in

Moet ik Adobe Lightroom kopen of zijn er alternatieven?

Redactie

Zeg je raw, dan denk je vrijwel zeker meteen aan Lightroom. Toch is dat bij verre na niet de enige raw-converter op de markt. Sterker nog, daar bestaan er zelfs enorm veel van. Wij nemen tien interessante programma’s onder de loep en gaan op zoek naar opvallende pluspunten en minpunten.

Wil je alles leren over Lightroom om je foto’s na te bewerken als een pro? Bekijk dan onze cursusbundel Beheren en bewerken in Lightroom.

Capture One Pro

Niet goedkoop, maar een overzichtelijk en uitgebreid programma. De bewerkingen zijn zoals gebruikelijk in tabs onderverdeeld. Je mag zelf bepalen welke gereedschappen in welke tabs te zien zijn en ook extra tabs toevoegen. Dankzij cameraprofielen voert het programma automatisch correcties uit. Er is een ruime hoeveelheid gereedschappen voor het verbeteren van zaken als belichting, kleuren en details. Voeg met een penseel of (lineair of radiaal) verloopfilter een laagmasker toe voor lokale bewerkingen. Ook klonen en retoucheren werkt via lagen en maskers. Nadeel is dat de volledige laag met hetzelfde bronpunt werkt. Hierdoor heb je meerdere lagen nodig bij complexer retoucheerwerk. Het maximum van zestien lagen kan dan een probleem zijn.
Samenvoegen van HDR- en panoramafoto’s ontbreekt, net als een plattegrond met geotagging-mogelijkheden. Lightroom heeft dat wel.

www.phaseone.com
349 euro (of abonnement). Er is een gratis versie voor Sony en FujiFilm beschikbaar.

Capture One Pro is prijzig, maar overzichtelijk en biedt veel mogelijkheden.

Darktable 2.6

Dankzij cameraprofielen worden noodzakelijke correcties doorgevoerd. Handig is het extra tab dat je mag vullen met al je favoriete bewerkingen. Er zijn veel aanpassingen mogelijk en lokaal bewerken gaat via maskers. Er zijn meerdere manieren om ze te maken, maar het werkt minder intuïtief dan met een programma zoals Lightroom. Het programma heeft merkbaar meer tijd nodig om bepaalde bewerkingen te doen. Je kunt verloopfilters aanbrengen en er zijn meerdere manieren om te retoucheren. Via de Kaart-module kun je aan de slag met locatiegegevens in je foto’s. Samenvoegen van HDR- en panoramafoto’s ontbreekt in dit programma dan weer.

http://www.darktable.org/
Gratis (open source).

Darktable heeft extra tabs voor je favoriete bewerkingen en voor alles wat al actief is.

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


DxO PhotoLab 3

Importeren is niet nodig. Je kiest gewoon een map met foto’s uit. Opmerkelijk genoeg worden DNG-bestanden van zowel recente als oudere Android-smartphones niet herkend. Ook weet het programma geen raad met de raw-bestanden van het gros van de FujiFilm-systeemcamera’s. Waarschijnlijk vanwege de afwijkende sensorstructuur (X-trans in plaats van Bayer). Het programma is niet Nederlandstalig. Lokale bewerkingen voer je op een speciale manier uit. Eerst klik je op Local Adjustments. Vervolgens klik je ergens met rechts in de foto en kiest een selectiegereedschap uit de gereedschapscirkel die verschijnt. Zodra je hiermee de selectie hebt gemaakt, verschijnt een matrix bomvol schuifregelaars. Het is even wennen, maar het werkt erg prettig. Geotagging en het samenvoegen van HDR- en panorama-foto’s ontbreekt in dit programma.

www.dxo.com
Vanaf 129 euro (geen abonnement).

Kies je gereedschap, maak een selectie en stel de schuifregelaars af.

LightZone 4.2.1

Hoewel de software gratis is, is registreren nodig voordat een downloadlink getoond wordt. De website oogt hopeloos verouderd, gelukkig is de software uit december 2018. Importeren hoeft niet. Je kiest gewoon een map met foto’s uit. Alleen bewerkingen die je zelf uitkiest komen als lijst in de actieve tab te staan. Dat maakt het overzichtelijk. Een penseel of verloopfilter ontbreekt. Retoucheren en klonen werkt ook ietwat omslachtig. Om vlekken te verwijderen klik je eerst in de foto om een cirkeltje te plaatsen. Daarna dubbelklik je om de grootte en/of de vorm aan te passen. Zaken als HDR, panorama en geotagging ontbreken. Verwarrend is dat na het bewerken er ineens twee foto’s (lijken te) zijn, omdat de sidecar sterk op een jpg-foto lijkt.

www.lightzoneproject.org
Gratis (open source).

Onze foto lijkt er ineens twee keer te zijn. Eentje is het echte RAW-bestand, de andere is slechts de sidecar (de bewerkingsinstructies).

ON1 Photo RAW 2020.1

Ook in dit programma blader je door mappen met foto’s en is importeren niet nodig. Alle bewerkingen staan onder elkaar in één tab. Er zijn wel extra tabs voor effecten, portretten en lokale aanpassingen. Het geheel ziet er overzichtelijk uit. Via lagen kun je foto’s met elkaar combineren, iets wat je doorgaans alleen in fotobewerkers terugvindt. Lokale bewerkingen schilder je eenvoudig met een penseel in de foto. Portretverbeteringen, HDR, panorama’s en zelfs focus-stacking zit er allemaal in. Geotagging dan weer niet. Interessant is dat je een bestaande Lightroom-catalog kunt migreren. In hoeverre dit werkt hebben wij niet getest. Sommige schermwisselingen en vooral intensieve bewerkingen kosten wat meer tijd dan we gewend zijn.

www.on1.com
Vanaf 99,99 dollar (Geen abonnement).

ON1 Photo RAW heeft een tab speciaal voor al je lokale bewerkingen.

RawTherapee 5.8

RawTherapee is niet Nederlandstalig. Je kunt weer vrijelijk door je fotomappen bladeren. Wat direct opvalt zijn de overvolle tabs met bewerkingen. Een avond de uitgebreide online handleiding doornemen is aan te raden. Bijzonder is dat je het algoritme mag kiezen waarmee de raw-gegevens worden omgezet. Via parameters heb je ook nog eens grip op dat omzettingsproces. Jammer is dat je slechts één simpel verloopfilter kunt aanbrengen voor de belichting. Het is daarmee letterlijk de digitale variant van een fysiek verloopfilter. Naar zaken als Content Aware- retoucheergereedschappen, maskers, lagen, HDR, panorama en geotagging zal je tevergeefs zoeken. De kracht lijkt vooral te zitten in rekenkundige methoden om het maximale uit elke pixel te persen. Waarna je via een reguliere fotobewerker de high-level bewerkingen doet.

http://www.rawtherapee.com/
Gratis (open source).

RawTherapee kent enorm veel bewerkingen, maar je moet er wel de tijd voor nemen.

Skylum Luminar 4

Dit programma werkt anders dan de overige raw-converters uit dit artikel. Tabs met lange rijen schuifregelaars ontbreken. Hier breng je filters aan. Dat maakt het programma erg laagdrempelig en zijn onderliggende maskers vaak goed herkenbaar aan de licht- en kleurovergangen. Voor de meer gevorderde fotograaf zijn er gelukkig ook “filters” waarin je alsnog schuifregelaars terugvindt. Ook kun je werken met aanpassingslagen en fotolagen en filters een masker geven om er een lokale bewerking van te maken. Voor maskers gebruik je een penseel of een (lineair of radiaal) verloopfilter. Maskers inverteren, kopiëren en plakken kan ook. HDR, panorama en geotagging ontbreken. Het programma duikt regelmatig flink in de remmen als je verder gaat dan recht-toe-recht-aan filters.

www.skylum.com
89 euro (geen abonnement).

In Skylum Luminar bewerk je raw-bestanden door filters aan te brengen.

ACDSee Photo Studio 2020

Hoewel dit programma vooral bekend is om foto’s te organiseren, hebben de Professional en Ultimate uitvoering ook een vrij uitgebreide raw-converter aan boord. Een fotobewerker zit er ook in, waarmee dit een interessante alles-in-éen oplossing kan zijn. Importeren hoeft niet. Dankzij cameraprofielen zijn vertekening, vignettering en chromatische aberratie automatisch te corrigeren. Gecomprimeerde raw-bestanden van FujiFilm zijn niet ondersteund. Het gereedschap Light EQ lijkt op een toegankelijke(re) curve-variant die je op meerdere manieren kunt gebruiken (auto, basic, standard, advanced). Lokale bewerkingen breng je aan met een penseel of (lineair of radiaal) verloopfilter.

www.acdsee.com
Vanaf 89 dollar (of abonnement).

Overzichtelijk met voldoende schuifregelaars voor veelvoorkomende bewerkingen in ACDSee Photo Studio.

Zoner Photo Studio

De betaalde versie van dit fotobewerkingsprogramma biedt veel opties voor het beheren van je catalogus en het bewerken van je foto’s. Het programma ondersteunt raw-bestanden en met de betaalde versie kun je eenvoudig je foto’s bewerken en ook gerichter bewerken door met lagen te werken. Daarnaast kun je werken met laagmaskers, presets en andere handige tools om je foto’s tot een nog hoger niveau te tillen. Het programma is in verschillende talen in te stellen, maar niet in het Nederlands, dus Engels is dan vaak de beste optie. Naast de betaalde versie genaamd Zoner Photo Studio X is er ook een gratis versie te vinden. Dit is een oudere, beperktere versie van het programma. In de gratis versie kun je niet werken met lagen, of bepaalde bewerkingen laten uitvoeren op meerdere foto’s. Maar, al met al is het een prima programma om alle bewerkingen in te kunnen doen.

www.zoner.com
Gratis oudere versie (of abonnement vanaf 49 dollar per jaar voor de volledige versie).

In Zoner Photo Studio X kun je gemakkelijk je foto’s organiseren en bewerken.

PaintShop Pro

Dit relatief goedkope fotobewerkingsprogramma biedt veel mogelijkheden waar fotografen mee aan de slag kunnen gaan. Zo is er een makkelijke fotobewerking optie met een simpele interface voor de simpele bewerkingen. Daarnaast is er nog een weergave om de essentiële gereedschappen toe te voegen, en als laatste is er een weergave met de complete reeks van gereedschappen en opties waarin je ook de meest geavanceerde bewerkingen kunt doen. Het programma ondersteunt raw-bestanden, je kunt werken in lagen en laagmaskers en je kunt een foto retoucheren. Het programma maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om nog sneller en gemakkelijker bewerkingen te kunnen doen. In het raw-venster kun je echter maar tot 30 foto’s importeren. Dit fotobewerkingsprogramma heeft geen abonnementsvorm, maar een vaste prijs. Is je versie veroudert? Dan kun je voor een gereduceerd bedrag je versie upgraden naar de nieuwste versie.

www.paintshoppro.com/en/
Vanaf 63 euro (geen abonnement).

Met PaintShop Pro kun je makkelijk wisselen tussen de simpele interface en de geavanceerde bewerking.

Lijkt een programma uit dit artikel jou wat? Bezoek de website om erachter te komen wat er allemaal mee mogelijk is. Let vooral op de dingen die voor jou belangrijk zijn. Zit alles erin wat jij minimaal nodig hebt? Essentieel is verder dat de raw-bestanden van jouw camera(‘s) herkend worden. Van betaalde software is een probeerversie beschikbaar.

Ben en blijf je toch een Lightroom fan en wil je meer over dit programma leren? Zoom Academy biedt een compleet boek + online cursus Lightroom aan! Neem ook eens een kijkje bij onze Presets voor Lightroom en Photoshop.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Imponeren in zwart-wit voor beginners

Panasonic Lumix DC-G100 – Compact vloggen