en een sluitertijd van 1/125 SEC zagen die er heel goed uit. De meeste lenzen zijn doorgaans het scherpst op F 9 of F 11. In mijn geval volstond F 8 prima voor de shoot. De iso werd op 100 gezet omdat de camera in deze stand het minste ruis zal produceren. In combinatie met de studioflitsers was een sluitertijd van 1/125 een prima instelling. Omdat de flits van de studioflitsers kort genoeg was om het beeld te bevriezen, hoefde ik niet bang te zijn voor bewegingsonscherpte.

De shoot

Michiel gaf me de nodige tips waar ik op moest letten. Vooral de tips voor mensen die brildragend zijn waren zéér welkom. Op een van de proeffoto’s die ik van Michiel maakte, en hij heeft een bril, zag je een reflectie in de bril. Door het gezicht iets te laten draaien zie je de reflectie verdwijnen. Voor de zekerheid heb ik, na het maken van de foto, bij ieder brildragend persoon even ingezoomd op de display van de camera. Na 6 sessies had ik ruim 2000 foto’s gemaakt. Per persoon één foto met naambordje en 3 foto’s om uit te selecteren. Alles werd in Adobe Lightroom ingeladen en het selecteren en uitsnijden kon beginnen. Op het moment van schrijven liggen alle bestanden bij de organisatie en is er een bestand in een hele lage resolutie van de paspoorten toegestuurd. Deze moet opnieuw worden gecontroleerd op fouten. Na deze laatste controle gaat alles naar de drukker en worden de paspoorten over ruim een maand uitgegeven bij Hoogvliet supermarkten in Veenendaal.

Eén van de modellen van GVVV Veenendaal die over een maand in een paspoort wordt uitgegeven bij de Hoogvliet in Veenendaal

Hoewel ik voornamelijk foto’s maak in de natuur vond ik het een geweldige ervaring om met portretfotografie aan de gang te gaan. Met een hele ervaring rijker kijk ik heel erg positief terug op mijn eerste fotoshoot. Als er Zoomers zijn die tips hebben, dan lees ik die graag in de reacties op dit artikel!

Wie is deze auteur?
Ik ben Edwin van Alfen en sinds kort met fotografie bezig. Ik ben in het bezit van een tweedehands Sony Alpha a330 met Tamron 18-200mm lens. Wat mij het meeste aanspreekt is natuurfotografie. Dit doe ik in combinatie met mijn andere hobby geocaching. Sommige foto’s plaats ik op Zoom.nl. De geocaches die ik heb bezocht houd ik bij in een blog.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Foto afdrukken

5x Aanpassingslagen in Photoshop Elements