in

Nissin Di 700A in de praktijk


16 september 2015, 14:20

Nissin brengt een flitsset op de markt die radiografisch aan te sturen is en die je op afstand kan bedienen via de trigger op je hotshoe. Twee in één dus. Tino van Dam gaat voor Zoom.nl met de flitsers aan de slag.

Ik fotografeer vaak met meerdere (Nikon) flitsers (strobistfotografie) . De Nikon flitsers werken op infrarood. Ik ben heel benieuwd wat deze Nissin set kan die prijsvriendelijker is dan Nikon.

Hoe het werkt

De Nissin Di 700A kan radiografisch met een trigger (zender) aangestuurd worden. Deze trigger, de Air 1, kan op zijn beurt meerdere Nissins Di 700A aansturen in verschillende groepen. Vanaf je camera stuur je de flitser(s) aan door de Air 1 te bedienen. Grote voordelen zijn dat je vanaf je camera de flitssterkte kan bepalen van diverse flitsers. De ene flitser kan je harder laten flitsen dan de andere flitser. Doordat de ontvanger in de flitser is ingebouwd heb je niet een apart ontvangertje nodig die je onder je flitser bevestigt zoals dat bij de Cactusset moet.

Flitsers instellen

Voor deze gebruikersreview krijg ik de beschikking over twee Nissin Di 700A flitsers en de Air 1. De Air 1 schuif je op je hotshoe. In de Air 1 gaan twee AAA penlites. Niet duidelijk is hoe ze erin moeten. Makkelijker zijn de vier AA penlites in te brengen in de flitsers. Alles voelt stevig , robuust en solide aan. De trigger schuif je gemakkelijk op je hotshoe en d.m.v. het indrukken van een knopje ontgrendel je de trigger weer. Ook de flitser kun je met een solide draaiwieltje gemakkelijk koppelen en ontkoppelen. Nissin levert ook een stevig flitsvoetje mee, altijd handig als je de flitser ergens neer wil zetten.
Een serieus karweitje is de flitsers in de juiste groepen zetten. Met de ‘quick manual’ is het snel ingeregeld. We houden het simpel: flitser 1 in groep A en flitser 2 in groep B.

Twee fotoshoots

Met de Nissin Di 700A doe ik twee fotoshoots . De eerste is buiten. De flitsers werken naar behoren. Zelfs bij een model inflitsen waarbij de ondergaande zon flink tegenlicht geeft, heeft de Nissin voldoende flitskracht om het model goed in te flitsen. De flitser heeft een richtgetal van 54.
Je kan de set lekker snel instellen. Wanneer je ziet dat een flitser meer flitskracht nodig heeft, stel je dat bij op je camera. Je hoeft niet aan de flitser te komen zodat je flitsopstelling onveranderd blijft. Wanneer je de instelling verandert, geeft de flitser een geluidssignaal. Zo weet je dat de flitser de nieuwe instelling heeft overgenomen. Je kan het geluidssignaal ook uitzetten.
Ook zijn de flitsers bedrijfszeker. Een enkele keer liet een flitser het afweten. Zeker met de longboardfoto’s is dat vervelend. De modellen moeten dan weer een keertje extra naar boven lopen.
Bij de tweede shoot is een flitser in een bolhoed gestopt. Doordat de Air1 een radiografisch signaal uitzendt, gaat de flitser in de bolhoed altijd af. De tweede flitser is gebruikt als hoofdlicht. Dit werkt probleemloos in de studio.

Afstandstest

Tijdens de twee shoots is de afstand tussen de Air1 en de flitsers niet meer dan vijf meter. Dit werkt probleemloos. In de productinformatie van Nissin wordt een afstand van 30 meter aangegeven. In mijn afstandstest is de maximale afstand tussen zender en flitser 15 meter. Dat is betrekkelijk weinig en valt tegen. Het Nikon infrarood systeem en de Cactus V5 kunnen over veel grotere afstanden werken in onze testopstelling.

Conclusie

De Nissin Di 700A is een heel complete en robuuste flitser. De Nissin is uitstekend te gebruiken als flitser op je camera. Je kan zowel handmatig als TTL flitsen als invulflits gebruiken. De flitser is makkelijk te bedienen. Wel mis ik een uitgebreide handleiding.
Voor de strobist is de flitser met de NAS (Nissin Air System/Air1) een goed systeem. Als je op locatie portretfoto’s wil maken, kun je met een set van minimaal twee flitsers al goede resultaten neerzetten.
Jammer dat de maximale afstand tussen zender en flitser 15 meter is.
In winkel betaal je voor twee flitsers en een Air1 zo’n € 510,- De flitser alleen kost rond de € 230,-


ISO 100 – F11 – 1/100 SEC
Tegenlichtopname waarbij de flitser krachtig genoeg is om het model uit te lichten


ISO 100 – F9 – 1/60 SEC
Door het omgevingslicht onder te belichten kun je met het inflitsen de modellen benadrukken.


ISO 100 – F10 – 1/100 SEC
Eén flitser ligt in de bolhoed. De andere flitser belicht het geheel. Met een infraroodset kan je deze foto niet maken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Panasonic GX8

Een dagje fotograferen op het Dierenasiel, studio-stijl