in

Netwerken voor fotografen11 januari 2016, 12:00

Richard werkt al een tijdje als zelfstandig fotograaf. In deze blog benadrukt hij de zin én onzin van netwerkevents.

Lang geleden, toen ik nog werkte als designer/ progammeur, vormde een kleine groep zich in Amsterdam en zij gebruikten social media als communicatiemiddel. Zij kwamen elke maandagmorgen, voor werk, bij elkaar om te praten waar iedereen mee bezig was. Zo ontstond er een gemixte groep van verschillende mensen werkenzaam in verschillende disciplines maar allemaal met dezelfde interesse. Het delen van ideeën en elkaar helpen. Deze groep werd bekend onder de De Ochtendkoffie.

Nu, vele jaren later, zijn er heel veel events zoals deze. Lokale bedrijfseigenaren komen bij elkaar om te netwerken en misschien wat handel te krijgen. Ik ben altijd fan gebleven van netwerkevents zoals ze eerst begonnen en niet zo van de bedrijfsevents waar alleen maar mannen in pakken lopen. Toch is er een goede reden waarom je op zijn minst één keer naar zo’n dergelijk event zou moeten gaan en waarom je misschien wel je eigen netwerk bijeenkomst kunt organiseren, in je eigen fotografie- of werkgebied.

MUAH: Charlotte http://www.muacharlotte.com/

Haat

Laat ik eerst beginnen om uit te leggen waarom ik de grote netwerkevents haat. ‘Netwerken’ begon met een stelletjes nerds aan een tafel, bespreken van creatieve ideeën, delen van informatie om samen te groeien en van elkaar te leren. Soms kwam er zelfs samenwerkingen uit. Zodra de meer bedrijfsmatige types kwamen, werd het ook meer ‘werk’. Mensen kwamen om uit te zoeken wie werkt in welke wijk en wilde alleen maar hun eigen idee bekend maken.

Toen ik als professioneel fotograaf aan de slag ging, ging ik naar heel veel van dit soort events. Ik had nu mijn eigen fotografiebedrijf en iedereen die ik daar ontmoette had zijn of haar 30 seconde standaard verhaaltje klaar en keek dan toch een beetje raar naar mijn skater outfit, vies shirt en kapotte schoenen. Het werkte totaal niet motiverend. Toch ben ik in die tijd naar heel veel verschillende netwerkevents geweest. In de woonplaats waar ik woonde en daarbuiten. En dat zou jij ook moeten doen! Om daarna nooit meer te gaan.

The one and only: Ronald Koster.
Shot in the awesomest studio you have ever seen! Studio34x.com

Ik heb een aantal interessante mensen ontmoet. Daarom adviseer ik een keer te gaan. Het is altijd interessant om te weten wat er voor bedrijven bij jou in de buurt werken. Toen ik een account nodig had voor mijn bedrijf, bedacht ik er één die me het meest aansprak tijdens een van deze events en vond zijn kaartje om meer informatie op te vragen. En hij is nog steeds mijn meest aansprekende account! Nog een voordeel op deze bijeenkomsten, je herkent direct de creatievelingen. Zij staan ook in een hoekje en zichzelf af te vragen: ‘wat doe ik hier?” Precies zoals ik dat deed. En zij zochten wat ik zocht dus perfect om elkaar ook op deze events op te zoeken.

De verandering, de liefde

Nadat ik naar al deze netwerkbijeenkomsten ben geweest en gesproken met de mensen die zich er ook niet thuis voelde, zag ik een nieuwe behoefte. We leven in een compleet digitale samenleving waar het meeste contact via Facebook/ e-mail of WhatsApp gaat. Elke menselijk contact wordt gecodeerd door een 1010100 transcoder. Wij moeten weer echt contact met elkaar maken. En elkaar echt zien. Daarom zijn we dit soort netwerkevents begonnen. Mensen die samenkomen om met elkaar te praten en elkaar fysiek te zien om samen te drinken en lachen. En dat was een succes. Nu probeer ik zo vaak als ik kan samenkomsten te organiseren, een studio fotoshoot of gewoon met elkaar te praten. Het is zo gaaf om te zien wie er achter een bepaalde creatie ziet, om met elkaar te praten en te horen dat je misschien met dezelfde uitdagingen worstelt. Zo kun je ook met elkaar sparren over volgende projecten en misschien kun je samen wel oplossingen bedenken voor stomme problemen waar iedereen tegen aan loopt.

Ass. Photographer: Jobke Rensen
Clothing/Styling/Model: Vivian Kramer Gezegd Freher
Ass. Styling: Anne van Driel
Hair/Makeup Artist: Jet van Dijk

Eens in de zoveel tijd geef ik zo’n bijeenkomst een nieuwe draai met een thema en nodig ik iemand uit om over zo’n thema te spreken, of begin ik zelf met uitleggen waarom ik dit thema gekozen heb. Zo kunnen mensen buiten hun box denken en zelf hun ideeën tentoonspreiden of feedback krijgen. Ik vind dit geweldig omdat je dezelfde soort mensen bij elkaar brengt. En natuurlijk komt er soms werk uit of nieuwe samenwerkingen. Als een computernerd heb ik ook een paar Google Hangouts met succes georganiseerd. Ik probeer deze niet te vaak te doen omdat ik juist het elkaar ontmoeten de kracht vind.

Dus: als jij nieuwe mensen wil leren kennen of mensen bij elkaar wil brengen, bijeenkomsten organiseren, ochtendkoffies wil delen, weet ik zeker dat er meer mensen zijn zoals jij, die ook zoeken naar een plek om te praten en te sparren over jullie ideeën. En als je een accountant nodig hebt, zoek naar een groot, georganiseerd netwerkevent bij jou in de buurt. Zorg dat je er goed uitziet en heb je 30 seconde standaard praatje klaar. Ik weet zeker dat je thuis komt met kaartjes van een accountant, advocaat, manager en verzekeringsagent die misschien nog ooit handig zijn!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Canon IXUS 285 HS, IXUS 175 en IXUS 180

Fotodokter: Bewust bewogen