in

Nikon Z 9 – Professional zonder spiegel

Nikon presenteert de Z 9, een professionele fullframe systeemcamera.
De nieuwe Nikon Z 9 is ontworpen voor professionele fotografen die blind moeten kunnen vertrouwen op hun apparatuur. Daarom overtreft deze camera zelfs het vlaggenschip D6, aldus Nikon.

De Nikon Z 9 heeft een splinternieuwe 45,7 megapixel stacked cmos-sensor, Nikon’s meest geavanceerde autofocussysteem tot nu toe en een ultrasnelle EXPEED 7-processor. Het autofocusysteem heeft 493 scherpstelpunten, waarvan er 405 automatisch gebruikt kunnen worden, en 10 AF-instellingen waarmee je de AF precies kunt laten doen wat jij wilt. Deep-learning AI maakt daarbij de gelijktijdige detectie van maximaal negen verschillende typen onderwerpen mogelijk. Dit wordt gecombineerd met 3D-tracking, een primeur voor de systeemcamera’s van Nikon. De Z 9 herkent hierbij mensen, dieren en voertuigen en reageert direct op veranderingen in de positie, de richting of de snelheid van het onderwerp.

Videomogelijkheden

Filmmakers kunnen full-frame 8K filmen met 24p tot 60p, 4K 24p tot 120p video en time-lapse-video’s opnemen. In 8K 30p instelling kan tot ongeveer 125 minuten video worden opgenomen. Bovendien bestaat er compatibiliteit met het ProRes 422 HQ-opnameformaat en een toekomstige firmware-update maakt 8K RAW-video in 60p mogelijk. AF/AE en oogdetectie AF worden ondersteund tijdens het filmen en Nikon’s nieuwe N-RAW-indeling zorgt ervoor dat bestandsgrootte binnen de perken blijft. 

Elektronische sluiter

De Z 9 heeft géén mechanische sluiter, maar alleen een elektronische! Door ’s werelds hoogste scansnelheid is het effect van een rolling shutter-vertekening namelijk praktisch onzichtbaar, aldus Nikon, waardoor sluitertijden tot 1/32.000 mogelijk zijn. Dat maakt in combinatie met ISO 64 zelfs in situaties met extreem fel licht opnamen met zeer grote diafragma’s mogelijk zonder te overbelichten. Het ISO-bereik loopt van 64 tot 25.600 en is uit te breiden tot 32-102.400. Dit wordt gecombineerd met een geavanceerd algoritme voor ruisonderdrukking en flikkerreductie in de camera.

Opnamesnelheid

Nikon belooft verder dat de Z 9 kan in één serieopname meer dan 1000 RAW-beelden met een volledige resolutie kan maken met een opnamesnelheid van 20 bps. Het is bovendien mogelijk om in de nieuwe C+ stand jpeg-opnamen met een snelheid tot 120 bps te maken met volledige AF/AE. Die beelden zijn dan ongeveer 11 megapixels groot, wat voldoende is voor de meeste nieuwstoepassingen. De Z 9 heeft voor het maxiale gebruiksgemak tevens een elektronische zoeker gekregen zonder black-out tijd (het korte moment tussen het openen en sluiten van de sluiter). Dual Stream technologie zorgt ervoor dat het zoekerbeeld altijd live zonder vertraging zichtbaar blijft, zodat je geen moment meer hoeft te missen. 

Ergonomie en robuustheid

Een andere primeur van de Z 9 is de nieuwe monitor die over 4 assen verticaal en horizontaal kan kantelen, zodat je onder alle hoeken kunt werken. De bedieningsergonomie van de Z 9 is gebaseerd op de input van professionele fotografen zodat je hem intuïtief kunt bedienen. De camerabody is verder 20% compacter dan die van de D6 en gemaakt van een magnesiumlegering voor een maximale degelijkheid bij een laag gewicht. Uiteraard is de camera ook weatherproof en voorzien van een anti-stofstysteem voor de sensor (die vanwege het ontbreken van een sluiter permanent ‘bloot ligt’.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Nikon Z 9 kost € 5999,- en dat is gezien het ’totaalpakket’ best een strakke prijs.

www.Nikon.nl


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je een actiefoto in of op het water – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 3

Nikkor Z 24-120mm en 100-400mm