in

Nieuwe Lightroom CC en Lightroom Classic CC – Wat is het verschil?


1 november 2010, 14:55

Adobe heeft onlangs de gloednieuwe Lightroom CC aangekondigd en Lightroom Classic CC. Wat is het verschil tussen beide programma’s en wat betekent dit voor de verschillende lidmaatschapsvormen voor de fotograaf?

Sinds kort is er een geheel nieuwe versie van Lightroom beschikbaar: Lightroom CC, een op de cloud gebaseerde versie van Lightroom, waarmee je op meerdere apparaten tegelijk dezelfde foto’s kunt bewerken in de Creative Cloud.

Lightroom wordt nu op twee manieren doorontwikkeld: in de vorm van de gloednieuwe Lightroom CC én als Lightroom Classic CC. Deze laatste is vooral een verbeterde versie van Lightroom zoals we die tot nu toe hebben gekend: een stand-alone desktopapplicatie waarbij de foto’s lokaal of op externe schijven zijn aangesloten.

Nieuwe abonnementen Lightroom CC en Lightroom Classic CC

Wie met de ‘oude’ Lightroom verder wil werken, samen met Photoshop, kan nog steeds terecht voor een abonnement van € 12,09 per maand: je krijgt dan Lightroom Classic CC en Photoshop. Daarbij krijg je wel gratis toegang tot de nieuwe Lightroom CC, maar met zeer beperkte opslagmogelijkheden: 20 GB in de Adobe Creative Cloud.

Kun je het alleen af met de nieuwe Lightroom CC? Dan kan dat ook voor € 12,09 per maand in een nieuw abonnement, waarbij je 1 TB opslagruimte in de Adobe Creative Cloud krijgt. Let op: Je hebt dan géén toegang to Lightroom Classic CC of Photoshop.

Wil je vol aan de slag kunnen met Lightroom Classic CC, Lightroom CC, Photoshop, inlcusief 1TB opslagruimte, dan is er een totaalpakket van € 24,19 per maand.

Nieuwe Lightroom CC en Lightroom Classic CC

Wil je meer weten over de verschillende abonnement, kijk dan op de website van Adobe, of bekijk onze video over de grote verschillen tussen beide programma’s:

Lightroom CC Gratis proefversie

Wil je direct aan de slag met de nieuwe Lightroom, dan kun je een gratis proefversie downloaden die je 30 dagen kunt uitproberen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

4 handige camera’s voor op vakantie!

Reisverslag Ultimate Urban Exploration Tsjernobyl – URBEX TRIP