in

Nikon D850 aangekondigd – All in one


24 augustus 2017, 15:46

Nikon introduceert met de D850, een fullframe dslr met 45,7 megapixels, een hoge continue opnamesnelheid en hetzelfde AF-systeem als de D5. Een all-in-one avant la lettre want je kunt er echt vrijwel alle soorten fotografie mee bedrijven.

Nikon presenteert de D850 als een alleskunner omdat je dankzij de hoge resolutie zowel uit de voeten kunt in de studio voor portretwerk en reclamefotografie als in de natuur voor landschapswerk en wildlife. De razendsnelle AF en de hoge opnamesnelheid (met de optionele MB-D18 grip maar liefst 9 beelden per seconde) maken de camera bovendien geschikt voor sport- en actiefotografie. En in de kerk kun je met een paar kaarsen als verlichting je bruidsreportage schieten dankzij de ISO-range van 64-25.600 (eventueel te pushen naar ISO 32-102.400). In de nieuwe stand ‘Stil fotograferen’ kun je daarbij in Live View werken zonder spiegel of sluitergeluid.

Geen low pass filter

De 45,7 megapixel sensor heeft geen low pass filter en is van een nieuw gapless on-chip lens design met BSI technologie (belichting via de achterzijde), wat wil zegen dat er tussen de pixels geen beeld meer ‘verloren’ gaat dat er later ‘bijgerekend’ moet worden. Dit levert volgens het persbericht ‘uitzonderlijke details op en een zeer groot dynamisch bereik’. De info van de sensor wordt via de Expeed 5 processor omgezet naar RAW beelden. Nieuw daaraan is de mogelijkheid om RAW te schieten in het formaat Groot, Middel of Klein. Bovendien heeft de D850 een ingebouwde focus-stacking stand, de camera maakt dan automatisch tot 100 foto’s en verplaatst de focuspositie automatisch van startpunt tot eindpunt, ideaal voor macro, product en/of landschapsfotografie.

Bewegend beeld

Wie van bewegend beeld houdt zal ook blij zijn met de Nikon D850, want de camera levert fullframe 4K-UHD filmopnames zonder cropfactor en heeft Full HD slow-motion mogelijkheden tot 120p en een nauwkeurige manual focus met focus peaking. Bovendien beschikt de camera over een 4K-UHD timelapse-functie en je kunt er ook indrukwekkende 8K intervalopnames mee maken. Wat een beetje jammer is: er zit geen CompactFlash slot meer in de D850 maar een XQD-cardslot en een SD-cardslot. vanuit het oogpunt van video is die snelle XQD wel te verklaren, maar het zorgt toch voor een stevige extra uitgave aan geheugenkaarten en cardreaders als je je D810 inruilt… Uiteraard is de camera weatherproof en daarmee bestand tegen vrij extreme omgevingscondities.

Nikon D850 Prijs en beschikbaarheid

De Nikon D850 is verkrijgbaar vanaf 7 september 2017 en kost €3799,00.
www.nikon.nl

Het kan weer! – Bloeiende heide fotograferen

Tips – Reflecties gebruiken in je foto’s