in

Nederland op zijn mooist22 augustus 2013, 13:28

Op 26 september gaat een hele bijzondere film in première: De Nieuwe Wildernis. Een prachtige natuurfilm waarbij je het gevoel krijgt dat je kijkt naar beelden uit verre, vreemde landen. Maar de beelden zijn toch echt gefilmd in een gebied in ons eigen kikkerlandje: de Oostvaardersplassen.

Zoom.nl mocht als één van de eerste “de Nederlandse Earth” zien op het grote doek. Maar liefst twee jaar lang volgden verschillende filmteams de dieren van de Oostvaardersplassen om hier een overweldigende natuurfilm van te maken. Het leuk is dat in deze film veelvudig gebruik gemaakt is van de filmmogelijkheid op spiegelreflexcamera’s. In de Oostvaardersplassen heeft de natuur vrij spel, er zijn dan ook niet veel mensen die dit prachtige gebied mogen bezoeken. De introductie van de film belooft een hele hoop: “Dit is ons land, zoals je het nog nooit eerder zag.” Het is een leerzame film, maar vooral ook leuk, humoristisch en erg bijzonder. Werkelijk een ode aan onze Nederlandse natuur.

copyright De Nieuwe Wildernis

In de film volg je de dieren van de Oostvaardersplassen door de vier seizoenen heen. Vooral de grootste kudde wilde Konikpaarden van Europa spelen een hoofdrol in de film. Maar ook eenden, vossen, ijsvogels, karpers, zelfs maden en andere dieren komen voorbij. Ieder dier zo met zijn eigen, unieke manier van leven. Ondersteund door prachtige muziek en bijpassende voice-overs van Harry Piekema. Het is ontroerend om te zien hoe de Konikpaarden zich bekommeren om een hertje en spannend wanneer een vos de aanval inzet op kleine eendjes. Ook de kleine beestjes, waaronder larven en strontvliegen, krijgen hun plekje in de film. Die horen nou eenmaal ook bij de levenscyclus. Het is een film over territoria, voedsel, een overvloed aan nieuw leven, maar ook de dood. Alles laten de filmmakers zien. De zin uit de film: “Waar het leven zo intens gevierd wordt, is de dood net zo belangrijk.” komt dan ook goed tot uiting.

https://www.youtube.com/watch?v=LPXaHM00vUY
De trailer van De Nieuwe Wildernis. Copyright De Nieuwe Wildernis

De film laat naast alle dieren ook prachtige natuurverschijnselen zien door middel van timelapse, luchtopnames en onderwateropnames. Het is niet alleen een erg mooie film, maar ook erg inspirerend voor (natuur)fotografen. En de rest van de beelden worden natuurlijk niet weggegooid, maar daar wordt een televisieserie van gemaakt die de VARA gaat uitzenden. Ook brengen de filmmakers een educatief pakket uit voor jonge kinderen. Want beelden zeggen veel meer dan woorden. Eindelijk hebben we onze eigen natuurfilm en -documentaire waar BBC jaloers op kan zijn!

copyright De Nieuwe Wildernis
copyright De Nieuwe Wildernis

Om al dit moois te vieren, mogen we één keer twee kaarten voor de film weggeven. Geef antwoord op de vraag: “Wie is de veldregisseur van deze film, die alles in het gebied zelf redigeerde? Naast regisseur en cameraman is het ook een gepassioneerd natuurfotograaf! Zijn spiegelreflexcamera wordt dus niet alleen gebruikt om te fotograferen maar staat voor deze film standaard op videofunctie.”

Alle Zoomers bedankt voor jullie deelname! De prijsvraag is inmiddels gesloten. Gefelciteerd dphvd met je twee bioscoopkaartjes!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: zwart-wit fotografie

7 visagie tips uit de praktijk