in

Neem je licht mee naar de paddenstoelen!


26 oktober 2015, 12:14

Kort geleden kon je 7 tips om paddenstoelen te fotograferen lezen op zoom.nl. Als doorgewinterde Zoomer lees ik deze tips natuurlijk gretig door. Bij tip 1 bleef ik toch even hangen want daar stond: ‘het gaat bij fotografie niet zo zeer om het mooiste soort, maar de mooiste foto. Kijk dus naar het licht” Maar wat als je plots overschaduwd wordt door een wolken? Blogger Tino van Dam legt uit hoe je fantastische foto’s kan maken van paddenstoelen ook als er geen licht is. Hij neemt het licht mee in zijn fototas.

Cursus paddenstoelenfotografie

Ter ere van het 1 jarig bestaan van de Zoom Academy geven wij een gratis cursus Paddenstoelenfotografie weg. De cursus is te activeren via de actiecode: herfst en vind je hier. Let op deze code is beperkt geldig.

Eerste foto meteen raak!

Op mijn favoriete paddenstoelenveldje zoek ik een geschikte paddenstoel uit. Ik weet niet hoe deze paddo heet (ik ben geen bioloog) maar het licht schijnt mooi op mijn model en onder de hoed zie ik de prachtige sporen. Tip 2 van het artikel van de redactie was heel waardevol: neem een vuilniszak mee.
Plat op mijn buik op de vuilniszak kruip ik met mijn macrolens (Tokina 100mm / F 2,8) zo’n beetje in de paddenstoel. Ik druk af en het lijkt erop dat de foto is overbelicht. Het histogram helpt mij een beetje en ik vertrouw erop dat die informatie klopt. De foto is inderdaad een beetje overbelicht maar het hele histogram is van links naar rechts gevuld met informatie. Op mijn schermpje zie ik dat de foto prachtig is. Mooi licht en mooi bokeh (F6,3 – 1/250 SEC – ISO 100) Mijn eerste foto is meteen raak!

Dan slaat het noodlot toe. Het mooie zachte herfstzonnetje kruipt achter een dikke boom, weg licht! Gelukkig heb ik een flitser meegenomen en mijn Cactusset (V5). De flitser is de Godox TT560 en die is niet zo duur. Deze kan in het natte gras liggen of een beetje modder verdragen. Over de flitskop plaats ik een bruine filter (Honl). Ik leg de flitser plat op de grond op nog geen meter van de paddenstoel. Ik laat de flitser op halve kracht flitsen. Ik stel mijn camera iets anders in(F11 – 1/100 SEC – ISO 100). Ik moet sowieso een langzamere sluitertijd nemen want boven de 1/200 ga ik mijn sluitgordijn zien in de foto. Dat is zo’n verticale zwarte balk in je foto. Het resultaat is ook weer helemaal naar tevredenheid. Van het natuurlijke saaie licht heb ik geen last door het gebruik van een externe lichtbron die lijkt op een warme zon.

Zoek de verschillen

Iets verderop staat op een boomstronk een hele kluwe aan paddenstoelen. Eén paddenstoel in de groep waarvan ik de sporen goed kan zien, wordt mijn model. Eerst maak ik een foto met het bestaande licht (F6,3 – 1/100 SEC – ISO 200). Dat is enorm saai. Ik plaats nu twee flitsers rond de groep. Achter leg ik een flitser neer zonder filter. Rechts naast mij leg ik een flitser neer met een bruine filter. Deze flitser laat ik op een kwart van zijn vermogen flitsen. De flitser achter de groep stel ik in op driekwart van de flitskracht. Al zoekende verander ik de compositie en uiteindelijk komt mijn model linksboven in de compositie terecht. Voordeel hierbij is dat daar ook nog een stukje lucht zit wat meer diepte geeft aan de foto. Ik schiet de foto op F11 – 1/100 SEC – ISO 200. Het is niet zo moeilijk om de verschillen te ontdekken.


Strobisten duur?

Als je met één of meerdere flitsers los van de camera werkt, noem je dat strobisten. De flitsers die ik in deze blog gebruik zijn van Godox. Prima simpele robuuste flitsers. De Godox Speedlight TT-560 is een slaveflitser met kantelbare zoomkop en instelbaar flitsvermogen. Hij heeft een richtgetal van 38. Ze zijn te koop voor rond de € 60,- De flitsers moeten natuurlijk ook worden aangestuurd. Dit gebeurt met de Cactus V5 Duo. Je hebt dan een zender en een ontvanger voor € 80,-

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

11 tips voor het fotograferen van kustlijnen

Review: Sony WX500