in

Multitest: Onderwatercamera’s | wat is de beste onderwatercamera?

Wat is de beste onderwatercamera?

Robuuste camera’s, speciale onderwatercamera’s, onderwaterhoezen, onderwater- huizen, speciale plastic zakken; je kunt het zo gek niet bedenken of ze zijn verkrijgbaar voor je dierbaarste bezit: je digitale camera. Er zijn veel verschillende manieren om onder water te fotograferen. Ed van Loon en Wijnand Plekker zijn beiden fervent fotograaf, lezer van Zoom.nl én bezitter van verschillende duikbrevetten. De ideale testers dus.

Testcamera’s
In deze test hebben we niet altijd de nieuwste camera’s meegeno- men, omdat die tijdens de test nog niet allemaal beschikbaar waren. Inmiddels hebben de twee robuuste camera’s een opvolger in het schap. Ook de robuuste Nikon AW100 in het Nimar onderwaterhuis heeft nu een opvolger. voor de nieuwe Olympus pEN E-pL5 is een onderwaterhuis beschikbaar. De sealife DC1400 hebben we in de categorie all-in-1 ingedeeld, ter- wijl dit feitelijk een onderwater- huis met compactcamera is. Dit doen we, omdat deze combinatie niet los te verkrijgen is.

Test

Testbehuizingen
Er zijn veel verschillende onderwaterbehuizingen verkrijgbaar voor bijna elk cameratype. We hebben in deze test de bekendste merken meegenomen: Ikelite, Nimar en Nauticam. Deze merken leveren behuizingen voor compactcamera’s, systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. Nauticam levert zelfs voor middenformaatcamera’s. Ook verschillende camerafabrikanten maken zelf behuizingen, zoals Olympus en Canon. We hebben in deze test willekeurig een behuizing met een camera gekozen. We vonden het belangrijk om de verschillende onderwatertoepassingen te laten zien. Wil jij een onderwaterbehuizing voor jouw camera? Bekijk dan online wat er mogelijk is en de verschillen in prijs en bediening.

Een tropische bestemming viel als testlocatie helaas niet binnen het budget, dus gingen we voor de tweede beste optie: een prachtig zwembad van twintig meter diep met onderwaterstad, nagebouwd vlakbij Keulen. Even wennen voor de heren, want het water is hier 26 graden en beiden voelen zich het prettigst in echt warm water. Dat wil Wijnand ook iedereen op het hart drukken: ‘Leer eerst goed duiken zodat je je drijfvermogen onder controle hebt. Fotograferen onder water is een intensieve bezigheid en dat kan alleen goed gaan als je weet wat je doet. Ik heb wel eens iemand meegemaakt, die zo opging in het fotograferen dat ze ondertussen met haar vinnen het koraal vertrapte. Ze kon duidelijk niet goed duiken. En ze was nog wel biologe.’

Wijnand en Ed testen acht verschillende camera’s, vier per duik. Twee echte onderwatervarianten, twee robuuste camera’s, twee onderwaterhuizen met compactcamera’s en twee onderwaterhuizen met systeemcamera’s. Uiteraard heb je ook behuizingen voor spiegelreflexen en zelfs voor middenformaatcamera’s als de Phase One en Hasselblad. Maar deze combinaties zijn zo duur dat we ze niet hebben meegenomen in deze test.

Alle O-ringen worden gecontroleerd op vuil en ingevet met het speciaal meegeleverde vet. De O-ring is in de onderwaterhuizen erg belangrijk. Deze rubberen ring zorgt er namelijk voor dat de twee delen van het huis verbonden blijven en dat, dankzij de druk onderwater, het huis hermetisch wordt afgesloten. Daarom is het heel erg belangrijk dat de ring schoon en ingevet is. Check dat altijd, ook als je de camera uit je huis haalt om bijvoorbeeld de batterijen op te laden. Bij de meeste onderwaterhuizen vermeldt de gebruiksaanwijzing: niet te veel, niet te weinig vet gebruiken. Ed doet het voor, de ringen zijn een beetje glibberig, maar glijden niet uit je handen. Mocht je het voor het eerst doen, vraag dan een expert of de winkel waar je het onderwaterhuis gekocht hebt om te kijken of je het goed doet. Een te stroeve of juist te glibberige O-ring zorgt er namelijk voor dat je huis volloopt en je je camera kunt weggooien.

Controleer altijd de O-ring. Deze rubberen ring in de onderwaterhuizen zorgen ervoor dat je huis niet volloopt en je, je camera kunt weggooien.

Condensalarm

Wie is ed?
Ed van Loon (51, links op de bovenstaande foto) is padi divemaster met verschillende specialisaties. Tijdens het duiken neemt hij bijna altijd zijn spiegelreflex sony A100 met een Ikelite onderwaterhuis en externe flitsers mee. Boven water fotografeert Ed met zijn Nikon D700. Dan concentreert hij zich vooral op natuur, landschappen en macro. Ed is ICT-procesmanager bij de gemeente Rotterdam. hij woont samen met zijn vrouw in Spijkenisse.

Als Ed en Wijnand hun pakken aantrekken en duikapparatuur controleren, maakt de fotograaf een overzichtsfoto van alle camera’s. Dat is natuurlijk het mooist als de camera’s al een beetje nat zijn, dus worden ze allemaal even kort ondergedompeld. Het Nauticam onderwaterhuis met daarin de systeemcamera Sony NEX 5-R begint te piepen en het lampje knippert. Het condensalarm! Er zit water in het huis.

Het probleem is snel te zien: de O-ring zit niet op z’n plek en steekt zelfs uit het huis. Dan loopt de camera snel vol. Na het openmaken van het huis en het afdrogen van de binnenkant en de camera, blijkt er gelukkig niets aan de hand. Hij kan alsnog worden getest. Nog een geluk dat het gebeurde bij dit onderwaterhuis, dat als enige zo’n alarm heeft. Bij een andere camera was de test letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Puntje voor de Nauticam.

Eerste duik

Wie is Wijnand?
Wijnand plekker (47, rechts op de bovenstaande foto) is padi special Instructor en geeft duikcursussen bij Aquademy in Zaandam. Onder en boven water fotografeert Wijnand met een Canon Ixus 960 en een powershot g7. Onder water gebruikt hij het onderwaterhuis van Canon. soms gebruikt hij beide camera’s tegelijk onder water: één voor fotografie en één voor filmen. In het dagelijks leven werkt Wijnand als senior accountmanager bij uitgever IDG Nederland. hij woont samen met zijn vrouw in Zaandam.

Ed en Wijnand maken de eerste duik met de kleinste onderwatercamera’s van deze test en de grotere onderwaterhuizen voor systeemcamera’s. De Nauticam moet eerst worden gedroogd, want als hij nu het water in gaat, beslaat de binnenkant. Logisch vindt Ed: ‘De binnenkant van het onderwaterhuis kan beslaan als je vanuit de warmte het water in gaat. Van warm naar koud beslaat de binnenkant, van koud naar warm de buitenkant.’

We testen daarom eerst het Ikelite onderwaterhuis speciaal voor de Canon Powershot S110. Samen met de Sea Life DC1400, de systeemcamera Olympus PEN E-PL5 in het Olympus onderwaterhuis PT-EP10 en de vreemde eend in de bijt, de actioncamera ISAW, wordt de eerste duik voorbereid. De ISAW is eigenlijk een actioncam, bedoeld om ergens op te monteren en zo acties te filmen. Fotograferen kan hij ook, vandaar dat hij ook meegaat in deze test.

Het zwembad is zo diep dat je op de kant niet goed kunt zien hoeveel duikers erin zitten. ‘Dat hoeft ook niet’, zegt Wijnand met opgetrokken wenkbrauwen. ‘Je kunt toch de belletjes tellen? Kijk daar: 1-2-3- 4-5-6. Zes plekken met belletjes, dus zes duikers.’ Logisch.

Leer eerst goed duiken zodat je je drijfvermogen onder controle hebt. fotograferen onder water is intensiever dan je denkt.

Haaienportret

Tips van ed
• Het allerbelangrijkste bij onderwaterfotografie is de veiligheid. je buddy moet het ermee eens zijn dat je fotografeert. Als je met fotografie bezig bent, vergeet je namelijk alles, inclusief je buddy. En die buddy moet dan méér op jou letten dan zonder fotografie.
• In de tropen lijkt alles helder, maar dieper dan vijf meter verdwijnt de eerste kleur (rood) al. Dat betekent dat je met een flitser moet werken voor mooie kleuren. De flitser op de camera voldoet meestal niet, omdat je flitser vlakbij de lens zit. het zweefvuil wordt meegeflitst en is goed te zien. Met als gevolg meestal een foto die je kunt weggooien. Extern flitsen is de oplossing, maar bedenk dat de prijs van een flitser die van je camera kan overtreffen.
• Zorg goed voor de camera en volg de aanwijzingen van de fabrikant op. Er is bijna niets erger dan een volgelopen camera op een dure duikvakantie.
• Controleer de geheugencapaciteit, zodat het openen van de camera en het onderwaterhuis beperkt blijft. Zeker tussen twee duiken in wil je niks op de O-ring (water, zand etc.) wat lekkage kan veroorzaken.

Ed en Wijnand gaan voortvarend te werk. Er wordt onder water geflitst, ze kruipen op kleine putjes voor de macrofoto’s en Wijnand poseert zelfs met de plastic witte haai die middenin het bassin hangt. Na ongeveer drie kwartier komen de heren weer boven. Een beetje koud, maar dolenthousiast. Ze hebben veel te vertellen over de vier camera’s die ze hebben meegenomen. Als de testformulieren op tafel komen, blijken de heren nogal van mening te verschillen.

Wijnand is erg te spreken over het gebruiksgemak van de Sealife DC1400, terwijl Ed moeite heeft met de vertraging van de ontspanknop. Wijnand vindt alleen het wisselen van standen wat onhandig. ‘Om de flits te veranderen, druk ik op flits. Dan moet ik via een ander schuifje de stand veranderen en bevestigen met weer een andere knop.’ Dit was voor Ed weer erg snel duidelijk en gemakkelijk. Over een aantal dingen zijn ze het wel eens. Het onderwaterhuis van Ikelite voor de Canon Powershot S110 deugt niet. De knoppen zijn niet van elkaar te onderscheiden, zitten veel te dicht op elkaar en zijn bijna niet in te drukken, laat staan met handschoenen aan. ‘Ik fotografeer al jaren met Canon en die kan ik onder water blindelings bedienen. Ik wist hier niet waar ik moest beginnen. Toch zonde van zo’n goed onderwatermerk’, moppert Wijnand. Ook Ed kan weinig positiefs noemen.

Vooral de sluiterknop is voor beiden een heikel punt. Het is namelijk geen knop, maar een hendel. Dit onderwaterhuis werkt als enige met dit systeem en het bevalt niet. Ook de ingebouwde flitser van de camera werkt in dit onderwaterhuis niet goed. ‘Je kunt eigenlijk niet flitsen. Je flitst tegen de lenskap aan waardoor je onderwerp altijd in het donker zit.’ Over de ISAW zijn de heren het al net zo eens: niet te gebruiken als fotocamera. ‘Ik heb geen idee hoe hij werkt’, lacht Ed. ‘Omdat er zo’n klein scherm aan de voorkant zit, heb je geen idee wat je doet.’

Wijnand heeft geen idee of hij überhaupt foto’s heeft gemaakt. ‘Dit moet je gewoon op je hoofd monteren en dan de hele duik filmen. Voor fotograferen is het waardeloos.’ Over het onderwaterhuis van Olympus met de PEN E-PL5 zijn ze beter te spreken. Het huis is robuust, goed in de hand, fijne sluiterknop, voelt professioneel aan. Wijnand is erg enthousiast over de ledlampjes bij het objectief. ‘Ze geven niet heel veel licht om te fotograferen, maar ze zijn superhandig. Ook om bijvoorbeeld even op je horloge te kijken, echt een gouden vondst.’ Helaas is de fotokwaliteit iets minder. Veel foto’s zijn bewogen door een lange sluitertijd. Ook hier flitst de flitser tegen de lens aan, maar dit huis is dan ook gebouwd om er externe flitsers op aan te sluiten.

Omdat ze nooit eerder met deze camera werkten, konden ze dit onder water niet snel corrigeren. Ed en Wijnand benadrukken dat je een camera eerst moet leren kennen voordat je er goed mee onder water kunt fotograferen. Als je de camera goed kent, is het bijbehorende onderwaterhuis ook beter te bedienen. Zo zouden de lange sluitertijden van de Olympus wel eens kunnen komen door een iso-waardebegrenzing, die onder water niet gemakkelijk te wijzigen was.

Lada

Tips van Wijnand
• Het komt vaak voor dat mensen zo druk zijn met foto’s of video dat ze niet doorhebben dat ze geen lucht meer hebben. Opletten dus.
• Maak bij slecht zicht een video in plaats van foto’s.
• Let op de stroming, zodat je niet in je eigen stofwolk fotografeert.
• Houd je zwemvinnen in de gaten, zodat je stofwolken en afbrekend koraal voorkomt.
• Zet je camera op maximaal 1 of 2 seconden ‘bekijken’ als je een foto hebt gemaakt. Na 5 seconden is die dolfijn allang weg!

Inmiddels wordt er al een uur gepraat over de eerste testcamera’s, terwijl er nog vier liggen te wachten. Hup, weer het water in. Nu worden twee robuuste camera’s, de Panasonic LUMIX DMC-FT4 en de Olympus Tough TG-1 iHS, en nog twee onderwaterhuizen meegenomen. Ditmaal het Nimar onderwaterhuis voor de robuuste Nikon Coolpix AW100 en het meest robuuste huis Nauticam voor de systeemcamera Sony NEX 5R. Dit onderwaterhuis is als enige van aluminium, het is dus ook het zwaarst. Voor Wijnand zeker iets om rekening mee te houden. ‘Onder water weegt het natuurlijk weinig, maar je moet het daarboven wel allemaal meeslepen.’ Ed geeft ook nog een handige tip: ‘Ik let altijd goed op hoeveel gewicht je bij een vliegtuigmaatschappij in je handbagage mag meenemen. Onderwaterhuis, camera en flitsers wegen bij elkaar aardig wat. Ik verdeel dat tussen gewone en handbagage.’

Ook nu wordt er gedegen getest tijdens een duik van bijna een uur. De robuuste camera’s kunnen niet dieper dan twaalf meter, dus begint Ed op die diepte. Na een half uur wisselen hij en Wijnand van camera’s. Wijnand is eigenwijs en probeert de robuuste camera’s uit op bijna dertien meter. Ook hier wordt dicht op onderwerpen gekropen, geflitst en naar boven en beneden gefotografeerd. Als de duikers klaar zijn, zijn ze bijna verkleumd. Helaas moet de fotograaf nog een paar foto’s maken: de duikers moeten in het water blijven met alle camera’s. Na de laatste kiek wordt er snel afgedroogd en wat warms aangetrokken. De mannen hebben namelijk ook over deze ronde veel te vertellen. Ze zijn het ditmaal meer met elkaar eens. De fotokwaliteit van de robuuste camera’s heeft hen blij verast. Vooral de heldere kleuren, niet te blauw, wat vaak een probleem is onder water. Ook over de Nauticam met de Sony NEX 5R zijn ze erg te spreken. Van deze combinatie wordt vooral de camera bewonderd. De fotokwaliteit is echt beter dan van alle andere combinaties. De grip van het huis is prettig en de robuustheid wordt ook als een pluspunt ervaren. Het enige nadeel dat beide duikers ervaren, is dat er niets op de knoppen staat. Zo moet je de camera heel goed kennen om deze te kunnen bedienen. Je ziet namelijk niet wat de knoppen doen. Ed weet het zeker. ‘Dit voelt echt als fotograferen.’ De onderwaterbehuizing van Nimar moet het volgens de duikers niet van het uiterlijk hebben.

Spartaans, zelfbouwcamera en Lada zijn associaties van Ed en Wijnand als ze het huis bekijken. Ook over het gebruiksgemak zijn de heren niet heel complimenteus. De knoppen zitten te dicht bij elkaar en zijn lastig van elkaar te onderscheiden, helemaal onder water. Een voordeel is wel dat deze behuizing geen uitgebouwde lens heeft, hij is helemaal plat. Dat wil zeggen dat je ongehinderd kunt flitsen.

Eindoordeel

Zwembad dive4live
Indoor duikcentrum dive4live ligt in Siegburg, op anderhalf uur rijden van Arnhem, zo’n 60 kilometer onder Düsseldorf. het bad is twintig meter diep en gevuld met drie miljoen liter water. In dat water bevinden zich verschillende objecten zoals pilaren en een grote haai zodat je het idee hebt te duiken in een verloren stad en door doolhoven van grotten. Naast duiken met zuurstoftank zijn er ook mogelijkheden om te freediven (zonder tank). In het gebouw vind je ook een hotel, restaurant, wellness-centrum en regulier zwembad. www.dive4life.de

Het is lastig om de verschillende categorieën met elkaar te vergelijken. Dat doen we dan ook niet. Om te beginnen is er een verschil in toepassing. Voor snorkelaars raden onze testers de robuuste camera’s aan vanwege hun fotokwaliteit, gebruiks gemak en het duidelijke scherm. Hier heeft vooral de Olympus Tough TG-1 iHS de voorkeur. Wil je dieper duiken dan twaalf meter, dan ben je aangewezen op een onderwaterhuis met camera. Je hebt de kleinere varianten: de all-in-1 Sealife DC1400 en de onderwaterhuizen van Nimar en Ikelite in combinatie met compactcamera’s. Dit zijn handzame oplossingen die weinig wegen. Verwacht niet veel van de fotokwaliteit. Het bedieningsgemak verschilt. Eigenlijk is alleen de Sealife als echte onderwatercamera goed te bedienen onder water. De Ikelite behuizing viel in deze variant het meest tegen.

Als je als duiker meer uit fotografie wilt halen, kom je al gauw uit bij een systeemcamera. Het zijn geen goedkope of lichte oplossingen, maar de fotokwaliteit, het bedieningsgemak en de handzaamheid zijn echt het best. In deze categorie is de Nauticam met de Sony NEX 5R het best gewaardeerd. Superhandig vonden onze duikers de ledlampjes in de Olympus-behuizing. De actioncam ISAW kan ook fotograferen, maar de twee testers vonden hem ongeschikt als fotocamera.

Robuuste camera’sRobuuste camera’sOnderwaterhuis met compactcameraOnderwaterhuis met compactcamera
Panasonic LUMIX DMC-FT4Olympus Tough TG-1 iHSNimar met Nikon Coolpix AW100Ikelite met Canon Powershot S110
Prijs
€ 249,- (DMC-FT5 € 399,-)
Leverancier
Panasonic Benelux, tel. 073-6402802, www.panasonic.nl
Sensor
1/2,33 ccd-sensor, 12,5 megapixel
Resolutie
4000×3000,
3264×2448,2560×1920,
2048X1536, 1600×1200,
640×480
Videoresolutie
1920x1080i, 60 bps
Lichtgevoeligheid
iso 100-6400 en automatisch
Objectief
28-128 mm (omgerekend naar 35 mm)
Waterdicht
12 m
Onderwaterstand
1 onderwaterstand
Opnameformaat
jpg (fijn, normaal), avchd, mp4
LCD-monitor
2,7 inch tft-scherm, 230.000 pixels
Gewicht/afmetingen body
197 gram/10,3×6,4×2,6 cm
Prijs
€ 325,- (Tough TG-2 € 449,-)
Leverancier
Olympus, tel. 0800-67108300, www.olympus.nl
Sensor
1/2,3 cmos-sensor, 12,7 megapixel
Resolutie
4608×3456, 3264×2448,
2560×1920, 2048×1536,
1600×1200, 1280×960, 640×480
Videoresolutie
1920x1080p, 25 bps, stereo
Lichtgevoeligheid
iso 100-6400 en automatisch
Objectief
25-100 mm (omgerekend naar 35 mm)
Waterdicht
12 m
Onderwaterstand
4 onderwaterstanden
Opnameformaat
jpg (fijn, normaal), mov (h.264)
LCD-monitor
3,2 inch oled-scherm, 610.000 pixels
Gewicht/afmetingen body
230 gram/11,2×6,7×3 cm
Prijs
huis € 325,-/camera € 208,-
Leverancier
Nimar: Sealife Benelux, tel. 010-5910388, www.sealife-cameras.eu
Nikon: Nikon, tel. 0900-122564, www.nikon.nl
Sensor
1/2,3 cmos-sensor, 16 megapixel
Resolutie
1280×720, 640×480, 320×240
Videoresolutie
1280x720p, 30 bps
Lichtgevoeligheid
iso 100-3200 en automatisch
Objectief
28-140 mm (omgerekend naar 35 mm)
Waterdicht
40 m
Onderwaterstand
nee
Opnameformaat
jpg (fijn, normaal), mov (h.264), mp4
LCD-monitor
3 inch tft-scherm, 460.000 pixels
Gewicht/afmetingen body
Nimar: 515 gram/15×10,5×5 cm
Nikon: 131 gram/11×6,5×2,3 cm
Prijs
huis € 299,-/camera € 359,-
Leverancier
Ikelite: Ikelite Benelux, tel. 0165-555255, www.ikelite.nl
Canon: Canon, tel. 0900-2022915, www.canon.nl
Sensor
1/1,7 cmos-sensor, 12,1 megapixel
Resolutie
4000×3000, 2816×2112, 1600×1200, 640×480
Videoresolutie
1920x1080p, 24 bps, full hd
Lichtgevoeligheid
iso 80-12800 en automatisch
Objectief
24-120 mm (omgerekend naar 35 mm)
Waterdicht
60 m
Onderwaterstand
1 onderwaterstand
Opnameformaat
raw, jpg, mov (h.264)
LCD-monitor
3 inch tft-scherm, 461.000 pixels
Gewicht/afmetingen body
Ikelite: 635 gram/15×11,4×11,2 cm
Canon: 198 gram/9,9×5,9×2,7 cm
Onderwaterhuis met systeemcameraOnderwaterhuis met systeemcameraall-in-1all-in-1
Nauticam NA-NEX5R met Sony NEX 5ROlympus PT-EP05L met Olympus E-PL3ISAWSea Life DC1400
Prijs
huis € 1449,-/camera € 630,-
Leverancier
Nauticam: Onderwaterhuis.nl, tel. 0165-553944, www.onderwaterhuis.nl
Sony: Sony, tel. 020-6581911, www.sony.nl
Sensor
aps-c, 23,5×15,6 mm cmos-sensor, 16,1 megapixel
Resolutie
4912×3264, 3568×2368, 2448×1624
Videoresolutie
1920x1080p, 50 bps
Lichtgevoeligheid
iso 100-25600 en automatisch
Objectief
27-82 mm (omgerekend naar 35 mm)
Waterdicht
100 m
Onderwaterstand
Nee
Opnameformaat
raw, jpeg (twee verschillende compressies), avchd, mp4
LCD-monitor
3 inch tft-scherm, 921.600 pixels
Gewicht/afmetingen body
Nauticam: 770 gram/16,8×12,6×9,7 cm
Sony: 280 gram/11,1×5,9×3,9 cm
Prijs
huis € 599,-/camera € 595,-
Leverancier
Olympus, tel. 0800-67108300, www.olympus.nl
Sensor
4/3 type live mos-sensor, 13,1 megapixel
Resolutie
4032×3042, 2560×1920, 1024×768
Videoresolutie
1920x1080i, 17 bps
Lichtgevoeligheid
iso 200-12800 en automatisch
Objectief
26-84 mm (omgerekend naar 35 mm)
Waterdicht
45 m
Onderwaterstand
2 onderwaterstanden
Opnameformaat
raw, jpeg, avchd
LCD-monitor
3 inch lcd-scherm, 460.000 pixels
Gewicht/afmetingen body
PT-EP05L: 1110 gram/16,8×12,6×9,7 cm
E-PL3: 313 gram/11×6,4×3,7 cm
Prijs
€ 249,-
Leverancier
DPM-International, tel. 0597-613000, www.isawbenelux.nl
Sensor
1/3 cmos-sensor, 3,5 megapixel
Resolutie
2304×1536, 2048×1536, 2304×1296
Videoresolutie
1920x1080p, 30 bps
Lichtgevoeligheid
onbekend
Objectief
35 mm (omgerekend naar 35 mm)
Waterdicht
50 m
Onderwaterstand
nee
Opnameformaat
jpeg (twee compressies), mov (h.264), mp4
LCD-monitor
1 inch oled-scherm
Gewicht/afmetingen body
80 gram/4,2×3,1×5,9 cm
Prijs
€ 499,-
Leverancier
Sealife Benelux, tel. 010-5910388, www.sealife-cameras.eu
Sensor
1/2,33 ccd-sensor, 14 megapixel
Resolutie
4288×3216, 3264×2448, 2304×1728, 1600×1200, 640×480
Videoresolutie
1280x720p, 30 bps
Lichtgevoeligheid
iso 64-3200 en automatisch
Objectief
23,5-130 mm (omgerekend naar 35 mm)
Waterdicht
60 m
Onderwaterstand
6 onderwaterstanden
Opnameformaat
jpeg, avi
LCD-monitor
3 inch lcd-scherm, 230.000 pixels
Gewicht/afmetingen body
504 gram/9,7x6x1,9 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon D7100

Review: Sony NEX-6