in

Onderwaterfotografie – een bijzondere dimensie in fotografie


24 augustus 2016, 10:00

Steeds meer mensen ontdekken de onderwaterwereld en willen deze vastleggen. Onderwaterfotografie vergt andere technieken dan bovenwaterfotografie. Naast een verschil in belichting en instelling van de camera is een goede duiktechniek van groot belang. Het vasthouden van je balans onder water moet geperfectioneerd zijn, zodat je de onderwaterwereld geen schade toebrengt.

Er kan gekozen worden voor een spiegelreflex of een compactcamera. De camera wordt gemonteerd in een onderwaterhuis waarop de flitsers en filters kunnen worden gezet.
Macro; Het kwetsbare slechts 3 mm. grote pygmee zeepaardje gaat perfect op in zijn omgeving.

De drie aspecten van onderwaterfotografie

Macro :
We spreken van macrofotografie wanneer de vergroting groter of gelijk is aan één. Wanneer de vergroting kleiner is dan één, spreken we over een close-up. Of anders gezegd: wanneer het beeld op film/sensor groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie.
Macro fotografie is de meest voorkomende soort van onderwaterfotografie.
Macro: Detail van het oog van een zeedonderpad. Gefotografeerd in “De Grevelingen” Zeeland in de januari maand. In deze periode waken de zeedonderpad mannen over de legsels.

Groothoek:
Bij groothoek wordt een objectief gebruikt met een grote beeldhoek, zoals de naam aangeeft. Anders geformuleerd is het een objectief met een korte brandpuntafstand in verhouding tot de afmeting van het opnamemateriaal, de beeldsensor.
Groothoek: Het wrak van de Hilma Hooker op Bonaire is fraai begroeid en een dankbaar foto object.

Voor het kleinbeeldformaat (met een beelddiagonaal van 43 mm) spreekt men van groothoek bij brandpuntsafstanden korter dan 35 mm.
Een groothoekobjectief wordt onder andere gebruikt om heel veel op de foto te krijgen. Ook wordt het perspectief schijnbaar uitgerekt. Voorwerper dichtbij lijken groot terwijl de achtergrond kleiner wordt en verder weg lijkt, wat toegepast kan worden bijvoorbeeld om een onderwaterlandschap weidser te laten lijken. Groothoek wordt gebruikt voor het vastleggen van koraalformaties, scholen vis, gebieden met goed zicht en modelfotografie.
Groothoek met model: Dodemansduim, het enige in Nederland voorkomende koraal. Gefotografeerd in Schotland.

Fish eye:
Fisheye objectieven komen in twee soorten voor: met een vaste korte brandpuntafstand (bijvoorbeeld 12mm) en met een ‘zoom’ functie waarbij het brandpunt en dus de beeldhoek kan worden gevarieerd (bijvoorbeeld tussen 10-17 mm). Er bestaan fisheye-objectieven met een cirkelvormig en rechthoekig beeld. De tweede variant wordt meestal in de onderwaterfotografie gebruikt. Hierbij vult het beeld het hele kader van de opname, en is de beeldhoek gemeten langs de diagonaal 180°, maar kleiner in verticale en horizontale richting. Een fisheye-objectief maakt dus een extreem grote beeldhoek mogelijk. Hierdoor is het mogelijk een relatief groot onderwaterobject (zoals een wrak of een walvishaai) tot zeer dichtbij te benaderen en daarmee het volledige object in beeld te krijgen zonder zweefvuil.
Fish-eye: De walvishaai vervolgt stoïcijns zijn weg. Dit goedmoedige dier laat een duikershart sneller kloppen. Ze worden niet vaak gezien en staan daarom hoog op iedere duikers “bucketlist”.

Een extreme vorm is macro-fish-eye. Bij deze opnamen benadert de afbeeldingsmaatstaf die van de macrofotografie, maar is -door het groothoekeffect- ook de achtergrond vaak nog goed scherp in beeld te brengen (schildpad). Hiervoor lenen zich vooral de mini-dome poorten met een kleine straal (bijvoorbeeld 5 cm). Het onderwaterobject ligt hier op 5-8 cm voor het frontglas van de camera. Tenslotte worden fisheye-objectieven ook wel gebruikt voor half-half opnamen (50% boven en 50% onderwater) Hierbij toont bijvoorbeeld het bovenste deel een boot en het onderste deel een duiker of onderwaterlandschap. Hiervoor komen alleen de dome poorten met een grote straal (bijvoorbeeld 10 cm) in aanmerking.
Fish-eye: Bunaken, Indonesië. Op een vlak deel van het koraal ligt een schildpad uit te rusten. Ik benader hem heel voorzichtig. Hij richt zijn kop op en kijkt met interesse naar zijn reflectie in de dome poort.

Wanneer je onderwater een fish-eye lens gebruikt krijg je weinig vertekening maar als je dit objectief bovenwater gebruikt geeft dit grote vertekeningen wat ook de moeite waard kan zijn. Je kunt bijvoorbeeld lachwekkende portretten
Foto met Casper & Cora en zoontje Indy

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Creatief beweging vastleggen met de Elinchrom Ranger ELB400

Canon PowerShot SX540 HS Review – Zoomen voor een prikkie?